Prima pagină » Marea Britanie își face o armată de hackeri, cu care să vâneze mișcările Rusiei

Marea Britanie își face o armată de hackeri, cu care să vâneze mișcările Rusiei

Marea Britanie își face o armată de hackeri, cu care să vâneze mișcările Rusiei

Marea Britanie își consolidează capacitățile militare digitale printr-o investiție de peste 1 miliard de lire sterline în inteligență artificială și o adevărată armată de hackeri specializată în atacuri cibernetice, a anunțat recent secretarul Apărării, John Healey. Acesta a subliniat că forțele armate vor primi puteri sporite în mediul online, pentru a contracara state ostile, precum Rusia condusă de Vladimir Putin, avertizând că „tastatura a devenit o armă de război”.

Crearea noului Comandament Cibernetic și Electromagnetic

Operațiunile ofensive vor fi coordonate prin noul Comandament Cibernetic și Electromagnetic, care va superviza și investiția de 1 miliard de lire în sisteme avansate de țintire, bazate pe o „rețea ucigașă” care utilizează inteligența artificială pentru a conecta sistemele militare. Healey a explicat că această unitate, care va fi inclusă în revizuirea strategică a apărării (Strategic Defence Review – SDR) ce urmează să fie publicată luni, va stabili „noi standarde” în domeniul apărării, scrie The Telegraph.

Secretarul Apărării a confirmat explicit că Ministerul Apărării își mărește capacitatea de a ataca state inamice precum Rusia și China:

„Da. Comandamentul Cibernetic face parte din eliminarea duplicărilor, stabilirea de noi standarde și oferirea de autoritate sporită în domeniul apărării și atacurilor cibernetice”.

Contextul amenințărilor cibernetice și răspunsul britanic

Vorbind de la sediul central cibernetic al armatei britanice din Corsham, Healey a declarat:

„Suntem supuși atacurilor zilnice, care cresc în intensitate, iar acest centru neuronal al armatei britanice ne ajută să ne apărăm. Tastatura a devenit o armă de război”. El a mai spus că războiul din Ucraina a demonstrat că „cei care vor învinge vor fi cei nu doar mai bine echipați și instruiți, ci și mai bine conectați și capabili să inoveze înaintea adversarilor”. „Acesta este scopul noului nostru comandament cibernetic”, a adăugat Healey.

De cinci ani, Forța Națională Cibernetică (National Cyber Force) desfășoară operațiuni de hacking în numele armatei, într-un parteneriat între GCHQ și Ministerul Apărării. Aceasta va coordona acum capacitățile ofensive cibernetice împreună cu noul Comandament Cibernetic și Electromagnetic, care va combate inamicii pe internet și va conduce operațiunile defensive.

Amenințările cibernetice și atacurile recente

Detaliile despre capacitățile ofensive ale Marii Britanii rămân secrete, însă alte state au folosit hackingul pentru spionaj sau pentru a instala programe care pot deteriora mașinării industriale. State ostile precum Rusia, China, Iran și Coreea de Nord sunt considerate a avea hackeri implicați în spionaj și atacuri ransomware.

În ultimii doi ani, Ministerul Apărării din Marea Britanie a fost ținta a 90.000 de atacuri cibernetice – dublu față de 2023 – provenind de la state ostile, inclusiv Rusia și China. Healey a subliniat: „Este un nivel de război cibernetic continuu și în creștere, care ne obligă să ne sporim capacitatea de apărare”.

El a criticat guvernele anterioare pentru că, deși au recunoscut importanța cyber, nu au integrat eficient eforturile Forțelor Aeriene, Armatei și Marinei Regale.

„Poate ați auzit doar vorbe, acum veți vedea acțiuni”, a spus Healey.

Problemele sistemelor IT guvernamentale și creșterea atacurilor

Un raport recent al comitetului de conturi publice din Camera Comunelor a avertizat că sistemele informatice guvernamentale învechite sunt depășite de criminalii cibernetici, iar guvernul suferă de lipsa specialiștilor în domeniu. Peste un sfert din sistemele IT din sectorul public folosesc tehnologii vechi, „legacy”, ceea ce a creat un decalaj semnificativ între amenințările cibernetice și capacitatea de răspuns a guvernului.

Recent, mai mulți retaileri britanici, printre care Marks & Spencer, Harrods și Co-op, au fost ținta unor atacuri cibernetice. Richard Horne, directorul executiv al Centrului Național de Securitate Cibernetică, a declarat la o conferință că numărul atacurilor „semnificative la nivel național” s-a dublat în ultimele șase luni.

Sistemul „kill web” și războiul electromagnetic

Ca parte a noului comandament militar, peste 1 miliard de lire vor fi investite într-o Rețea Digitală de Țintire („Digital Targeting Web”), cunoscută și sub numele de „kill web”, care va deveni operațională până în 2027. Acest sistem va folosi inteligența artificială și software avansat pentru a conecta mai bine sistemele de arme ale celor trei ramuri militare, permițând luarea rapidă a deciziilor pe câmpul de luptă.

De exemplu, o amenințare poate fi identificată cu un senzor montat pe o navă sau în spațiu, iar apoi neutralizată printr-un avion F-35, o dronă sau o operațiune cibernetică ofensivă. Noul comandament va valorifica și expertiza armatei în războiul electromagnetic, cum ar fi perturbarea comunicațiilor și controlului inamicului, bruiajul semnalelor pentru drone sau rachete și interceptarea comunicațiilor adversarilor.

Ministerul Apărării a comparat această abordare cu modul în care ucrainenii au oprit avansul rus folosind tehnologie pentru a identifica rapid inamicul și a lansa atacuri la scară largă.

Conducerea și strategia pe termen lung

Noua unitate va fi sub responsabilitatea generalului Sir James Hockenhull, comandantul Comandamentului Strategic al Regatului Unit, care coordonează operațiunile tuturor celor trei servicii, inclusiv cele cibernetice și spațiale.

Revizuirea strategică a apărării, anunțată anul trecut de guvernul laburist, va detalia modul în care consolidarea apărării cibernetice va sprijini securitatea națională și stabilitatea economică pe termen lung.

În acest an, Ministerul Apărării a lansat programul Cyber Direct Entry, care va accelera recrutarea militarilor în roluri specializate pentru a contracara amenințările cibernetice tot mai mari la adresa Marii Britanii.

„Modurile de război se schimbă rapid, iar Regatul Unit se confruntă zilnic cu atacuri cibernetice pe această nouă linie de front. Lecțiile dure ale războiului ilegal al lui Putin în Ucraina ne arată că viitoarele conflicte vor fi câștigate de forțe mai bine conectate, mai bine echipate și care inovează mai rapid decât adversarii lor”, a concluzionat John Healey.

Alte articole importante
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Companii
Meta nu va semna noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană.
Meta, compania din spatele Facebook și Instagram, refuză oficial să semneze noul cod de bune practici pentru inteligența artificială propus de Uniunea Europeană. Gigantul tech acuză Bruxelles-ul de reglementări exagerate care ar putea pune frână dezvoltării AI în Europa și subliniază că UE merge într-o direcție greșită. Meta refuză să semneze noul cod de bune […]
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
România produce mai puține gaze naturale, dar importă cu 61% mai mult în 2025
În primele cinci luni ale anului 2025, România a produs mai puține gaze naturale decât în aceeași perioadă a anului trecut, marcând o scădere de 1,7%. În schimb, importurile au crescut spectaculos cu 61%. România scade în producția de gaze naturale, în schimb importă cu 61% mai mult Potrivit datelor publicate de Institutul Național de […]
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Disney dă din nou lovitura: „Lilo & Stitch” aduce primul miliard din box office-ul global în 2025
Remake-ul live-action al celebrului film animat „Lilo & Stitch”, creat de Disney, devine primul succes cinematografic al anului care depășește borna magică de 1 miliard de dolari, ceea ce propulsează Disney din nou în fruntea industriei de divertisment mondial. Disney intra pe box office-ul global cu desenul animat „Lilo & Stitch”, care aduce primul miliard […]
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
Companii
JPMorgan depășește valoarea cumulată a celor mai mari trei rivali din sectorul bancar
JPMorgan Chase face istorie în lumea financiară. Cu o valoare de piață care depășește acum totalul cumulat al celor mai mari trei rivali – Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – banca condusă de Jamie Dimon a devenit, practic, un colos fără rival în SUA. În prima jumătate a anului, JPMorgan a obținut un […]
Extindere pe piața 5G: alte două noi companii au fost autorizate să furnizeze echipamente de infrastructură în România
Companii
Extindere pe piața 5G: alte două noi companii au fost autorizate să furnizeze echipamente de infrastructură în România
Tehnologia 5G prinde tot mai mult contur în România, după ce două noi companii au fost autorizate oficial pentru a introduce echipamente de infrastructură 5G pe piață. Decizia a fost publicată recent în Monitorul Oficial și vine ca o confirmare a planului guvernului de a grăbi modernizarea rețelelor naționale de comunicații. Vantage Towers SRL și […]
Sectorul cripto atinge un nou record și depășește valoarea de piață de 4 trilioane de dolari
Sectorul cripto atinge un nou record și depășește valoarea de piață de 4 trilioane de dolari
Piața cripto a atins un nou record istoric de 4 trilioane de dolari în capitalizare globală. Creșterea vine într-o săptămână marcată de decizii legislative majore în SUA și un val de optimism din partea investitorilor instituționali. Bitcoin a doborât noi recorduri, iar Ethereum a explodat, impulsionând și acțiunile companiilor crypto precum Coinbase și Robinhood. Piața […]