Prima pagină » Cum să-ți „cultivi” viitoarea friptură acasă. Un japonez a reușit să multiplice celule de animale printr-o metodă originală

Cum să-ți „cultivi” viitoarea friptură acasă. Un japonez a reușit să multiplice celule de animale printr-o metodă originală

Cum să-ți „cultivi” viitoarea friptură acasă. Un japonez a reușit să multiplice celule de animale printr-o metodă originală
Cum să-ți „crești” viitoarea friptură acasă. Foto: Freepik

Creșterea de fructe și legume acasă nu mai surprinde pe nimeni. Acum, însă, îți poți cultiva și viitoarea friptură acasă fără a mai fi nevoie de sacrificarea animalelor, cu ajutorul unui proiect japonez.

Proiectul Shojinmeat și principiile sale

Fondatorul Shojinmeat Project, Yuki Hanu, explică că proiectul său este un proiect de știință civică non-profit. Obiectivul este să permită „bucătarilor de restaurant sau pasionaților să cultive carne designer în propriile spații”. Proiectul nu a ajuns încă la nivelul de a produce cotlete întregi de porc, dar a făcut progrese importante.

„Am reușit să stabilim o versiune complet DIY a protocoalelor culturii celulelor animale”, spune Hanu, pentru ScienceFocus.

Instrucțiunile includ lista de obiecte necesare pentru a cultiva cantități mici de carne acasă, toate ușor de achiziționat online sau din magazine obișnuite.

Un proiect derivat din Shojinmeat, IntegriCulture, a creat un bioreactor care poate fi folosit acasă sau în restaurante. Este pre-asamblat, mai puțin DIY decât kitul Shojinmeat, dar mult mai ieftin decât un bioreactor de laborator profesional. Bioreactoarele IntegriCulture pot crește peste 30 de tipuri de celule de la animale și pești, deși procesul este mai industrial. În schimb, metoda Shojinmeat recomandă celulele de pui, mai ușor de obținut și de crescut acasă.

Cum funcționează procesul

Pentru a crește carne de pui acasă, trebuie să achiziționezi câteva obiecte. Lista Shojinmeat include un ou fertilizat de pui, un încălzitor de prosoape, o băutură specială și un vas acoperit cu colagen. Costul total este de aproximativ ¥60.000 (400$).

Hanu explică:

„Când celulele potrivite sunt plasate în mediul corect, în condiții adecvate pentru o perioadă susținută, ele se multiplică”.

Celulele puiului se păstrează la 37°C și la pH 7,4, ușor mai alcalin decât apa.

Celulele au nevoie de un suport, numit „suport celular”, oferit de vasul acoperit cu colagen. Alimentarea cu zahăr, aminoacizi, vitamine și minerale se face printr-un „mediu de cultură de bază ”, reprezentat de băutura sport. Dacă preferi să nu gestionezi fiecare componentă, kitul IntegriCulture include toate mediile, serurile, celulele și suporturile celulare necesare, la un cost de aproximativ 440£ (600$).

Siguranța și igiena în creșterea cărnii

Siguranța alimentară este prioritară. Hanu afirmă:

„Evitarea contaminării, precum mucegaiul și bacteriile, este critică. Aceasta este cea mai comună cauză de eșec în cultura celulară”.

Un mod de a preveni contaminarea este adăugarea albușului de ou, care conține lizozim, un agent antibacterian natural. Nu este 100% eficient, dar ajută la dezvoltarea celulelor. Carnea se gătește înainte de consum pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.

Rezultatele obținute

După efortul depus, cantitatea de carne obținută este foarte mică. Hanu precizează că metoda Shojinmeat produce aproximativ un gram de carne.

„Am transformat creșterea cărnii într-o posibilitate prin gadgeturi și protocoale, dar cantitatea și calitatea necesită ajustări”, spune el.

Carnea obținută nu poate fi folosită încă în rețete normale. Hanu a folosit-o totuși într-un sandviș pentru a recrea un fel de mâncare din anime.

Limitările texturii și viitorul metodei

În laboratoare, carnea cultivată poate imita textura complexă cu fibre vegetale și imprimante 3D. Acasă, carnea nu a ajuns la aceste standarde.

„Producerea unui țesut muscular complet cu grăsime și textură implică inginerie tisulară avansată. Produsul nostru este masă de celule”, explică Hanu.

Cu toate acestea, gadgeturile DIY permit creșterea câtorva grame de friptură acasă. În viitor, aparatele de bucătărie ar putea fi înlocuite cu incubatoare care să producă carne precum un steak rib-eye, direct acasă.

Alte articole importante
BlackRock își reinventează fondul quant. Pe lângă algoritmi și modele matematice, adaugă și manageri de portofoliu
BlackRock își reinventează fondul quant. Pe lângă algoritmi și modele matematice, adaugă și manageri de portofoliu
BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, își schimbă structura fondului său principal quant pentru a rivaliza cu DE Shaw, Citadel și Millennium. Fondul Systematic Total Alpha (STA), bazat pe modele matematice și date, va include acum manageri de portofoliu care selectează acțiuni. Această strategie se aliniază practicilor fondurilor multi-manager care combină abordări […]
De ce conspirația despre controlul climatic e mai greu de demontat
De ce conspirația despre controlul climatic e mai greu de demontat
Sunt tot mai mulți cei care cred că guvernele sunt capabile să folosească vremea ca armă și că multe dintre dezastrele naturale soldate cu victime sau cu uriașe pagube materiale au fost, de fapt, produse artificial. Spre deosebire de alte conspirații, mai ușor de demontat, aceste idei sunt ceva mai complexe, în măsura în care […]
Nigeria: vile de milioane de dolari se ridică din haosul economic
Nigeria: vile de milioane de dolari se ridică din haosul economic
Explozia imobiliară din Lagos și Abuja schimbă modul în care se vede linia orizontului în orașele din Nigeria, dar ridică suspiciuni serioase cu privire la sursa banilor și adâncește și mai mult inegalitatea socială. Nigeria este una dintre cele mai corupte țări din lume: 44% dintre utilizatorii serviciilor publice au plătit mită în ultimul an, arată […]
OpenAI lansează testele pentru chat-urile de grup
Companii
OpenAI lansează testele pentru chat-urile de grup
OpenAI a demarat primele teste cu noua funcție de chat-uri de grup pentru ChatGPT, similare celor din aplicaţiile de mesagerie. Este un pas important în extinderea modului în care utilizatorii pot colabora și interacționa cu inteligența artificială. Noua opțiune promite să transforme experiența de comunicare, permițând discuții colective asistate de modele avansate de AI. OpenAI […]
Mugur Isărescu anunță când se opresc scumpirile și vorbește despre evoluția leului
Mugur Isărescu anunță când se opresc scumpirile și vorbește despre evoluția leului
Românii resimt din ce în ce mai mult presiunea prețurilor, iar economia încetinește vizibil. Totuși, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, transmite că există șanse mari ca România să evite o recesiune tehnică, în ciuda semnalelor de încetinire economică și a efectelor ample ale corecției fiscale. BNR a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru 2025, în […]
ANALIZĂ
Încotro merge bula investițiilor în inteligență artificială. Trei scenarii despre cum s-ar putea sfârși
Încotro merge bula investițiilor în inteligență artificială. Trei scenarii despre cum s-ar putea sfârși
Piața tehnologică traversează o perioadă intensă, iar o adevărată bulă a investițiilor în inteligență artificială generează fluctuații spectaculoase ale valorii acțiunilor. Creșterile rapide și optimismul exagerat au făcut ca multe companii să fie evaluate mult peste realitatea economică. Experții avertizează că această situație ar putea duce la corecții semnificative și că investitorii trebuie să înțeleagă […]