Prima pagină » Moment crucial în negocierile SUA – UE în „războiul tarifelor”. J.D. Vance și Von der Leyen au discutat la Roma despre „unele divergențe” între „prieteni”

Moment crucial în negocierile SUA – UE în „războiul tarifelor”. J.D. Vance și Von der Leyen au discutat la Roma despre „unele divergențe” între „prieteni”

Moment crucial în negocierile SUA - UE în „războiul tarifelor”. J.D. Vance și Von der Leyen au discutat la Roma despre „unele divergențe” între „prieteni”
Sursa foto: Captură video

Vicepreşedintele american JD Vance s-a întâlnit duminică la Roma cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu premierul italian Giorgia Meloni. Momentul este un pas important pentru relansarea negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Administraţia Trump a impus anterior tarife de 25% asupra importurilor de oţel, aluminiu şi automobile, precum şi un tarif de bază de 10% pentru majoritatea ţărilor. În cazul UE, tarifele combinate pot ajunge la 20%, dacă negocierile din pauza de 90 de zile nu dau rezultate.

Von der Leyen a precizat că relaţia comercială dintre SUA şi Uniunea Europeană este cea mai mare din lume, având o valoare anuală de peste 1.500 de miliarde de dolari. Ea a confirmat informația publicată inițial de Financial Times, potrivit căreia ambele părţi au făcut schimb de documente de negociere care detaliază domeniile prioritare pentru viitoarele discuţii.

”Europa este un aliat important al Statelor Unite… dar, desigur, avem unele divergenţe, aşa cum se întâmplă între prieteni, în special în chestiuni precum comerţul. Cred că vom avea o conversaţie excelentă şi sper ca aceasta să fie începutul unor negocieri comerciale pe termen lung şi al unor avantaje economice de durată pentru ambele părţi.” a declarat Vance în cadrul unei declaraţii comune alături de von der Leyen şi Meloni, după ce toţi trei participaseră la slujba de inaugurare a Papei Leo al XIV-lea.

Discuțiile SUA- UE intră într-o nouă etapă

Statele Unite și Uniunea Europeană au depășit astfel un impas important, deschizând calea pentru negocieri privind tarifele comerciale. Discuțiile intră într-o nouă etapă, după o perioadă în care blocul european a fost aproape marginalizat în fața echipei lui Donald Trump.

”Este important că, acum că am făcut schimb de documente, experţii noştri să aprofundeze şi să discute detaliile. Toată lumea ştie că diavolul se ascunde în detalii, dar ceea ce ne uneşte este dorinţa de a obţine un acord bun pentru ambele părţi,” a spus şefa Comisiei Europene.

Von der Leyen nu a avut până acum o întâlnire oficială cu preşedintele Donald Trump de la revenirea acestuia la Casa Albă în ianuarie cu care a interacționat doar într-un schimb scurt de replici la funeraliile Papei Francisc luna trecută. Pe lângă subiectele comerciale, von der Leyen a declarat că doreşte să discute cu Vance şi despre sprijinul pentru Ucraina şi cheltuielile europene în domeniul apărării.

SUA au cerut ca UE să facă primul pas spre negociere

Până acum, Uniunea Europeană a fost acuzată de Trump că „profită” de Statele Unite și nu a reușit să avanseze în negocieri la fel de mult ca țări precum Japonia, Coreea de Sud, Vietnam sau Marea Britanie. Jamieson Greer, reprezentantul comercial al lui Trump, a accelerat procesul, avertizând diplomații europeni că oficialii americani sunt tot mai frustrați de refuzul UE de a prezenta propuneri scrise. El a avertizat că, fără un pas inițial din partea Bruxelles-ului, UE ar trebui să se aștepte la reaplicarea integrală a tarifelor impuse pe 2 aprilie. Tariful „reciproc” de 20% al UE a fost redus la jumătate până pe 8 iulie pentru a permite negocierile.

În paralel, Trump a menținut tarife suplimentare de 25% asupra oțelului, aluminiului și automobilelor și a amenințat cu tarife pe alte sectoare, inclusiv produse farmaceutice, semiconductori, cupru, lemn, minerale critice și componente aerospațiale.

Maroš Šefčovič, comisarul european pentru comerț, a discutat recent cu Jamieson Greer pe care a declarat că speră să-l întâlnească luna viitoare la o reuniune ministerială OECD de la Paris. Šefčovič a spus pentru Financial Times că dorește reducerea deficitului comercial UE-SUA prin creșterea importurilor de gaze, arme și produse agricole din Statele Unite. Totuși, SUA au exprimat în mod repetat îngrijorări legate de taxa pe valoarea adăugată din Europa, reglementările privind serviciile digitale, standardele alimentare și tarifele asupra anumitor produse americane.

 

Alte articole importante
O baterie elvețiană care stochează energie prin congelarea sării ar putea alimenta zeci de clădiri fără a fi nevoie de cicluri de încărcare
O baterie elvețiană care stochează energie prin congelarea sării ar putea alimenta zeci de clădiri fără a fi nevoie de cicluri de încărcare
Cercetătorii din Elveția au creat o baterie care stochează energie prin congelarea sării și o eliberează, la nevoie, prin topire. Denumită SaltCore, această baterie termică folosește săruri metalice în loc de litiu, nu se degradează în timp și poate alimenta un întreg sat peste noapte. O tehnologie fără componente toxice sau metale rare, 100% reciclabilă […]
Cum transformă creierul gândurile în propoziții, descoperire revoluționară a cercetătorilor de la NYU
Analize
Cum transformă creierul gândurile în propoziții, descoperire revoluționară a cercetătorilor de la NYU
Creierul uman ascunde un mecanism sofisticat prin care gândurile se transformă în propoziții, iar cercetătorii de la Universitatea New York au reușit să-l surprindă în acțiune, folosind neuroimagistică avansată și inteligență artificială. Rezultatele, publicate recent, dezvăluie nu doar cum se structurează vorbirea la nivel neuronal, ci și de ce anumite reguli gramaticale sunt universale în […]
China a creat un „radio telepatic”, care ar putea face unitățile de luptă invizibile în războiul electronic
Tehnologie
China a creat un „radio telepatic”, care ar putea face unitățile de luptă invizibile în războiul electronic
Recent, China a dezvăluit dezvoltarea unui „radio telepatic” avansat, o tehnologie inovatoare, care promite să revoluționeze domeniul războiului electronic. Această invenție are potențialul de a face unitățile de luptă invizibile pentru sistemele de detectare și interceptare, oferindu-le un avantaj strategic semnificativ pe câmpul de luptă. În contextul evoluției rapide a tehnologiilor militare, această descoperire subliniază […]
Digitalizarea auto nu aduce profit imediat, dar eficiența activelor crește accelerat
Companii
Digitalizarea auto nu aduce profit imediat, dar eficiența activelor crește accelerat
Un studiu recent de amploare finanțat prin PNRR dezvăluie un paradox neașteptat: digitalizarea accelerată a industriei auto nu crește profitabilitatea companiilor – cel puțin nu pe termen scurt sau mediu – însă are un impact imediat asupra eficienței în utilizarea activelor.  Digitalizarea auto nu aduce profit: un paradox explicat prin date concrete Cercetarea, realizată de […]
Primul meci de fotbal dintre roboți a stârnit hohote de râs. Un „sportiv” a ajuns să fie luat cu targa. Video
Tehnologie
Primul meci de fotbal dintre roboți a stârnit hohote de râs. Un „sportiv” a ajuns să fie luat cu targa. Video
Într-o scenă demnă de un film SF cu accente de comedie, un robot a fost scos pe targă după ce a „leșinat” în timpul primului meci de fotbal dintre roboți alimentați exclusiv de inteligență artificială. Evenimentul a avut loc la Beijing și a fost un adevărat preview pentru viitoarele World Humanoid Robot Games din China. […]
Cele mai frumoase aeroporturi din lume în 2025. Sustenabilitate, natură și lumină naturală
Cele mai frumoase aeroporturi din lume în 2025. Sustenabilitate, natură și lumină naturală
Călătorii rareori se opresc să admire arhitectura aeroporturilor, fie că aleargă spre poarta de îmbarcare sau își petrec ore în tranzit. Totuși, elementele estetice, precum o fântână sau un plafon inedit, pot face așteptarea mai plăcută. Prix Versailles – un premiul global de arhitectură – a publicat recent lista cu cele mai frumoase aeroporturi din […]