Inteligența artificială face valuri în industria sănătății, dar nu doar în laboratoare sau spitalele mari. Startup-urile medicale se bazează pe AI pentru a reduce costurile, a trata mai mulți pacienți cu mai puține resurse și, nu în ultimul rând, pentru a ajunge la profit. De la fizioterapie și diabet până la sănătatea mintală și pediatrie, AI-ul devine ingredientul-cheie în strategia de scalare a noilor companii din sănătate.
Pe fondul unui deficit tot mai acut de medici și specialiști, startup-urile medicale văd în AI o soluție salvatoare. Companii precum Hinge Health și Sword Health folosesc inteligența artificială pentru a le permite terapeuților să gestioneze sute de pacienți simultan – de la 200-300 la începutul anului, până la obiectivul de 700 la finalul lui 2024, în cazul Sword. AI-ul nu doar că prioritizează pacienții care au nevoie urgentă de atenție, dar generează și mesaje automate din partea terapeutului, ușurând semnificativ comunicarea.
Hinge Health, proaspăt listată la bursă, declară că a reușit să reducă cu 95% timpul pe care clinicienii îl petreceau în sesiuni de terapie fizică, folosind AI și tehnologii de viziune computerizată care ghidează pacienții în exercițiile lor direct de acasă.
„La un moment dat, fie peste 10, fie peste 200 de ani, livrarea îngrijirii medicale va fi complet automatizată. Și asta e un lucru bun”, declară CEO-ul Daniel Perez, într-un interviu recent.
La fel gândește și startup-ul pediatric Summer Health, care oferă consultații prin mesaje text. Inițial, medicii puteau gestiona cam 10 pacienți pe oră, dar prin integrarea AI-ului, CEO-ul Ellen DaSilva estimează că acest număr ar putea fi dublat.
Alte companii adoptă o abordare mai prudentă și lasă AI-ul să lucreze în spatele pacienților. NOCD, un start-up de sănătate mintală axat pe tratamentul tulburărilor obsesiv-compulsive, folosește AI pentru sarcini administrative precum dictarea notițelor clinice sau gestionarea fluxului financiar. Deși are un chatbot numit Robin, acesta nu interacționează cu pacienții decât la solicitarea expresă a terapeutului.
„Avem de-a face cu o patologie serioasă. Nu ne grăbim să implementăm AI în mod direct în tratamentele clinice fără o cercetare riguroasă. Siguranța pacienților este prioritatea zero”, spune CEO-ul Stephen Smith.
Și Omada Health, o companie specializată în îngrijirea cronică, păstrează o distanță respectuoasă față de AI în interacțiunile cu pacienții. Folosesc AI pentru recomandări video și pentru educația pacienților, dar abia recent au lansat primul lor agent conversațional pentru întrebări nutriționale.
Chiar dacă unele companii nu folosesc AI pentru consultații directe, rolul său în eficientizarea operațiunilor poate deveni un mare avantaj. Spre exemplu, Virta Health, specializată în tratamentul diabetului, a trecut de la pierderi semnificative la o marjă brută de 60%, datorită utilizării machine learning și a planurilor de tratament personalizate generate de AI.