Oficiali economici de rang înalt din China și Statele Unite au demarat o nouă rundă de negocieri comerciale la Londra, într-un moment critic în care lumea urmărește cu atenție dacă cele două părți pot ajunge la un acord pentru a reduce controalele asupra mineralelor esențiale și a tehnologiilor avansate.
Întâlnirea a avut loc în decorul elegant al Lancaster House, unde delegațiile celor două superputeri au încercat să revină pe calea unui acord preliminar încheiat luna trecută la Geneva, care pentru scurt timp a redus tensiunile dintre Washington și Beijing, scrie Reuters.
Delegațiile chineze și americane, conduse de vicepremierul Chinei, He Lifeng, și de secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick, și reprezentantul comercial Jamieson Greer, s-au întâlnit luni după-amiază, ora locală, conform South China Morning Post.
„Scopul întâlnirii de astăzi este să ne asigurăm că sunt serioși, dar și să obținem, literalmente, un angajament ferm,” a spus Hassett, directorul Consiliului Național Economic, într-un interviu pentru CNBC.
El a adăugat că se așteaptă ca imediat după acest angajament să fie relaxate controalele la export și să fie eliberate volume semnificative de pământuri rare.
Întâlnirea a fost programată în urma unei convorbiri telefonice între președintele Xi Jinping și președintele SUA, Donald Trump, săptămâna trecută, în timpul căreia cei doi lideri au convenit să avanseze negocierile pentru a rezolva disputele comerciale în curs.
Acest lucru s-a întâmplat după ce tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii au escaladat din cauza regimurilor stricte de control al exporturilor, ambele părți acuzându-se reciproc de încălcarea „armistițiului tarifar” convenit în Elveția luna trecută.
Exporturile Chinei au încetinit în mai până la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, în timp ce deflația la nivelul prețurilor la poarta fabricii a atins cel mai sever nivel din ultimii doi ani. În SUA, războiul comercial a afectat grav încrederea în mediul de afaceri și în rândul consumatorilor, iar produsul intern brut din primul trimestru a scăzut, în parte din cauza creșterii record a importurilor, americanii anticipând majorări de prețuri și făcând cumpărături în avans.
De la acordul de la Geneva, care prevedea o reducere drastică a tarifelor reciproce timp de 90 de zile, Washingtonul a interzis utilizarea microcipurilor avansate fabricate în China și a impus noi restricții asupra vânzării de tehnologii de proiectare a cipurilor către China. De asemenea, vânzările americane de anumite tehnologii legate de motoarele cu reacție către China au fost suspendate, conform rapoartelor mass-media.
Beijingul, între timp, a menținut controalele stricte asupra exporturilor mai multor minerale esențiale, introduse la 4 aprilie, în ciuda acordului de la Geneva de a „suspenda sau elimina contramăsurile netarifare luate împotriva SUA” de când Trump a anunțat tarifele de „Ziua Eliberării” la 2 aprilie.
Aprobarea lentă a exporturilor de pământuri rare de către China în ultimele săptămâni a stârnit alarmă în rândul producătorilor de automobile din SUA și Europa, cu temeri privind închiderea pe scară largă a fabricilor în câteva săptămâni, dacă criza de aprovizionare nu se ameliorează.
Episodul a evidențiat cât de multă influență are China asupra SUA și asupra lumii, datorită controlului său asupra aprovizionării globale cu magneți din pământuri rare, care sunt vitali pentru o serie de industrii de vârf, a scris firma de cercetare Gavekal Dragonomics într-o notă duminică.
„Întrebarea pentru următoarea rundă de discuții este dacă SUA pot oferi Chinei ceva ce își dorește în schimbul relaxării controalelor asupra pământurilor rare”, se arată în nota de cercetare.
„Ceea ce China își dorește cu adevărat este ridicarea controalelor la export asupra tehnologiei semiconductorilor, unde SUA au controlul, dar acest lucru ar fi dificil din punct de vedere politic”, a adăugat aceasta.
Beijingul dorește, de asemenea, să evite o altă escaladare a tarifelor care ar reduce exporturile sale către piața americană, dar Trump ar putea avea dificultăți în a folosi acest lucru ca pârghie acum că a arătat că nu este dispus să mențină tarife la nivel de embargo, se arată în notă.
Ministerul chinez al Comerțului a declarat sâmbătă că a aprobat o serie de cereri de exporturi legate de pământuri rare în conformitate cu legea și este gata să aprofundeze dialogul cu alte națiuni cu privire la controalele la export asupra resurselor strategice.
China a acordat licențe temporare de export furnizorilor de pământuri rare către producătorii auto americani General Motors, Ford și Stellantis, care produce Jeep, în urma convorbirii dintre Trump și Xi de joi, conform unui raport Reuters, citând persoane familiarizate cu problema.
Discuțiile de la Londra sunt descrise ca fiind prima întâlnire în cadrul unui nou mecanism de discuții comerciale, stabilit ca parte a acordului de luna trecută de la Geneva.
Vicepremierul He se află într-o vizită oficială în Regatul Unit în perioada 8-13 iunie. El s-a întâlnit duminică cu ministrul britanic de finanțe, Rachel Reeves.
China a publicat luni cele mai recente cifre comerciale, care au arătat că exporturile țării au crescut cu 4,8% față de anul precedent, până la 316,1 miliarde de dolari în mai, o ușoară încetinire față de rata de creștere de 8,1% din aprilie.
Însă exporturile chineze de elemente de pământuri rare au scăzut cu 48,3%, până la 18,7 miliarde de dolari luna trecută, conform cifrelor publicate de Administrația Generală a Vămilor. Datele au inclus exporturile de toate tipurile de elemente de pământuri rare, nu doar cele asupra cărora Beijingul a impus controale.
5.864,6 tone de elemente de pământuri rare au fost expediate din China în mai, o scădere de 5,67% față de anul precedent.