Tot mai multe companii multinaționale din industria chimică iau în calcul vânzarea sau restructurarea operațiunilor din Europa, pe fondul unui climat economic nefavorabil.
Motivul? Prețurile mari la energie și competiția acerbă venită din Asia și Orientul Mijlociu, acolo unde noile unități de producție dispun de costuri mai mici și reglementări mai permisive.
Fotografii: SABIC
Gigantul saudit Sabic analizează, împreună cu instituții financiare internaționale, oportunități pentru a-și valorifica operațiunile europene, inclusiv o posibilă vânzare a diviziei petrochimice. Asta, după ce, în februarie, anunța reduceri de costuri după o pierdere trimestrială mai mare decât se preconiza, așa cum a relatat la acea vreme Reuters.
În mod similar, grupuri de anvergură globală precum Dow, LyondellBasell, BP, Shell și altele evaluează dacă menținerea unor facilități industriale în Europa mai este sustenabilă în actualul context economic.
Aceste decizii vin într-un moment de incertitudine accentuată, determinat de efectele post-invazie din Ucraina și de volatilitatea prețurilor la energie. În unele cazuri, tarifele au crescut de patru sau chiar de cinci ori comparativ cu nivelul din Statele Unite ale Americii.
Potrivit Consiliului European al Industriei Chimice, doar în ultimii doi ani s-au luat măsuri de închidere în cazul a 21 de fabrici importante, ceea ce reprezintă un semnal clar al vulnerabilității sectorului, potrivit Financial Times.
„Sunt planificate multe oferte suplimentare în zone geografice precum China și Orientul Mijlociu. Unele echipe de management se uită la activele europene mai vechi și se gândesc «nu suntem atât de siguri că putem concura»”, a declarat Sebastian Bray, expert în industria chimică la banca Berenberg.
Problemele nu se limitează la prețul gazelor. Reglementările stricte, politicile de mediu și taxele pe carbon ridică noi bariere pentru rentabilitate, în special în țări ca Marea Britanie și Germania. „Care a fost factorul decisiv care a făcut companiile să ia în considerare o ieșire din activele lor? Creșterea costurilor cu energia”, a mai adăugat Bray.
Jim Fitterling, CEO-ul companiei Dow, a afirmat recent că grupul său reevaluează strategic mai multe operațiuni din Europa, inclusiv cele din sectorul poliuretanilor. În același timp, Ineos, grup petrochimic deținut de miliardarul Jim Ratcliffe, avertizează de câțiva ani că industria chimică britanică riscă să intre în colaps din cauza prețurilor ridicate la energie și a taxelor pe carbon.
În căutarea unui echilibru între costuri și stabilitate, unele firme europene aleg să-și asigure accesul la resurse externe. Este și cazul lui Ineos, care a încheiat recent un acord de aprovizionare pe termen lung cu firma Covestro, prin care va importa gaze naturale din SUA.