Prima pagină » Cel mai mare port din Europa se pregătește pentru un conflict militar cu Rusia

Cel mai mare port din Europa se pregătește pentru un conflict militar cu Rusia

Cel mai mare port din Europa se pregătește pentru un conflict militar cu Rusia
Cel mai mare port din Europa se pregătește pentru un posibil conflict cu Rusia / Foto: Freepick

Portul Rotterdam, cel mai mare hub logistic al Europei, a început pregătirile pentru un eventual conflict militar cu Rusia, etapă care presupune rezervarea spațiilor pentru navele care transportă echipamente NATO și planificarea rutelor alternative de trafic comercial în caz de război, transmite Financial Times. Totodată, Uniunea Europeană urmează să lanseze, marți, o strategie de stocare, care va include planuri pentru rezerve de medicamente, materii prime critice, echipamente energetice, adăposturi – și, posibil, alimente și apă.

Boudewijn Siemons, directorul general al Autorității Portuare Rotterdam, a declarat pentru Financial Times că portul cooperează strâns cu vecinul său belgian, portul Anvers, în vederea organizării logistice pentru primirea vehiculelor și proviziilor britanice, americane și canadiene.

„Nu toate terminalele sunt potrivite pentru manipularea echipamentului militar”, a explicat Siemons. „Dacă ar fi nevoie să fie expediate volume mari de bunuri militare, ne-am baza pe Anvers, sau pe alte porturi, să preia o parte din capacitate – și viceversa. Ne vedem din ce în ce mai puțin ca rivali. Sigur, concurăm unde este necesar, dar colaborăm acolo unde putem”, a declarat Boudewijn Siemons, citat de Financial Times.

Această măsură face parte dintr-un val mai larg de pregătiri militare la nivel continental. Uniunea Europeană elaborează un plan de reînarmare în valoare de până la 800 miliarde de euro, în încercarea de a-și consolida autonomia în domeniul apărării, plan care vine atât ca răspuns la solicitările președintelui american Donald Trump, cât și ca o reacție de descurajare în fața agresiunii ruse, în contextul în care invazia Ucrainei de către Vladimir Putin intră deja în cel de-al patrulea an, comentează sursa citată.

Rotterdam se pregătește pentru un posibil conflict cu Rusia

În iunie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat că Rusia ar putea ataca un stat membru al alianței până în anul 2030. Țările de Jos, împreună cu aliații NATO, s-au angajat să își crească bugetul apărării până la 5% din PIB. În luna mai, Ministerul olandez al Apărării a anunțat că portul Rotterdam va trebui să rezerve spații pentru manipularea mai multor nave cu încărcături militare, la solicitarea NATO.

Potrivit declarațiilor lui Siemons, una sau mai multe nave militare vor staționa la cheu timp de câteva săptămâni, de patru-cinci ori pe an, locația exactă urmând să varieze. Terminalul de containere din Rotterdam este singurul loc unde muniția poate fi transferată în siguranță de pe o navă pe alta. De asemenea, în port vor avea loc exerciții militare amfibii de mai multe ori pe an. Portul olandez a mai manipulat echipamente militare în trecut, cu un vârf notabil în perioada războiului din Golf din 2003, însă chiar și în timpul Războiului Rece nu a avut niciodată un cheu dedicat. Spre deosebire de portul Anvers, care primește regulat aprovizionări pentru trupele americane staționate în Europa.

Anvers, al doilea cel mai mare port din UE, manevrează anual circa 240 milioane de tone de marfă

Rotterdam se întinde pe o lungime de 42 de kilometri de-a lungul râului Meuse și gestionează anual aproximativ 436 milioane de tone de marfă, primind 28.000 de nave maritime și 91.000 de nave fluviale dinspre Germania și interiorul Europei. După impunerea sancțiunilor europene asupra Rusiei, portul a pierdut aproximativ 8% din volumul de schimb comercial, în principal petrol.

Pe lângă aspectele militare, Rotterdam și Anvers cooperează și în vederea consolidării autosuficienței economice a Europei. „Echipele noastre colaborează tot mai strâns pe mai multe teme, inclusiv pe tema rezilienței”, a declarat Siemons.

Perioada crizei sanitare a evidențiat dependența Europei de furnizori-cheie, precum China și India, în ceea ce privește echipamentele de protecție și medicamentele esențiale. La aceasta s-a adăugat și reducerea bruscă a importurilor de petrol rusesc după invazia Ucrainei – o altă lecție de vulnerabilitate strategică, potrivit șefului portului.

Siemons a pledat pentru stocarea unor rezerve strategice esențiale, pe modelul rezervelor de petrol impuse de UE în urma șocului petrolier din 1973, când țările arabe au redus producția pentru a pune presiune pe Occident în timpul conflictului cu Israelul.

„Ar trebui să procedăm la fel și cu resurse precum cupru, litiu, grafit și alte materii prime critice”, a subliniat el. „Avem rezerve strategice de petrol, dar nu și de gaz. Sigur, avem câteva zăcăminte de gaz în Europa, care pot acoperi o parte din necesar, dar ar trebui să avem o abordare mai largă privind reziliența strategică – și în domeniul farmaceutic. Unde îți construiești aceste rezerve? Cât de rezilientă este o societate? Această întrebare devine din ce în ce mai importantă într-o lume tot mai volatilă”.

Zonele din jurul porturilor, care dispun deja de infrastructură de distribuție eficientă, ar fi ideale pentru astfel de stocuri. O parte din rezervele strategice de petrol ale Olandei sunt deja găzduite în Rotterdam.

Alte articole importante
Donald Trump crește tarifele vamale cu până la 40%. Ce țări sunt vizate
Donald Trump crește tarifele vamale cu până la 40%. Ce țări sunt vizate
Donald Trump intensifică presiunile comerciale asupra mai multor state, după ce a anunțat că va crește tarifele vamale cu până la 40% pentru 14 țări care au excedente comerciale față de SUA. Măsura, menită să protejeze producătorii americani, a fost însoțită de un termen-limită până la 1 august pentru încheierea unor noi acorduri bilaterale. Noi […]
Confuzie oficială pe tema CNAB: AMEPIP admite că a transmis informații eronate despre privatizare
Companii
Confuzie oficială pe tema CNAB: AMEPIP admite că a transmis informații eronate despre privatizare
O simplă frază dintr-un raport oficial a declanșat o criză de proporții la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Agenția care supraveghează întreprinderile publice a anunțat, în mod fals, că aproape jumătate din acțiunile companiei au fost deja privatizate. O „privatizare” a CNAB care nu a existat: cum a pornit totul Totul a început cu o […]
Doar 30% dintre spitalele publice accesează fonduri UE pentru digitalizarea sistemului medical, deși peste 40% nu au infrastructură IT adecvată
Doar 30% dintre spitalele publice accesează fonduri UE pentru digitalizarea sistemului medical, deși peste 40% nu au infrastructură IT adecvată
Deși România are la dispoziție peste 2,4 miliarde de euro prin PNRR pentru digitalizarea sistemului medical, peste 70% dintre spitalele publice nu au depus niciun proiect pentru accesarea fondurilor.  Digitalizarea sistemului medical, un punct de cotitură pentru spitalele din România Deși digitalizarea sistemului sanitar este un obiectiv major în Europa, România rămâne blocată în hârtii […]
ASF dă startul oficial în proiectul de digitalizare finanțat cu fonduri europene și naționale
ASF dă startul oficial în proiectul de digitalizare finanțat cu fonduri europene și naționale
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat demararea oficială a unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de digitalizare din sectorul instituțiilor publice. Cu o finanțare de peste 96 de milioane de lei din fonduri europene și naționale, proiectul vizează transformarea digitală completă a instituției, pentru a oferi servicii moderne, rapide și eficiente cetățenilor și companiilor […]
Sondaj UE: Tinerii își pierd încrederea în democrație ceea ce riscă să influențeze politicile economice și fiscale
Analize
Sondaj UE: Tinerii își pierd încrederea în democrație ceea ce riscă să influențeze politicile economice și fiscale
Un nou studiu realizat la nivelul UE, arată că tinerii europeni își pierd încrederea în democrație. În Franța, Spania și Polonia, mai puțin de jumătate dintre respondenți mai consideră democrația cel mai bun sistem de guvernare, iar 21% afirmă că ar accepta un regim autoritar în anumite circumstanțe.  Tinerii își pierd încrederea în democrație: doar […]
UE renunță la ținta zero emisii 2035? Un milion de locuri de muncă ar putea dispărea
Companii
UE renunță la ținta zero emisii 2035? Un milion de locuri de muncă ar putea dispărea
Dacă UE va renunța la obiectivul de a stopa emisiile de carbon în 2035 ar putea pierde un milion de locuri de muncă în sectorul auto. Însă, dacă Uniunea Europeană va menține acest angajament, alături de politici industriale clare, ar putea revitaliza producția auto și ar stimula crearea a sute de mii de joburi. Un […]