Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a demis nouă dintre cele 15 persoane cu funcţii de conducere ale instituţiei. Decizia a fost luată în urma unor discuții cu noul șef al ANAF, Adrian Nicuşor Nica, despre întărirea luptei împotriva eveziunii fiscale. În cadrul unui audit de conformitate, efectuat la Agenția Națională de Administrare Fiscală în luna iunie, Curtea de Conturi a exprimat „o concluzie cu rezerve” cu privire la modul în care au fost respectate prevederile legale privind formarea, evidențierea, urmărirea și încasarea veniturilor bugetului general consolidat administrate de ANAF în anul 2023.
„Am discutat în detaliu cu noul Președinte ANAF despre necesitatea de a întări acțiunile instituției împotriva evaziunii fiscale. În urma discuțiilor, acesta a dispus ieri schimbări majore în conducerea Direcției Regionale Antifraudă Fiscală București, înlocuind 9 din cele 15 persoane cu funcții de conducere ale instituției. Astfel, au fost schimbate din urmǎtoarele funcții publice de conducere specifice din cadrul DRAF București:
- Inspectorul General Adjunct antifraudă
- 2 Inspectori șefi de Direcție – Direcția de control Antifraudǎ 1
- 6 Inspectori șefi de Serviciu – din cadrul serviciilor de control antifraudă
Inacțiunea, tergiversarea și lipsa de reacție nu mai pot fi tolerate
Este inacceptabil ca semnalele evidente privind evaziunea fiscală să fie ignorate de cei care sunt plătiți să le combată. ANAF trebuie să devină parte a soluției, nu parte a problemei”, scrie ministrul Nica, într-un mesaj pe rețelele de socializare – postat sub titlul Reforma ANAF.
În 2 iulie, Adrian Nicuşor Nica a fost eliberat din funcţia de şef al Corpului de control al Premierului şi numit preşedinte al ANAF, deciziile fiind publicate în Monitorul Oficial.
În 4 iunie, Curtea de Conturi anunţa că a realizat un audit de conformitate la ANAF, în cadrul căruia a constatat, între altele, mai multe deficienţe privind evidenţa contabilă a veniturilor statului şi evidenţa analitică pe plătitori. Raportul arată că, la 2.440 de adrese din România, figurează 47.513 de firme, ce însumează datorii la bugetul de stat de aproape 30 de miliarde lei.
Riscul fiscal determinat de funcționarea într-un sediu social situat la aceeași adresă cu alte zeci, sute sau chiar mii de firme trebuie evaluat de organele fiscale, semnala, la data raportului, Curtea de Conturi.
La o singură adresă din Sectorul 1 al Capitalei sunt înregistraţi, potrivit surseei citate, peste 2.000 de agenţi economici şi peste 6.000 de persoane fizice autorizate. Oficialii Curţii de Conturi apreciază că ”cele mai multe dintre aceste societăţi comerciale ar trebui să suscite interesul organelor fiscale”, fiind plătitoare de TVA.