Tesla, un lider incontestabil pe piața vehiculelor electrice, a fost depășită în Marea Britanie de două mărci chinezești despre care aproape nimeni nu auzise până acum. Cifrele recente de vânzări dezvăluie o cădere abruptă, pe fondul controverselor politice și al unei competiții din ce în ce mai agresive venite din Asia.
Tesla a înregistrat un șoc în luna aprilie pe piața din Regatul Unit, după ce a vândut doar 512 automobile, ceea ce pare o prăbușire considerabilă comparativ cu cele peste 1.300 de unități vândute în aceeași lună a anului trecut. Într-un viraj complet neașteptat, două companii chinezești relativ necunoscute, Jaecoo și Omoda, au depășit Tesla în vânzările din Marea Britanie, potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor și Comercianților de Automobile.
BYD, considerat rivalul direct al Tesla în segmentul EV, a vândut nu mai puțin de 2.511 unități, astfel a avut o creștere de 650% față de anul anterior. Însă adevărata surpriză a venit de la Jaecoo și Omoda, mărci deținute de gigantul chinez Chery, care au reușit să vândă 1.053, respectiv 910 vehicule, deși sunt prezente pe piața britanică de mai puțin de un an.
Scăderea bruscă a vânzărilor Tesla în Europa, în special în UK este pusă de analiști nu doar pe seama concurenței în creștere, ci și a controverselor politice generate de Elon Musk. Apropierile publice ale CEO-ului de extremă dreaptă germană AfD, dar și de fostul președinte american Donald Trump, au atras un val de proteste în Europa.
Mai mult, showroom-urile și mașinile Tesla au fost ținte ale vandalismului în mai multe orașe europene, iar în Italia, poliția investighează un incendiu izbucnit într-un dealer Tesla din Roma. Aceste evenimente contribuie la scăderea dramatică a imaginii brandului, cu efecte directe în vânzări.
În încercarea de a redresa situația, Tesla a început să ofere până la doi ani de încărcare gratuită pentru cumpărătorii anumitor modele Model Y în Marea Britanie. Chiar și așa, eforturile par să nu fie suficiente. Modelul actualizat al Model Y, lansat recent cu speranța că va impulsiona vânzările, nu a reușit să oprească declinul.
În paralel, rivalii tradiționali precum Volkswagen, dar și noile branduri chinezești, profită din plin de această criză de imagine. Chiar și cu impunerea unor tarife comerciale de către Uniunea Europeană, constructorii chinezi continuă să se extindă agresiv pe continent, și oferă modele accesibile, hibride sau termice, față de oferta exclusiv electrică a Tesla.