Ford, unul dintre cei trei mari producători auto din Detroit, estimează că noile tarife anunțate de Donald Trump vor crește cu 2,5 miliarde de dolari costurile totale ale companiei în 2025, în mare parte ca urmare a majorării costurilor pentru importurile din Mexic și Canada, scrie The Guardian.
Subliniind că tarifele au provocat „perturbări în lanțul de aprovizionare la nivelul întregii industrii” și au creat multă incertitudine, directorul executiv al companiei Ford, Jim Farley, a declarat că nu intenționează să ridice prețurile vehiculelor până nu va vedea cum vor reacționa concurenții săi din piață la noile condiții. Compania are, însă, o strategie prin care ar putea să să reducă aproximativ 1 miliard de dolari din creșterea totală estimată a costurilor pentru anul acesta.
Reprezentanții General Motors au anunțat, la rândul lor, ajustări ale țintelor de profit pentru anul viitor, estimând că tarifele lui Trump i-ar putea costa până la 5 miliarde de dolari în 2025.
De la preluarea mandatului președintelui Trump, la începutul acestui an, Statele Unite și China și-au majorat reciproc tarifele la peste 100%, declanșând un veritabil război comercial între cele mai mari două economii ale lumii. Printre cei afectați de această situație se numără și producătorul păpușilor Barbie, grupul american Mattel, care a anunțat că va fi nevoit să majoreze prețurile pentru anumite produse în Statele Unite. Mattel se aşteaptă ca tarifele lui Trump să îi majoreze costurile cu 270 de milioane de dolari în acest an, începând cu luna iulie, însă măsurile de compensare sunt aşteptate să contracareze în totalitate aceste costuri, a declarat directorul financiar Anthony DiSilvestro, citat de Reuters. Compania are în vedere o serie de măsuri pentru a diminua aceste costuri, printre care, potrivit sursei citate, și reducerea campaniilor promoţionale.
America reunește aproape jumătate din vânzările globale de jucării ale companiei Mattel. Producătorul, care aduce din China aproximativ 20% din produsele vândute în SUA, a declarat că intenționează să reducă aceste importuri sub 15% până în 2026. În contextul „mediului macroeconomic volatil și al peisajului tarifar în evoluție din SUA”, Mattel și-a reevaluat, la rândul său, țintele financiare anuale și admite că e dificil să prezică vânzările care vor fi înregistrate în SUA în restul anului și în sezonul sărbătorilor. Ca răspuns la noile tarife, compania a precizat că va lua unele măsuri, inclusiv „la nivelul prețurilor”, „acolo unde este necesar”.
„Nu există nicio îndoială că tarifele creează perturbări în industrie. Multe companii au oprit producția și livrările către SUA, ca urmare a tarifelor din China. Susținem eforturile Asociației Producătorilor de Jucării pentru eliminarea tarifelor pentru aceste articole”, a declarat directorul executiv al grupului Mattel, Ynon Kreiz, citat de Reuters.
Totodată, Mattel va face unele modificări în lanţurile sale de aprovizionare, pentru a reduce volumul produselor realizate în China care ajung în Statele Unite. Una dintre măsuri vizează să majoreze producţia de jucării realizate în India pentru piața din Statele Unite, redirecţionând livrările din China spre clienţii internaţionali, a spus Kreiz, citat de Reuters.
Pe lângă China, Mattel importă unele produse, precum păpuşile Barbie, din Indonezia, Malayezia şi Thailanda, țări vizate inițial şi ele de tarife vamale suplimentare din partea Administraţiei Trump. Totuși, Trump a decis să le suspende timp de 90 de zile.
Anterior, Mattel miza în 2025 pe venituri ajustate pe acţiune cuprinse între 1,66 şi 1,72 dolari precum şi pe o creştere netă a vânzărilor anuale cuprinsă între 2% şi 3%.