Cancelarul german Friedrich Merz, sprijinit de peste 60 dintre cele mai importante companii ale țării, a lansat o inițiativă investițională majoră, în valoare de cel puțin 100 de miliarde de euro, menită să revigoreze cea mai mare economie a Europei. Denumită „Fabricat pentru Germania – împreună suntem puternici”, acest demers presupune angajamente de investiții noi în Germania, până în 2028, în cuantum de ordinul „sutelor de miliarde de euro”, potrivit unui comunicat preluat de Bloomberg. Stimularea investițiilor private este esențială pentru repornirea creșterii economice a Germaniei, care în ultimii trei ani s-a confruntat cu stagnarea. Industriile cheie – auto, chimică și utilaje – au fost afectate de costuri energetice ridicate față de competitorii internaționali, dar și de un nivel excesiv de birocrație, atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene. În plus, economia germană, puternic orientată spre exporturi, este expusă în mod deosebit efectelor noilor bariere comerciale impuse de președintele american Donald Trump, ceea ce complică și mai mult perspectivele de redresare.
Printre liderii inițiativei se numără directorii generali ai marilor coloși germani, cum ar fi Deutsche Bank AG și Siemens AG, ceea ce, comenteză sursa citată, semnalează un efort coordonat între sectorul privat și autorități, un parteneriat solid pentru a găsi soluții într-o perioadă tensionată. Conform declarațiilor citate de Bloomberg, suma totală vizează o parte din cele 631 de miliarde de euro necesari – suma estimată că va fi necesară pentru investiții – incluzând atât investiții de capital deja planificate, cât și contribuții noi, cheltuieli în cercetare-dezvoltare și angajamente din partea investitorilor internaționali.
Scopul declarat al demersului este de a transmite „un semnal pozitiv și puternic”, într-un context în care Germania a înregistrat ieșiri masive de capital în ultimii ani, de ordinul sutelor de miliarde de euro.
„Avem în propriile mâini capacitatea de a depăși provocările economice ale țării noastre”, a declarat Christian Sewing, CEO Deutsche Bank, adăugând că angajamentele prezentate luni sunt „doar începutul”.
La rândul său, Roland Busch, CEO Siemens, a afirmat că această inițiativă reprezintă „un nou început”, caracterizat printr-o cooperare mai eficientă între guvern și mediul de afaceri, susținută de reducerea birocrației și accelerarea inovației.
„Germania are companii de talie mondială, o industrie puternică și minți sclipitoare – avem tot ce ne trebuie pentru a redeveni un lider economic în era digitalizării și a inteligenței artificiale,” a declarat Busch.
În cursul zilei de luni, Sewing și Busch, alături de alți lideri de corporații, urmau să se întâlnească formal cu cancelarul Friedrich Merz, cu ministrul de finanțe Lars Klingbeil și cu ministra economiei – Katherina Reiche, pentru a prezenta în mod oficial planul investițional.
Coaliția de guvernare condusă de Merz, formată din blocul conservator și Partidul Social Democrat al lui Lars Klingbeil, instalată în funcție la începutul lunii mai, a promis reforme profunde și reducerea birocrației pentru a face din Germania o destinație mai atractivă pentru investiții și inovație.
În paralel, guvernul a alocat până la 500 de miliarde de euro finanțate prin datorie publică pentru modernizarea infrastructurii aflate în stare avansată de degradare. În plus, executivul s-a angajat să crească masiv cheltuielile pentru apărare, ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia și în acord cu cererile administrației Trump ca Europa să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate.