Prima pagină » Industria nemuririi. Cât investesc miliardarii în programe de rejuvenare pentru a păcăli moartea

Industria nemuririi. Cât investesc miliardarii în programe de rejuvenare pentru a păcăli moartea

Industria nemuririi. Cât investesc miliardarii în programe de rejuvenare pentru a păcăli moartea
Lupta miliardarilor pentru a deveni nemuritori

În ultimii ani, un fenomen tot mai accentuat a captat atenția lumii: miliardarii care investesc masiv în cercetări și tehnologii menite să le prelungească viața și, eventual, să devină nemuritori. Această cursă a investițiilor, adesea denumită „lupta pentru nemurire”, implică sume impresionante dedicate programelor de rejuvenare, terapiilor avansate și inovațiilor în domeniul biotehnologiei. De la tratamente experimentale până la tehnologii futuriste, miliardarii își canalizează resursele pentru a descifra secretul longevității și pentru a-și asigura o existență cât mai lungă și sănătoasă, transformând astfel această tendință într-un fenomen global și controversat.

Bryan Johnson plătește sute de mii de dolari pentru a-și injecta lunar un litru din plasma fiului său adolescent în propriul flux sanguin. „Sunt foarte atent la ceea ce mănâncă… pentru că asta intra în corpul meu”, spune antreprenorul american în tehnologie, în vârstă de 47 de ani. De asemenea, acesta îi oferă propria plasmă și tatălui său, în vârstă de 70 de ani, pentru a-i îmbunătăți sănătatea fizică și cognitivă în declin: „A fost unul dintre cele mai semnificative momente din întreaga sa viață. Și la fel a fost și pentru mine.” Johnson continuă să plătească 2 milioane de dolari pe an pentru o echipă de cercetare care să investigheze cum putem trăi mai mult – și cu siguranță nu este singurul om bogat din Silicon Valley dedicat căutării vieții veșnice.

Algoritm pentru a preveni îmbătrânirea biologică

Johnson folosește un algoritm pentru a preveni îmbătrânirea biologică, care analizează toate cercetările privind longevitatea pentru a crea cel mai bun plan de tratament, iar el își folosește propriul corp ca pe un fel de eprubetă pentru a experimenta. Iar experimentele s-au dovedit a fi de succes până acum. Medicii i-au spus lui Johnson că are inima unui bărbat de 37 de ani și plămânii unui tânăr de 18 ani.

Dar căutarea nemuririi nu s-a oprit aici. Acum doi ani, fondatorul Amazon și a treia cea mai bogată persoană din lume, Jeff Bezos, ar fi investit în Altos Labs, un startup care lucrează la „programarea reîntineririi celulare”. Între timp, Peter Thiel, cofondatorul PayPal, a investit milioane în Fundația Methuselah, o organizație non-profit care își propune să facă din „90 noii 50 până în 2030”.

Procedurile în care miliardarii investesc bani grei pentru a rămâne veșnic tineri sau a deveni nemuritori

Transfuzii de „sânge tânăr”

  • Miliardar notabil: Peter Thiel
  • Companii care oferă serviciul: Ambrosia, Alkahest și Young Blood Institute.
  • Costul serviciului: Studiile clinice variază între 6.000 și 215.000 de lire sterline.

Beneficii pretinse: Studiile pe șoareci au arătat că sângele mai tânăr revigorează subiecții testați mai în vârstă, deși studiile pe oameni au avut mai puțin succes.

Deși acest lucru poate părea desprins dintr-un film SF, există companii care efectuează studii privind efectele transfuziei de sânge de la persoane tinere și sănătoase (în special cele cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani) la cei care simt că îmbătrânesc. Asta nu înseamnă că este limitat la vârstnici – oricine cu vârsta de 35 de ani și peste este eligibil pentru acest serviciu.

Miliardarul cofondator PayPal și un apropiat al lui Trump, Peter Thiel, a fost ani la rând prezent în atenția publică pentru interesul său în acest proces, în special legat de o companie startup numită Ambrosia. De asemenea Thiel, a investit în mai multe startup-uri de cercetare medicală, căutând modalități de a prelungi viața prin intermediul fondului său Breakout Labs.

În cazul în care toate acestea încă sună puțin exagerat, s-au făcut suficiente progrese pentru a determina Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) să emită o declarație conform căreia procesul „nu are beneficii clinice dovedite” și este „potențial dăunător”.

Chiar și așa, este puțin probabil ca acest lucru să descurajeze interesul celor care au bani pentru o jumătate de litru de plasmă de la tineri, iar, începând cu 2019, există trei companii americane care oferă serviciul participanților la studii clinice plătite generos.

Criogenie

  • Miliardari notabili: Peter Thiel, Robert Miller
  • Companii care oferă serviciul: Fundația Alcor Life Extension, Institutul Cryonics, Suspended Animation Inc. și KrioRus.
  • Costul serviciului: Pe baza serviciului oferit în prezent de Fundația Alcor Life Extension, înghețarea capului costă 61.000 de lire sterline și 152.000 de lire sterline pentru întregul corp.
  • Beneficii pretinse: Posibilitatea de a fi reanimat odată ce s-au descoperit vindecări pentru boli și o modalitate de a opri sau inversa procesul de îmbătrânire. În ciuda sumelor uriașe de bani canalizate în acest sens, comunitatea de cercetători o consideră în general o pseudoștiință.

Peter Thiel este cel mai vocal în susținerea acestui proces prin investiții substanțiale, dovedind că mega-bogații văd un potențial real în metoda de prelungire a vieții.

Una dintre cele mai faimoase persoane asociate cu criogenia este Walt Disney. Deși zvonurile conform cărora ar fi fost înghețat după moartea sa au fost infirmate, procesul în sine este cât se poate de real.

Un alt miliardar notabil care susține criogenia este omul de afaceri canadian și fondatorul Future Electronics, Robert Miller. El nu numai că donează generos Fundației Alcor Life Extension, dar a declarat și că intenționează să se supună el însuși procesului.

Nu doar oamenii pot beneficia de procesul de congelare, potrivit Institutului Crionic, care oferă și o gamă largă de opțiuni pentru animalele de companie – 4.000 de lire sterline pentru pisici sau câini și chiar 760 de lire sterline pentru o pasăre de companie. Cel puțin miliardarii care aleg să încerce această metodă nu vor fi singuri în viitorul îndepărtat – presupunând că vor fi vreodată decongelați.

Conștiință digitală

  • Miliardari notabili: Sam Altman
  • Companii care oferă serviciul: Nectome și Terasem Movement Foundation.
  • Costul serviciului: Pentru a vă înscrie pe lista de așteptare, trebuie să plătiți un depozit de 7.600 de lire sterline, ceea ce, în comparație cu celelalte capitole, pare o afacere de excepție.
  • Beneficii pretinse: Șansa de a trăi veșnic în formă digitală – nemurire reală. Cu toate acestea, procesul este descris de companie însăși ca fiind „100% fatal” și, deoarece nu au fost finalizate studii de succes, probabil că este mai bine să așteptați și să vedeți.

Deși acest lucru poate părea complet incredibil, iată ce are de spus directorul de inginerie al Google, Ray Kurzweil, pe această temă:

„Vom deveni din ce în ce mai non-biologici până la punctul în care partea non-biologică va domina, iar partea biologică nu va mai fi importantă. De fapt, partea non-biologică – partea mașinii – va fi atât de puternică încât va putea modela și înțelege complet partea biologică.”

O altă companie care analizează modalități prin care oamenii pot supraviețui prin intermediul conștiinței digitale este Fundația Mișcării Terasem, care dorește să creeze „mindware” care ar putea fi folosit ca parte a unui „corp nanotehnologic” (în esență, un robot) ce ne-ar permite să trăim fără constrângerile unor lucruri enervante precum moartea și bătrânețea.

Asigurare pentru apocalipsă

  • Miliardari notabili: Peter Thiel, Mark Zuckerberg, Larry Ellison și Steve Huffman.
  • Companii care oferă serviciul: Poate că nu este o companie, dar Noua Zeelandă salută afluxul de locuitori extrem de bogați care caută un refugiu sigur în caz de criză.
  • Costul serviciului: Veți avea nevoie de 10,5 milioane de lire sterline pentru a vă procura un refugiu sigur în Noua Zeelandă, potrivit pentru un miliardar, sau de 76 de milioane de lire sterline pentru a viziona  apocalipsa dintr-o proprietate de lux din Hawaii.
  • Beneficii pretinse: Dacă are loc un colaps global, pare inteligent să aveți aur, arme și un loc unde să vă ascundeți – deși poate că banii miliardarilor ar putea fi cheltuiți mai bine încercând să prevină toate catastrofele de care plănuiesc să se ascundă.

Sfârșitul lumii ar putea lua mai multe forme. Poate că economia globală se va prăbuși și va duce la o stare de anarhie la nivel mondial, poate că va exista o pandemie care va decima populația – asta fără a intra în detalii despre riscurile reprezentate de erupțiile solare. Dacă toate acestea încep să sune puțin paranoic, dacă ești miliardar. Estimările ABC susțin că peste 50% dintre miliardarii din Silicon Valley au o formă de „asigurare pentru apocalipsă”.

Se pare că este imposibil să găsești o schemă pentru a supraviețui celorlalți dintre noi în care Peter Thiel să nu fie implicat. La fel ca alți colegi ai săi incredibil de bogați, el a achiziționat o proprietate de 193 de hectare în Noua Zeelandă, despre care susține că este o „asigurare” împotriva catastrofelor globale.

Mark Zuckerberg de la Facebook este aparent pe aceeași lungime de undă, având un teren de 283 de hectare în Hawaii „pentru orice eventualitate”, în timp ce Larry Ellison, cofondatorul Oracle, a mers mai departe – cumpărând 98% din terenul de pe a șasea cea mai mare insulă din Hawaii, Lanai.

Colonizarea spațiului

  • Miliardari notabili: Jeff Bezos, Elon Musk, Richard Branson, Paul G. Allen, Yuri Milner și Igor Ashrbeyli.
  • Companii care oferă serviciul: SpaceX, Blue Origin, Vulcan Aerospace, Virgin Galactic și Breakthrough Starshot.
  • Costul serviciului: SpaceX intenționează să perceapă o taxă de 44 de milioane de lire sterline de persoană pentru a ajunge la Stația Spațială Internațională, însă, dacă doriți doar o scurtă călătorie către stele, va costa între 57.000 de lire sterline (World View Enterprises) și 189.000 de lire sterline (Virgin Galactic).
  • Beneficii pretinse: Crearea unei modalități mai eficiente de a călători prin spațiu crește posibilitatea ca oamenii să colonizeze alte planete și să extragă resurse valoroase din asteroizi – este, în esență, un plan B în cel mai rău caz, în cazul în care lucrurile nu merg bine aici, pe Pământ.
Alte articole importante
Amazon România raportează afaceri de peste un miliard de lei, în contextul plecării a 400 de angajați
Companii
Amazon România raportează afaceri de peste un miliard de lei, în contextul plecării a 400 de angajați
Amazon atinge o un record istoric în România cu afaceri de peste un miliard de lei în 2024. Cu toate acestea, gigantul tech înregistrează o scădere a personalului cu peste 400 de angajați. Amazon depășește un miliard de lei în România Potrivit unei analize realizate de Profit.ro, cele patru companii ale gigantului Amazon în România […]
CATL va construi 300 de stații de schimbare a bateriilor pentru camioanele electrice în 2025
Companii
CATL va construi 300 de stații de schimbare a bateriilor pentru camioanele electrice în 2025
Gigantul chinez Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), lider mondial în producția de baterii pentru vehicule electrice, continuă să inoveze în direcția electrificării transportului de mare tonaj. Cu ocazia unui eveniment organizat în orașul chinez Datong, compania a dezvăluit o soluție standardizată de baterii interschimbabile dedicată camioanelor electrice – sistemul modular „75#”. Sistemul modular de […]
Microsoft anunță eliminarea malware-ului Lumma Stealer, care a infectat aproape 400.000 de computere Windows la nivel global
Tehnologie
Microsoft anunță eliminarea malware-ului Lumma Stealer, care a infectat aproape 400.000 de computere Windows la nivel global
Microsoft a anunțat miercuri că, în colaborare cu autorități internaționale de aplicare a legii, a reușit să desființeze infrastructura malware-ului cunoscut sub numele de Lumma Stealer, o amenințare cibernetică extinsă care a afectat peste 394.000 de computere ce rulează Windows în întreaga lume, în doar două luni – între 16 martie și 16 mai 2025. […]
Industria tech strânge șurubul: evaluări de performanță și scoruri pentru angajați. Urmează noi concedieri „discrete”?
Tehnologie
Industria tech strânge șurubul: evaluări de performanță și scoruri pentru angajați. Urmează noi concedieri „discrete”?
Industria tech trece printr-o reconstrucție culturală: de la utopia colegială a startup-urilor, la o paradigmă a industriilor mature, rece, eficientă și condusă de date. În acest nou ecosistem, performanța nu mai este doar evaluată, ci utilizată ca armă de selecție naturală. Pentru angajații Meta, și pentru toți cei care lucrează în industria tech în general, […]
Sub amenințarea evaporării a 700 de milioane de euro din PNRR, noul guvern are 6 luni în care să schimbe șefii companiilor din energie și să reformeze pensiile speciale
Sub amenințarea evaporării a 700 de milioane de euro din PNRR, noul guvern are 6 luni în care să schimbe șefii companiilor din energie și să reformeze pensiile speciale
Comisia Europeană va debloca doar 1,3 miliarde de euro din cea de-a treia cerere de plată pentru PNRR, în timp ce aproximativ 700 de milioane de euro rămân suspendate, punând presiune pe noul Guvern să rezolve rapid problemele restante. România urmează să primească pe 10 iunie această tranșă parțială, însă restul banilor depind de îndeplinirea […]
AGISTA primește autorizare ASF ca fond de investiții alternative: noi oportunități pentru companiile românești în creștere
AGISTA primește autorizare ASF ca fond de investiții alternative: noi oportunități pentru companiile românești în creștere
AGISTA, fondul românesc de investiții alternative de tip growth equity, susținut integral din capital privat, a obținut recent autorizarea din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), marcând o etapă importantă pentru dezvoltarea pieței locale de private equity. „Acest pas ne permite să extindem accesul la capital pentru companiile româneşti în creştere şi să contribuim activ […]