Prima pagină » Europa, față în față cu provocările economice. Industria apărării creează noi locuri de muncă

Europa, față în față cu provocările economice. Industria apărării creează noi locuri de muncă

Europa, față în față cu provocările economice. Industria apărării creează noi locuri de muncă
Foto: Shutterstock

Amenințarea dez-industrializării bântuie Europa, pe fondul creșterii interne modeste, al riscurilor tarifare impuse de SUA și al valului de importuri din China. În pofida presiunilor economice cu care se confruntă Europa, industria apărării ar putea fi motorul creării de noi locuri de muncă.

Economia Europei în dificultate, dar producția de arme va crea mii de joburi

Franța blochează accesul Marii Britanii la fondul gigant al UE pentru apărare

Franța blochează accesul Marii Britanii la fondul gigant al UE pentru apărare

Germania a schimbat regulile legate de deficitul bugetar, permițând cheltuieli nelimitate pentru apărare, finanțate prin împrumuturi. Alte țări din nordul și din estul Europei, precum Danemarca, Suedia și Polonia, au anunțat creșteri ale bugetelor de apărare, țintind valori între 3% și 5% din PIB.

De altfel, NATO a stabilit la summit-ul de la Haga de săptămâna trecută o nouă țintă de cheltuieli pentru apărare, de 5% din PIB. Toate aceste schimbări indică faptul că Europa intenționează să achiziționeze mult mai mult echipament militar în următorii ani, iar producția va fi în mare parte realizată local, relatează publicația The Economist.

Dacă această majorare a cheltuielilor militare va compensa declinul relativ al producției europene și va ajuta la păstrarea locurilor de muncă din industrie depinde de dimensiunea sectorului, de structura lanțurilor de aprovizionare și de cât de compatibil este tipul producției militare cu sectoarele industriale aflate în scădere.

Din punct de vedere al volumului, producția a generat în 2024 o valoare adăugată de circa 2,5 trilioane de euro, reprezentând aproximativ 16% din totalul UE, în scădere față de 20%, în 1995. Această pondere este mai mare în general în țările din est și în cele cu tradiție germanică.

Industria de apărare va crea 150.000 de locuri de muncă

Proporția exactă a industriei de apărare și a lanțului de aprovizionare este dificil de stabilit, din cauză că datele oficiale sunt în mare parte confidențiale. Totuși, o analiză realizată de firma de consultanță EY oferă o anumită perspectivă. Astfel, estimările arată că țările europene membre NATO, care reprezintă cea mai mare parte a UE plus Marea Britanie și Norvegia, vor trebui să cheltuiască anual aproximativ 137 miliarde de euro în următorii ani pentru echipamente militare, cu circa 65 de miliarde de euro mai mult decât în prezent.

Din această sumă, cheltuielile suplimentare pentru sectorul de apărare și lanțul său de aprovizionare ar putea crește cu 35,7 de miliarde de euro, echivalentul a 1,5% din industria totală a UE, generând aproximativ 500.000 de locuri de muncă, conform EY.

Mai puțin de o treime din această sumă suplimentară ar merge direct către sectorul apărării, restul fiind destinat lanțului de aprovizionare. Totuși, asta se traduce prin crearea a circa 150.000 de locuri de muncă noi doar în industria apărării. Aceste cifre coincid cu datele dintr-un raport realizat de think tank-urile Bruegel și Institutul Kiel, care estimează că numărul angajaților în marile companii europene de apărare a crescut de la aproximativ 250.000 în 2021, la 280.000 în 2024. Comenzile pentru noi echipamente încă nu au fost livrate integral.

Lanțurile de aprovizionare vor juca un rol important în distribuirea locurilor de muncă. Până în 2022, industria de apărare era în mare parte fragmentată pe plan național. UE a încercat să schimbe această situație pentru a crește eficiența și integrarea sectorului. Acest lucru pare să devină realitate. Guvernele au convenit asupra unui pachet de 150 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru grupuri de două sau mai multe țări care vor face achiziții comune în domeniul apărării. Totodată, Fondul European de Apărare stimulează colaborarea transfrontalieră în cercetare și dezvoltare.

Problema tipului de locuri de muncă

Rămâne, însă, întrebarea ce fel de joburi vor fi create și dacă acestea pot fi ocupate în contextul unei forțe de muncă europene în scădere. Producția modernă cere abilități tehnice și digitale avansate, nu doar realizarea propriu-zisă a armamentului.

Totuși, schimbările rapide de pe câmpul de luptă înseamnă că industria se transformă mult mai accelerat decât alte sectoare, cum ar fi industria auto. O altă firmă de consultanță, Kearney, atrage atenția asupra unui deficit semnificativ de personal calificat.

Pe de altă parte, pierderile de locuri de muncă în alte ramuri industriale ar putea ajuta la acoperirea acestui deficit. Spre exemplu, în Germania, care este principalul motor industrial al Europei, cele mai frecvente locuri de muncă din sectorul apărării au două caracteristici comune, mai precizează The Economist.

Pe de-o parte , raportul dintre posturile vacante și numărul șomerilor este foarte ridicat, indicând un deficit deja existent de muncitori calificați. Pe de altă parte, rata șomajului în aceste profesii a crescut din 2023.

„Este necesar să dezvoltăm continuu competențele acestor angajați”, spune Enzo Weber de la Institutul pentru Cercetare în Ocuparea Forței de Muncă din Nürnberg.

Avertismentul este, însă, clar. Dezvoltarea capacității și crearea de noi locuri de muncă vor începe doar dacă intențiile se vor transforma în comenzi ferme și pe termen lung pentru firmele europene din industria apărării.

Alte articole importante
SUA au dezvăluit rețeaua de spioni nord-coreeni compusă din „angajați IT” care furau date și finanțau programul nuclear
Tehnologie
SUA au dezvăluit rețeaua de spioni nord-coreeni compusă din „angajați IT” care furau date și finanțau programul nuclear
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat luni o amplă operațiune de combatere a unei rețele sofisticate de spioni nord-coreeni infiltrați sub masca unor „angajați IT” în companii americane de tehnologie, prin care regimul de la Phenian a reușit să strângă peste 5 milioane de dolari pentru programul său nuclear, dar și să fure […]
De ce miliardarii tech vor ca chatboturile de inteligență artificială să devină cei mai buni prieteni ai tăi. Strategii de profit prin atașament emoțional
Tehnologie
De ce miliardarii tech vor ca chatboturile de inteligență artificială să devină cei mai buni prieteni ai tăi. Strategii de profit prin atașament emoțional
Într-o lume tot mai singuratică, figuri precum Elon Musk, Mark Zuckerberg și chiar Microsoft se întrec să devină „cei mai buni prieteni” ai utilizatorilor prin intermediul noilor tehnologii bazate pe inteligență artificială. Această competiție în „economia prieteniei” capătă forme tot mai interesante, iar chatbot-urile devin tot mai „umane” și mai personalizate. Elon Musk și xAI: […]
A investit 3,2 milioane de lire într-un hotel istoric falimentar și acum îl vinde cu doar 1 liră. Ce a mers prost
A investit 3,2 milioane de lire într-un hotel istoric falimentar și acum îl vinde cu doar 1 liră. Ce a mers prost
Un dezvoltator imobiliar care a cheltuit 3,2 milioane de lire sterline pentru renovarea unui hotel istoric aflat pe lista clădirilor protejate Grade II, acum transformat în adăpost pentru migranți, a decis să îl vândă pentru suma simbolică de doar 1 liră. Na’im Payman a cumpărat în 2020 celebrul Royal Hotel din Kettering, Northamptonshire, pentru 2,2 […]
Schimbare de vârf la BVB. Cine este noul CEO care preia conducerea după mandatul lui Adrian Năstase
Schimbare de vârf la BVB. Cine este noul CEO care preia conducerea după mandatul lui Adrian Năstase
Remus Vulpescu este, începând de azi, noul CEO al  Bursei de Valori București (BVB), înlocuindu-l pe Adrian Tănase, care a ocupat această poziție timp de peste șapte ani. Pe 18 iunie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a autorizat pe Remus Vulpescu, practician în insolvență, în calitate de CEO al operatorului bursier din România. Cine este […]
România, codașă în clasamentul piețelor emergente în care investitorii străini au cea mai mare încredere în 2025
România, codașă în clasamentul piețelor emergente în care investitorii străini au cea mai mare încredere în 2025
Clasamentul piețelor emergente în care investitorii străini își manifestă cea mai mare încredere în anul 2025 plasează țara noastră pe ultimele poziții, între Columbia și Bulgaria.  Piețele emergente continuă să atragă investitorii străini prin perspectivele lor de creștere economică rapidă și diversificare. Dar care sunt țările în care liderii globali de afaceri își plasează cele […]
Elon Musk anunță că Tesla a făcut prima livrare complet autonomă
Companii
Elon Musk anunță că Tesla a făcut prima livrare complet autonomă
Elon Musk, CEO-ul producătorului de mașini electrice Tesla, a anunțat că gigantul american a efectuat prima livrare complet autonomă a unei mașini din lume. Un automobil Model Y s-a deplasat singur, fără șofer, de la fabrica Tesla din Austin până la domiciliul unui client. Tesla a bifat prima livrare autonomă a unei mașini direct la […]