În Parlamentul European se dezbate o posibilă interdicție pentru denumirile produselor vegane care conțin termeni asociați cărnii. Printre acestea, denumiri precum „cârnat”, „șnițel” sau „burger” ar putea fi interzise pentru alternativele la carne. Dezbaterea a pornit intens după o propunere legislativă care vizează limitarea unor termeni tradiționali pentru produsele vegane.
Un purtător de cuvânt de la Rügenwalder Mühle, lider pe piața produselor vegane și vegetariene, a vorbit despre impactul acestei măsuri:
„Estimăm costuri de conversie pe termen scurt în valoare de milioane, afecțând aproximativ 60 de produse ale noastre. Numele și ambalajele lor trebuie regândite complet”
Compania anticipează pierderi anuale de zeci de milioane de euro. Argumentul este că până la 20% dintre noii cumpărători ar putea renunța la aceste produse dacă denumirile lor sunt schimbate, scrie ZDFHeute.
„Denumirile precum «șnițel» sau «cârnat» oferă consumatorilor o indicație clară despre ce să se aștepte la gust”, a explicat purtătoarea de cuvânt Rügenwalder Mühle.
Ea consideră că obligarea producătorilor să inventeze denumiri noi pentru produsele vegane poate crea confuzie suplimentară, exemplificând cu „șnițelul de țelină”, tradițional în bucătăria germană de peste 150 de ani.
„Nu cred că oamenii se simt păcăliți de aceste denumiri”, a adăugat ea.
În ziua votului, o propunere adaugă un amendament. Aceasta cere ca termeni precum „friptură”, „burger”, „cârnat” și „șnițel” să fie folosiți doar pentru produse din carne de origine animală, fiind excluse produsele vegane. Această măsură, dacă va fi adoptată, ar interzice denumiri precum „cârnat de tofu” sau „șnițel de soia”.
Pentru a deveni cadrul legal, majoritatea statelor membre ale UE trebuie să voteze în favoarea acestei interdicții. Până atunci, procesul continuă cu dezbateri aprinse privind echilibrul între protejarea consumatorilor și susținerea inovației.
Sindicatul pentru produse alimentare, băuturi și restaurante (NGG) se opune interdicției. Susanne Uhl, șefa biroului de capital al NGG, a declarat pentru mass-media:
„Carnea este unică. Produsele făcute din carne sunt la fel de unice”.
Ea consideră că în loc de interdicții pentru produsele vegane, soluția ar fi etichetarea clară, transparentă și prietenoasă cu consumatorul, sub formă de „vegan” sau „vegetarian”.
Pe de altă parte, Asociația Fermierilor Germani sprijină noile reguli, iar personalități politice precum cancelarul Friedrich Merz și ministrul Agriculturii Alois Rainer au transmis susținere pentru această măsură.
Problema securității alimentare vs. protecția mediului rămâne un subiect sensibil. Dezbaterile privind restricționarea termenilor vin când Uniunea Europeană încearcă să echilibreze nevoia de hrană pentru populație cu protejarea resurselor biologice.
Uniunea Vegetarienilor Europeni (EVU) critică aceste propuneri. Rafael Pinto, manager politic EVU, afirmă că legislația actuală protejează consumatorii suficient. Restricțiile de termeni reprezintă un efort inutil care consumă resurse, spune el. Pinto subliniază că datele arată că majoritatea consumatorilor nu sunt deranjați de denumirile folosite. Aceasta e condiționat de existența clarității pe etichetă că produsele sunt vegane.