China a anunțat o nouă scădere a prețurilor de consum în aprilie, o evoluție îngrijorătoare într-un moment în care această țară încearcă să-și relanseze economia afectată de consumul lent.
De asemenea, Beijingul depune eforturi pentru a contracara efectele deflației provocată de tarifele comerciale foarte ridicate aplicate schimburilor dintre cele două mari economii ale lumii.
Foto: Unsplash.com
Indicele național al prețurilor de consum (IPC), un indicator-cheie al inflației, a înregistrat o scădere anuală de 0,1% luna trecută, potrivit datelor publicate sâmbătă de Biroul Național de Statistică (BNS). Acest indice scăzuse deja atât în februarie, cât și în martie.
Această evoluție este foarte apropiată de estimarea analiștilor intervievați de Bloomberg, care anticipau o scădere de 0,09%. În primul trimestru din 2025, IPC-ul a înregistrat o scădere anuală constantă de 0,1%.
Spre comparație, în 2024, IPC-ul a crescut cu doar 0,2%, un nivel înregistrat și în 2023. În schimb, pentru 2025, obiectivul oficial de inflație a fost redus la 2% față de pragul de 3% stabilit în anii anteriori.
A doua cea mai mare economie din lume s-a confruntat în ultimii ani cu presiuni deflaționiste din cauza unei crize în sectorul imobiliar și a șomajului ridicat în rândul tinerilor. Există semnale că tensiunile comerciale dintre China și SUA s-ar putea relaxa ușor, deoarece Beijingul ia în calcul reluarea negocierilor cu Washingtonul.
Cu toate acestea, tarifele rămân încă la niveluri prohibitive ceea ce continuă să afecteze serios comerțul bilateral, lăsând producătorii chinezi cu stocuri crescânde de bunuri nevândute.
Prețurile alimentelor au scăzut cu 0,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce serviciile au înregistrat o creștere modestă de 0,3%, potrivit aceleiași surse oficiale. Tarifele la alte bunuri și servicii au crescut cu 6,6%, iar cele la îmbrăcăminte cu 1,3%. În sectorul locuințelor, prețurile au urcat ușor cu 0,1%.
Inflația de bază, care exclude elementele cu volatilitate mare precum alimentele și energia, s-a majorat cu jumătate de procent în aprilie față de aceeași perioadă din anul precedent. Același ritm a fost înregistrat și în martie.
Indicele prețurilor producătorilor (PPI), care reflectă prețurile la poarta fabricii, a scăzut cu 2,7%, marcând cea de-a 30-a lună consecutivă de contracție. Aceasta a fost cea mai accentuată scădere din ultimele șase luni.
Biroul de Statistică a explicat că scăderea prețurilor din aprilie a fost cauzată în principal de „factori internaționali importanți” și a subliniat că politicile guvernului chinez de stimulare a cererii interne încep să aibă efect, relatează South China Morning Post.
Dong Lijuan, statistician-șef la BNS, a declarat că „factorii internaționali exercită o presiune descendentă asupra prețurilor din anumite industrii”, menționând scăderile de preț la petrol, gaze naturale și metale neferoase.
„Fundamentele economiei chineze rămân stabile și reziliente. Diverse politici macroeconomice acționează coordonat. În anumite sectoare se observă deja evoluții”, a adăugat Lijuan. Aceasta a remarcat scăderi mai mici de prețuri, față de luna precedentă, la produse precum mașinile de spălat, alimentele procesate și mașinile electrice.
Pentru a atenua efectele negative ale tarifelor americane, autoritățile chineze au implementat o serie de măsuri pentru stimularea consumului intern și compensarea scăderii exporturilor.
Administrațiile locale alocă fonduri suplimentare pentru a încuraja cheltuielile populației. Spre exemplu, provincia Sichuan oferă dobânzi subvenționate la creditele destinate achizițiilor mari, cum ar fi automobile, electronice, mobilă și electrocasnice.
La rândul său, guvernul promovează turismul intern prin stimulente fiscale, deschiderea de noi magazine duty-free și eliminarea limitelor de numerar pentru rambursările de taxe. În plus, China a renunțat la cerințele de viză pentru cetățenii din mai multe țări în ultimii ani.