Dacă până nu demult investitorii străini abia își puteau imagina că China ar putea invada țara vecina, Taiwan, odată cu președinția lui Donald Trump în Statele Unite, mulți consideră acum acest scenariu un risc extrem pe care trebuie să îl ia în calcul, chiar dacă nu găsesc metode eficiente de protecție.
Insula guvernată democratic reprezintă de multă vreme un punct sensibil în relațiile dintre SUA și China, relații care s-au deteriorat de când Trump a preluat Casa Albă în ianuarie și a impus tarife comerciale ce au agitat piețele.
Investitorii se tem că, dacă China încearcă să preia ceea ce consideră un teritoriu „sacru”, riscă izbucnirea unui război care ar marca sfârșitul Taiwanului ca piață cu propria monedă și identitate, singura alternativă fiind pacea și menținerea status quo-ului.
Astfel, pentru investitori, opțiunea este fie să se retragă complet, fie să își păstreze investițiie și să spere la ce e mai bun.
Riscul unei invazii este dificil de acoperit, a declarat Mukesh Dave, directorul de investiții al Aravali Asset Management, un fond global de arbitraj cu sediul în Singapore, citat de Reuters.
„Nu poți încheia tranzacții, moneda ar putea dispărea complet. Ori continui ca și cum totul ar fi normal, ori stai deoparte.”
Probabilitatea ca China să invadeze Taiwan a crescut până la 12% pe platforma de pariuri Polymarket, de la aproape zero la începutul acestui an.
Investitorii străini nervoși au retras aproape 11 miliarde de dolari din acțiunile din Taiwan în acest an, deși o mare parte din această sumă a fost determinată de temeri legate de tarife și economie, iar în mai au revenit timid pe piață. Indicele de referință (.TWII) este în scădere cu 6% în acest an.
Deși Statele Unite au adoptat de mult o politică de „ambiguitate strategică” privind Taiwanul, fără a preciza dacă ar interveni militar în cazul unui atac, predecesorul lui Trump, Joe Biden, a afirmat în timpul mandatului său că forțele americane vor apăra insula în cazul unui atac chinez.
Ultimele schimburi dure au avut loc săptămâna aceasta, când președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a pledat pentru pace cu China, numai pentru ca Biroul pentru Afaceri Taiwan din China să catalogheze declarațiile drept o „tactică dublă” și să afirme că Taiwan nu poate „opri tendința inevitabilă a reunificării naționale”.
Lai, pe care China îl numește „separatist”, respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul insulei poate decide viitorul său.
Indicele Cross-Strait Risk al Goldman Sachs, care măsoară intensitatea riscului geopolitic prin numărul de articole de presă care menționează tensiuni, este în creștere de la victoria lui Trump în alegerile americane de anul trecut.
„Dacă va avea loc o agresiune împotriva Taiwanului, decizia de investiție devine binară: să rămâi expus și să suporți o volatilitate extremă, sau să ieși rapid pentru a-ți proteja capitalul,” a spus jurnaliștilor britanici Steve Lawrence, directorul de investiții al Balfour Capital Group.
Raționamentul investițional în Taiwan se concentrează în jurul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) (2330.TW), cel mai mare producător mondial de cipuri la comandă și bijuteria industriei semiconductorilor.
TSMC, care are clienți importanți precum Nvidia (NVDA.O) și Apple (AAPL.O), iar acțiunile sale sunt listate la Taipei și New York, a propulsat piața bursieră la maxime istorice la începutul acestui an.
Totuși, TSMC s-a aflat în vizorul lui Trump, care a impus tarife în aprilie și apoi a amânat unele taxe pentru a negocia atât cu dușmanii, cât și cu aliații.
Managerii locali de fonduri spun că, deși nu există o modalitate de a acoperi riscul unui război propriu-zis, investitorii au opțiuni pentru a se proteja împotriva eventualelor scăderi de piață cauzate de teama unui conflict.
Cu toate acestea, Li Fang-kuo, președintele unității de consultanță investițională a Uni-President’s (1216.TW) din Taiwan, este sceptic în privința necesității unui astfel de hedging, considerând că investitorii străini interpretează greșit nivelul riscului unui război între cele două maluri ale strâmtorii.
„Nu ar trebui să interpretăm situația din perspectiva riscului geopolitic. Problema principală sunt tarifele,” a declarat Li.
Rich Nuzum, strategul global principal de investiții la Mercer, consilier pentru fonduri de pensii, a spus că clienții săi care au analizat riscul au considerat că cea mai bună opțiune este diversificarea.
„Cred că testarea stresului pentru crize se face din ce în ce mai mult.”