Programul Rabla 2025, suspendat la jumătatea lunii iunie, a fost salvat, însă într-o formă restrânsă.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat cine va putea accesa subvențiile, în timp ce bugetul a fost redus semnificativ.
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat, miercuri, că o parte din programul Rabla 2025 va fi reluată, însă doar pentru persoanele fizice, iar bugetul disponibil a fost considerabil redus. Programul, care a fost suspendat pe 18 iunie fără o dată clară de reluare, va continua într-o formă limitată, cu un buget total de 200 de milioane de lei.
Într-un interviu acordat RFI România, Diana Buzoianu a explicat că reluarea parțială a programului Rabla a fost posibilă după săptămâni de analize și calcule bugetare.
„Vorbim despre 200 de milioane de lei pentru persoanele fizice. Nu este ușor, am făcut multe calcule în ultimele săptămâni pentru a găsi o soluție. Sunt bucuroasă că am reușit să salvăm această parte din program. Este pentru prima dată când spun acest lucru”, a declarat ministrul.
Totodată, ministrul a precizat că valoarea voucherelor va fi redusă.
„Nu ne mai permitem să oferim vouchere de 37.000 de lei. Ele vor scădea, dar este o veste bună că programul continuă, chiar și parțial”, a mai adăugat Diana Buzoianu.
De asemenea, Diana Buzoianu a atras atenția și asupra inechităților din actualul sistem de acordare a voucherelor, care nu ține cont de venitul beneficiarilor.
„Noi astăzi oferim aceleași vouchere unui om care poate are un venit de 10.000 de euro pe lună și poate chiar nu are nevoie de acel voucher, dar și unui om care, într-adevăr, altfel nu și-ar permite să renunțe la mașina veche, pentru că are un salariu minim pe economie. Asta trebuie corectat”, a punctat ministrul.
Ministrul a mai explicat și modul în care și-ar dori să arate programul Rabla.
„Pe termen lung, eu mi-aș dori ca AFM-ul să ajungă să fie de fapt o instituție care gândește programe naționale, nu vouchere. Adică mi-ar plăcea să avem programe care sunt gândite cu impact național și verificate, care este impactul respectiv. Sigur că tentația este să zici vrem să dăm vouchere, că asta mulțumește și de-a lungul timpului poate să aducă inclusiv voturi (…), dar eu cred că misiunea noastră ca politicieni, demnitatea asta vine la pachet și cu o gândire pe termen lung”, a conchis Diana Buzoianu.
Oficialul a mai precizat că întregul program Rabla necesită o regândire profundă, dar că o astfel de reformă nu va putea fi aplicată în acest an. Motivul ține de faptul că modificarea ghidurilor și a criteriilor de eligibilitate ar necesita un proces de cel puțin șase luni, ceea ce nu ar permite implementarea în acest an.
După cum v-am informat la momentul respectiv, în data de 18 iunie 2025, AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) a suspendat toate programele de finanțare, inclusiv sesiunea destinată persoanelor fizice din cadrul programului Rabla, care ar fi trebuit să înceapă pe 19 iunie, în așteptarea formării noului guvern.
Reluarea parțială a programului oferă acum o gură de oxigen pentru cei care doresc să-și schimbe automobilul cu unul mai puțin poluant, chiar dacă în condiții mai restrictive.