Prima pagină » Agents de la Retool. Inteligența artificială este aici ca să înlocuiască în totalitate forța de muncă

Agents de la Retool. Inteligența artificială este aici ca să înlocuiască în totalitate forța de muncă

Agents de la Retool. Inteligența artificială este aici ca să înlocuiască în totalitate forța de muncă
Agenții Retool funcționează pe model de plată pe oră, începând de la 3 dolari pe oră / Foto: Shutterstock

Inteligența artificială este aici ca să înlocuiască în totalitate forța de muncă, par să se fi pus de acord giganții tech, aflați în plină campanie de promovare a propriilor produse de acest tip. În timp ce dezbaterile publice se învârt în jurul eticii și siguranței inteligenței artificiale, CEO-ul Retool, David Hsu, spune că discuția reală purtată de clienții săi este mult mai simplă: „Cum putem folosi modelele lingvistice mari pentru a înlocui efectiv forța de muncă?”. Sistemul, numit Agents, le permite utilizatorilor să creeze agenți pe baza fiecărui model lingvistic mare (LLM) existent pe piață, transmite Business Insider. 

Retool, o platformă pentru dezvoltarea de aplicații AI care colaborează cu firma de consultanță Boston Consulting Group, dar și cu companii precum Amazon Web Services și Databricks, susține că are un răspuns. Retool a lansat săptămâna asta modelul Agents, propria versiune de agenți AI. Sistemul Retool este conceput pentru a-i ajuta pe utilizatori să creeze, să testeze și să gestioneze agenți autonomi.

Oamenilor le e cam teamă să vorbească despre asta în public — și mulți dintre clienții noștri ezită să o facă”, a declarat Hsu pentru Business Insider, referindu-se la înlocuirea muncii umane cu AI.

Însă, pe măsură ce companiile dezbat cum să automatizeze joburi folosind LLM-uri, ele experimentează deja cu generația următoare de tehnologie.

Inteligența artificială este aici ca să înlocuiască în totalitate forța de muncă

Anul trecut, într-un podcast, CEO-ul Salesforce, Marc Benioff, spunea că „am atins deja limitele superioare ale LLM-urilor” și că viitorul le aparține agenților autonomi. CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, a declarat că în viitor vom lucra cu „agenți” și „angajați AI”.

Acești asistenți virtuali nu doar că răspund la întrebări sau fac predicții pe baza unor tipare, ci finalizează sarcini în mod autonom, împărțind problemele în pași, elaborând planuri și găsind soluții în fața obstacolelor. Anul 2025 a fost numit deja anul agenților, întrucât companii precum OpenAI, Salesforce și Glean au lansat platforme care îi ajută pe utilizatori să creeze și să gestioneze agenți.

Agents de la Retool le permite utilizatorilor să construiască agenți pe baza oricărui model lingvistic de pe piață și abordează două aspecte pe care Hsu le consideră esențiale pentru eficiența agenților:

  1. Crearea de agenți „hiperspecifici”, care, potrivit lui Hsu, sunt mai preciși decât cei programați să îndeplinească sarcini generale, precum navigarea pe internet.

  2. Un sistem de management al agenților, descris de Hsu drept un fel de „vedere divină” (god view), care le permite utilizatorilor să urmărească în orice moment ce fac agenții — inclusiv istoricul activităților.
    „Poți să-ți micromanagezi agenții și nu le pasă că sunt micromanageriați”, a spus Hsu.

Companiile își reconfigurează și munca internă cu ajutorul agenților

Hsu a mai precizat că unii clienți folosesc deja agenți pentru sarcini externe, precum relațiile cu clienții. A oferit exemplul unei companii care a creat un agent pentru procesarea rambursărilor, folosind trei instrumente: unul pentru a identifica clientul după nume, altul pentru a-i găsi ultima factură în platforma Stripe, și un al treilea pentru a emite rambursarea.

Companiile își reconfigurează și munca internă cu ajutorul agenților, folosindu-i ca înlocuitori pentru funcțiile de management de nivel mediu. Unii clienți folosesc agenți care analizează ședințele și le spun apoi angajaților: „Hei, de fapt, nu te-ai descurcat bine la această întâlnire”, a explicat Hsu. O companie ia în considerare chiar să renunțe la managerii de vânzări, de vreme ce „agentul-manager” oferă un feedback mai obiectiv.

Agenții Retool funcționează pe model de plată pe oră, începând de la 3 dolari pe oră. Clienții plătesc doar pentru orele în care agenții sunt activi, iar tarifele variază în funcție de LLM-ul utilizat. Asta înseamnă că, în loc să angajeze un om, companiile pot externaliza sarcini către un bot, contra unui tarif orar.

Această strategie reflectă preocupările tot mai intense ale companiilor privind rentabilitatea investițiilor în AI. Un sondaj BCG intitulat AI Radar, realizat pe un eșantion de peste 1.800 de directori executivi, a arătat că, deși 75% au inclus AI-ul generativ în top 3 priorități strategice, doar 25% consideră că au obținut valoare reală din utilizarea lui.

Alte articole importante
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă rară de Ceratosaurus, adjudecată pentru mai bine de 30 de milioane de dolari
O fosilă foarte rară de Ceratosaurus, una dintre doar patru cunoscute în lume, a fost vândută la licitație pentru o sumă fabuloasă. Descoperirea și valoarea sa impresionantă subliniază interesul tot mai mare al colecționarilor pentru relicvele preistorice bine conservate. Fosilă de Ceratosaurus, vândută la licitație pentru 30,5 milioane de dolari Specimenul, considerat de casa de […]
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Trump dă în judecată Wall Street Journal: despăgubiri de 10 miliarde de dolari în scandalul Epstein
Donald Trump a intentat un proces împotriva Wall Street Journal, cerând despăgubiri de cel puțin 10 miliarde de dolari. Liderul de la Casa Albă acuză renumita publicație că a publicat informații false și defăimătoare despre o presupusă legătură a sa cu Jeffrey Epstein. Trump atacă Wall Street Journal în instanță: 10 miliarde de dolari pentru […]