România va primi mai devreme decât era prevăzut cele 20 de trenuri electrice de lung parcurs, produse de compania poloneză PESA, în cadrul unui contract finanțat prin PNRR.
În schimb, livrarea celor 62 de rame de scurt parcurs va fi amânată cu până la șase luni, pentru a permite respectarea termenelor impuse de jaloanele europene.
Producătorul polonez PESA va livra mai repede în România cele 20 de rame electrice interregionale (RE-IR) achiziționate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În paralel, termenele de livrare pentru celelalte 62 de rame regionale de scurt parcurs (RE-R), contractate tot cu PESA, se vor prelungi cu până la șase luni, conform unui anunț recent al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).
ARF justifică decalarea termenelor pentru livrarea trenurilor de scurt parcurs prin nevoia de a urgenta livrarea celor 20 de rame RE-IR incluse în contractul RUIC nr. 51 din 19 decembrie 2023, astfel încât să nu fie depășit termenul limită stabilit prin jaloanele din PNRR.
Toate cele patru contracte aflate în derulare au fost semnate cu furnizorul polonez PESA. Este vorba despre un contract pentru cele 20 de rame de lung parcurs și alte trei pentru cele 62 de rame de scurt parcurs.
Ramele electrice regionale produse de PESA sunt compuse din trei vagoane, cu o capacitate totală de 160 locuri pe scaune, 243 locuri în picioare, două 2 locuri pentru persoane cu dizabilități și 16 locuri pentru biciclete. De asemenea, trenurile sunt dotate cu internet wi-fi și ating o viteză maximă de 160 km/h.
Pentru trenurile de lung parcurs RE-IR2, graficul de livrare a fost actualizat astfel:
Modificarea graficului de livrare a fost agreată de ambele părți și a fost oficializată prin acte adiționale semnate în mai 2025. Conform ARF, această ajustare a fost făcută în contextul accelerării livrării celor 20 de rame RE-IR, transmite Economica.net, care citează ARF.
Contractul pentru cele 20 de rame electrice interregionale a fost semnat în decembrie 2023 și are o valoare totală de 1,106 miliarde de lei (fără TVA), incluzând și mentenanța pe o perioadă de 15 ani. Finanțarea provine din PNRR.
Trenurile vor circula pe următoarele rute:
În luna mai, ARF a anunțat și extinderea contractului cu încă nouă rame electrice de lung parcurs, achiziție finanțată din Fondul pentru Modernizare (FM). Fiecare dintre aceste trenuri are câte trei vagoane și o viteză maximă de 160 km/h.