Comisia Europeană a anunțat, pe 20 mai, că nu va prelungi termenul de plată al fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) după sfârșitul anului 2026, contrar solicitărilor Parlamentului European. Acesta din urmă ceruse o extindere de 18 luni pentru proiectele „ajunse la maturitate”, în special pentru țările care nu au reușit să acceseze integral fondurile alocate, cum este cazul României.
Oficialii de la Bruxelles invocă două motive principale pentru această decizie fermă. În primul rând, prioritățile de finanțare ale Uniunii Europene s-au schimbat, punând accent acum pe apărarea europeană, în contextul geopolitic actual. În al doilea rând, Comisia subliniază dificultățile financiare generate de volumul mare al împrumuturilor contractate pentru finanțarea PNRR, scrie RFI.
Până la finalul anului 2026, Comisia estimează că va atrage de pe piețele financiare aproximativ 150 de miliarde de euro, ceea ce ridică totalul împrumutat din 2021 la circa 570 de miliarde de euro, sub plafonul inițial de 750 de miliarde prevăzut în cadrul Next Generation EU.
O parte semnificativă a finanțării Next Generation EU este asigurată prin împrumuturi care trebuie rambursate ulterior. UE va începe din 2028 rambursarea acestor sume, contractate cu rating „triplul A” de cinci state nordice: Olanda, Austria, Suedia, Danemarca și Finlanda. Dobânda inițială, de 0,55%, s-a triplat între timp, ceea ce limitează flexibilitatea Comisiei în gestionarea finanțelor și face imposibilă extinderea termenului pentru PNRR.
În plus, sursele de venit ale UE, precum taxele vamale, recuperarea TVA-ului și taxele pe tranzacțiile internaționale, sunt insuficiente pentru a acoperi aceste rambursări, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra statelor membre cu rating „triplul A”.
Parlamentul European a aprobat extinderea cu 18 luni a termenului pentru a oferi o șansă suplimentară țărilor care au întârziat în absorbția fondurilor. România, de exemplu, a atras până acum doar 31% din cele 29 de miliarde de euro alocate prin PNRR.
Raportul care susține această prelungire a fost dezbătut pe 20 mai în comisiile de specialitate ale Parlamentului și a primit undă verde de la acestea iar acum urmează să fie supus votului în plen în luna iunie, pentru a deveni poziția oficială a instituției.