Într-un peisaj tehnologic în continuă transformare, alimentat de boom-ul inteligenței artificiale, startup-uri precum Perplexity AI propun alternative rapide și inteligente la motoarele de căutare clasice.
Astfel, ele devin mai atrăgătoare pentru investitori. În ce-o privește, Perplexity AI este o companie emergentă care se remarcă prin platforma sa de căutare bazată pe AI, capabilă să ofere răspunsuri sintetizate, clare și actualizate în timp real, similar cu ce oferă OpenAI sau Google.
În acest context, startup-ul se pregătește să facă un nou pas major. Acesta poartă negocieri avansate pentru a obține o nouă infuzie de capital în valoare de 500 de milioane de dolari, într-o rundă de finanțare care ar putea ridica valoarea companiei la aproximativ 14 miliarde de dolari.
Această rundă de finanțare ar urma să fie condusă de cunoscutul fond de investiții Accel, însă deocamdată reprezentanții Perplexity AI nu au oferit un punct de vedere oficial, ca răspuns la solicitările Reuters.
Sprijinită de Nvidia, Perplexity AI dezvoltă un sistem avansat de căutare bazat pe inteligență artificială, capabil să formuleze răspunsuri detaliate și să rezume informații în mod intuitiv, pe modelul popularizat de ChatGPT sau Gemini.
Creșterea spectaculoasă a instrumentelor AI conversaționale în ultimul an a atras interesul masiv al pieței financiare, impulsionând fluxuri de capital către companii care promit soluții de informare mai rapide și mai precise, după cum relatează Wall Street Journal.
În luna martie, Reuters menționa că Perplexity AI lua în calcul atragerea unei finanțări cuprinsă între 500 de milioane și un miliard de dolari, la o evaluare care ar fi putut ajunge chiar și la 18 miliarde. Spre comparație, în 2023, compania cu sediul în San Francisco reușise deja să atragă fonduri la o evaluare de nouă miliarde de dolari.
Un alt semnal al potențialului său comercial este interesul gigantului Apple. Conform unor surse din industria tehnologică, compania condusă de Tim Cook ar avea în vedere integrarea Perplexity ca opțiune de căutare în browserul său Safari. O astfel de mișcare ar putea propulsa soluția de inteligență artificială a celor de la Apple în fața unei audiențe globale mult extinse, sporindu-i considerabil vizibilitatea și gradul de adopție, notează CNBC.