Prima pagină » „Made in China 2025” – o nouă ofensivă comercială a Beijingului

„Made in China 2025” – o nouă ofensivă comercială a Beijingului

„Made in China 2025” - o nouă ofensivă comercială a Beijingului
„Made in China 2025” - o nouă ofensivă comercială a Beijingului / Foto: Shutterstock

„Made in China 2025” este un nou program prin care guvernul de la Beijing își intensifică eforturile de promovare a sectorului industrial, în ciuda unor politici comerciale tot mai ostile din partea Occidentului. China, cel mai mare producător din lume, cu o cotă de aproximativ 30% din producția industrială globală, anunță că își va consolida capacitățile de producție, pentru a deveni „coloana vertebrală” a lanțurilor globale de aprovizionare. He Lifeng, țarul economic al Beijingului, laudă capacitatea Chinei de a domina lanțurile globale de aprovizionare, oferind un nou impuls pentru întărirea capacității de producție a Chinei, în ciuda opoziției Occidentului, se arată într-o analiză Fiancial Times. 

Într-un discurs adresat unui forum economic organizat la Beijing, He Lifeng, vicepremier și unul dintre cei mai importanți oficiali economici ai Chinei, anunță o nouă ofensivă comercială din partea Beijingului, afirmând că economia țării este capabilă să domine sistemele comerciale internaționale, grație competitivității costurilor și a dimensiunii vaste a capacităților sale industriale.

„China are toate condițiile necesare pentru a deveni coloana vertebrală a lanțurilor industriale și de aprovizionare globale”, a spus He, care conduce implementarea politicii economice pentru președintele Xi Jinping.

Comentariile sale vin în contextul în care Beijingul este acuzat că alimentează un nou val de supracapacitate industrială care amenință producătorii din alte economii majore, în special din SUA și Uniunea Europeană.

„Made in China 2025” – o nouă ofensivă comercială a Beijingului

Administrația Trump a crescut recent tarifele pentru o serie de produse chinezești, în special pentru vehicule electrice, invocând o concurență neloială determinată de subvenții masive acordate de statul chinez. De asemenea, oficialii americani au făcut presiuni asupra Europei pentru a-și înăspri atitudinea față de exporturile industriale chineze.

„Made in China 2025”, proiectul grandios a lui Xi, este un plan pentru următorul deceniu prin care, potrivit unor surse anonime citate de Bloomberg, ar acorda prioritate tehnologiilor, precum echipamentele de fabricare a cipurilor.

Factorii de decizie – care pregătesc, separat, următorul Plan cincinal al Chinei, care va începe în 2026, urmăresc menținerea unei ponderi stabile a sectorului manufacturier în produsul intern brut pe termen mediu și lung, a declarat una dintre surse — subliniind astfel că planurile Statelor Unite de a reechilibra economia chineză ar putea fi greu de realizat.

Retail China / joneslanglasalle.com

Retail China / joneslanglasalle.com

Rejuvenarea națională – printre ambițiile pe termen lung ale lui Xi

Administrația Trump caută să împingă China către un model economic bazat mai mult pe consum. De asemenea, încearcă să folosească controalele la export și tarifele pentru a iniția o „decuplare strategică”, ca parte a eforturilor de a face SUA autosuficientă în domenii precum oțelul, medicamentele și semiconductoarele. Rezistența Beijingului la aceste cerințe, inclusiv prin menținerea controlului asupra aprovizionării cu metale rare, reflectă propriile îngrijorări legate de securitatea națională și de eforturile SUA de a bloca accesul Chinei la cipuri avansate și alte tehnologii de vârf.

„În afara materialelor strategice, am putea, teoretic, să facem acest lucru împreună”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, pentru CNBC, pe 12 mai. „Noi avem nevoie de mai multă producție, ei au nevoie de mai mult consum. Așadar, există o șansă să reechilibrăm împreună, rămâne de văzut dacă este posibil.”

În China, liderii își apără cu fermitate sistemul economic condus de stat, susținând că strategia industrială națională, inclusiv susținerea „producției avansate”, este esențială pentru o „reîntinerire națională”, o ambiție pe termen lung a președintelui Xi.

He a vorbit despre „o piață internă uriașă”. „Avem toate tipurile de industrii, avem o forță de muncă de calitate, avem întregi lanțuri industriale — acestea sunt avantaje pe care alte economii nu le au”. „În comparație cu alte economii majore, industria de fabricație a Chinei are o poziție competitivă evidentă în ceea ce privește costurile”.

China este cel mai mare producător din lume, cu o cotă de aproximativ 30% din producția industrială globală. De asemenea, este un exportator de top de bunuri fabricate, cum ar fi oțel, produse chimice și echipamente grele. Acum, își consolidează poziția în domenii precum vehicule electrice, baterii și panouri solare.

„Made in China 2025” – o nouă ofensivă globală

Declarațiile oficiale sugerează că Partidul Comunist nu intenționează să dea înapoi în fața presiunii crescânde venite din partea SUA și a altor parteneri comerciali. De asemenea, ele semnalează un sprijin continuu pentru strategia industrială „Made in China 2025”, care vizează autarhia tehnologică și poziționarea țării ca lider mondial în sectoare precum robotică, aviație și inteligență artificială.

Acest program a devenit un punct de fricțiune major în relațiile comerciale globale, Washingtonul și Bruxelles-ul susținând că Beijingul distorsionează concurența prin sprijinul masiv oferit companiilor de stat și prin bararea accesului companiilor străine la propria piață.

Însă, în pofida acestor critici, He a declarat că China ar trebui să „continue să extindă lanțurile industriale și de aprovizionare și să îmbunătățească capacitățile de producție internă” pentru a „construi un nou avantaj competitiv în cooperarea economică și comercială internațională”.

Alte articole importante
BET atinge un nou record. Bursa încheie săptămâna pe verde
BET atinge un nou record. Bursa încheie săptămâna pe verde
Bursa încheie săptămâna pe verde. Indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de companii listate pe piaţa reglementată (excluzând SIF-urile), a înregistrat vineri o creştere de 0,59%, atingând un maxim istoric de 19.908,18 puncte. Această performanță marchează un nou prag semnificativ pentru piaţa românească de capital, […]
După luni de blocaj, vin banii pentru fotovoltaice. Ministrul Dragoș Pîslaru activează RePowerEU
După luni de blocaj, vin banii pentru fotovoltaice. Ministrul Dragoș Pîslaru activează RePowerEU
După luni întregi de blocaje administrative și așteptări prelungite, vin, în sfârșit, banii europeni pentru fotovoltaice, o gură de oxigen pentru românii care vor să își reducă facturile și să devină prosumatori. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat printr-un mesaj publicat pe pagina oficială a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene o serie […]
Super-porcii modificați genetic, rezistenți la boli, ar putea ajunge pe mesele consumatorilor în 2026. Autoritățile au dat undă verde
Super-porcii modificați genetic, rezistenți la boli, ar putea ajunge pe mesele consumatorilor în 2026. Autoritățile au dat undă verde
Începând din 2026, carnea porcilor modificați genetic ar putea deveni un ingredient obișnuit în alimentația americană. Administrația pentru Alimentație și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat recent creșterea unui tip special de porc cu ADN modificat, iar alte țări ar putea urma exemplul în curând. Dar ce înseamnă acest lucru pentru siguranța alimentară și etica […]
S-a inventat „airbagul” pentru cap: Casca gonflabilă care ar putea schimba regulile siguranței pe bicicletă
Tehnologie
S-a inventat „airbagul” pentru cap: Casca gonflabilă care ar putea schimba regulile siguranței pe bicicletă
Inovațiile în domeniul siguranței au atins un nou punct de referință odată cu inventarea unei căști gonflabile special concepute pentru protecția capului bicicliștilor. Casca gonflabilă pentru cap reprezintă o revoluție în modul în care ne protejăm în timpul plimbărilor pe două roți, oferind un nivel superior de siguranță și confort. Cu un design inteligent și […]
Vehiculele autonome așteaptă legi clare: SUA, cu frâna trasă în cursa cu China
Companii
Vehiculele autonome așteaptă legi clare: SUA, cu frâna trasă în cursa cu China
Într-un moment în care testele cu robotaxiuri se intensifică în SUA, marii constructori auto fac presiuni pentru ca SUA să accelereze reglementările pentru implementarea vehiculelor autonome. Tema a fost readusă recent în prim-plan, într-un context în care Statele Unite riscă să piardă cursa tehnologică cu China, o țară care investește masiv și reglementează rapid sectorul […]
US Air Force a testat drona autonomă MightyFly Cento. Livrări rapide fără pilot
Tehnologie
US Air Force a testat drona autonomă MightyFly Cento. Livrări rapide fără pilot
Forțele Aeriene ale Statelor Unite (US Air Force) au încheiat cu succes testele cu noua dronă autonomă hibrid-electrică Cento. Produsă de compania californiană MightyFly, aceasta a realizat o demonstrație de zbor cargo complet autonom în cadrul unui program finanțat de Departamentul forțelor aeriene. MightyFly Cento – drona autonomă cargo testată de aviația militară americană Testul […]