În ultimii ani, un fenomen tot mai accentuat a captat atenția lumii: miliardarii care investesc masiv în cercetări și tehnologii menite să le prelungească viața și, eventual, să devină nemuritori. Această cursă a investițiilor, adesea denumită „lupta pentru nemurire”, implică sume impresionante dedicate programelor de rejuvenare, terapiilor avansate și inovațiilor în domeniul biotehnologiei. De la tratamente experimentale până la tehnologii futuriste, miliardarii își canalizează resursele pentru a descifra secretul longevității și pentru a-și asigura o existență cât mai lungă și sănătoasă, transformând astfel această tendință într-un fenomen global și controversat.
Bryan Johnson plătește sute de mii de dolari pentru a-și injecta lunar un litru din plasma fiului său adolescent în propriul flux sanguin. „Sunt foarte atent la ceea ce mănâncă… pentru că asta intra în corpul meu”, spune antreprenorul american în tehnologie, în vârstă de 47 de ani. De asemenea, acesta îi oferă propria plasmă și tatălui său, în vârstă de 70 de ani, pentru a-i îmbunătăți sănătatea fizică și cognitivă în declin: „A fost unul dintre cele mai semnificative momente din întreaga sa viață. Și la fel a fost și pentru mine.” Johnson continuă să plătească 2 milioane de dolari pe an pentru o echipă de cercetare care să investigheze cum putem trăi mai mult – și cu siguranță nu este singurul om bogat din Silicon Valley dedicat căutării vieții veșnice.
Johnson folosește un algoritm pentru a preveni îmbătrânirea biologică, care analizează toate cercetările privind longevitatea pentru a crea cel mai bun plan de tratament, iar el își folosește propriul corp ca pe un fel de eprubetă pentru a experimenta. Iar experimentele s-au dovedit a fi de succes până acum. Medicii i-au spus lui Johnson că are inima unui bărbat de 37 de ani și plămânii unui tânăr de 18 ani.
Dar căutarea nemuririi nu s-a oprit aici. Acum doi ani, fondatorul Amazon și a treia cea mai bogată persoană din lume, Jeff Bezos, ar fi investit în Altos Labs, un startup care lucrează la „programarea reîntineririi celulare”. Între timp, Peter Thiel, cofondatorul PayPal, a investit milioane în Fundația Methuselah, o organizație non-profit care își propune să facă din „90 noii 50 până în 2030”.
Beneficii pretinse: Studiile pe șoareci au arătat că sângele mai tânăr revigorează subiecții testați mai în vârstă, deși studiile pe oameni au avut mai puțin succes.
Deși acest lucru poate părea desprins dintr-un film SF, există companii care efectuează studii privind efectele transfuziei de sânge de la persoane tinere și sănătoase (în special cele cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani) la cei care simt că îmbătrânesc. Asta nu înseamnă că este limitat la vârstnici – oricine cu vârsta de 35 de ani și peste este eligibil pentru acest serviciu.
Miliardarul cofondator PayPal și un apropiat al lui Trump, Peter Thiel, a fost ani la rând prezent în atenția publică pentru interesul său în acest proces, în special legat de o companie startup numită Ambrosia. De asemenea Thiel, a investit în mai multe startup-uri de cercetare medicală, căutând modalități de a prelungi viața prin intermediul fondului său Breakout Labs.
Chiar și așa, este puțin probabil ca acest lucru să descurajeze interesul celor care au bani pentru o jumătate de litru de plasmă de la tineri, iar, începând cu 2019, există trei companii americane care oferă serviciul participanților la studii clinice plătite generos.
Peter Thiel este cel mai vocal în susținerea acestui proces prin investiții substanțiale, dovedind că mega-bogații văd un potențial real în metoda de prelungire a vieții.
Una dintre cele mai faimoase persoane asociate cu criogenia este Walt Disney. Deși zvonurile conform cărora ar fi fost înghețat după moartea sa au fost infirmate, procesul în sine este cât se poate de real.
Un alt miliardar notabil care susține criogenia este omul de afaceri canadian și fondatorul Future Electronics, Robert Miller. El nu numai că donează generos Fundației Alcor Life Extension, dar a declarat și că intenționează să se supună el însuși procesului.
Nu doar oamenii pot beneficia de procesul de congelare, potrivit Institutului Crionic, care oferă și o gamă largă de opțiuni pentru animalele de companie – 4.000 de lire sterline pentru pisici sau câini și chiar 760 de lire sterline pentru o pasăre de companie. Cel puțin miliardarii care aleg să încerce această metodă nu vor fi singuri în viitorul îndepărtat – presupunând că vor fi vreodată decongelați.
Deși acest lucru poate părea complet incredibil, iată ce are de spus directorul de inginerie al Google, Ray Kurzweil, pe această temă:
„Vom deveni din ce în ce mai non-biologici până la punctul în care partea non-biologică va domina, iar partea biologică nu va mai fi importantă. De fapt, partea non-biologică – partea mașinii – va fi atât de puternică încât va putea modela și înțelege complet partea biologică.”
O altă companie care analizează modalități prin care oamenii pot supraviețui prin intermediul conștiinței digitale este Fundația Mișcării Terasem, care dorește să creeze „mindware” care ar putea fi folosit ca parte a unui „corp nanotehnologic” (în esență, un robot) ce ne-ar permite să trăim fără constrângerile unor lucruri enervante precum moartea și bătrânețea.
Sfârșitul lumii ar putea lua mai multe forme. Poate că economia globală se va prăbuși și va duce la o stare de anarhie la nivel mondial, poate că va exista o pandemie care va decima populația – asta fără a intra în detalii despre riscurile reprezentate de erupțiile solare. Dacă toate acestea încep să sune puțin paranoic, dacă ești miliardar. Estimările ABC susțin că peste 50% dintre miliardarii din Silicon Valley au o formă de „asigurare pentru apocalipsă”.
Se pare că este imposibil să găsești o schemă pentru a supraviețui celorlalți dintre noi în care Peter Thiel să nu fie implicat. La fel ca alți colegi ai săi incredibil de bogați, el a achiziționat o proprietate de 193 de hectare în Noua Zeelandă, despre care susține că este o „asigurare” împotriva catastrofelor globale.
Mark Zuckerberg de la Facebook este aparent pe aceeași lungime de undă, având un teren de 283 de hectare în Hawaii „pentru orice eventualitate”, în timp ce Larry Ellison, cofondatorul Oracle, a mers mai departe – cumpărând 98% din terenul de pe a șasea cea mai mare insulă din Hawaii, Lanai.