Doar cinci minute de reclamă pentru alimente bogate în zahăr, grăsimi nesaturate sau sare sunt suficiente pentru ca un copil să consume, în aceeași zi, cu 130 de calorii mai mult decât în mod obișnuit. Ar putea ca această cantitate să pară neglijabilă, fiind vorba despre echivalentul a două felii de pâine, însă efectul este, de fapt, semnificativ, se arată în concluziile unui studiu prezentat la Congresul European pentru Obezitate, desfășurat în Málaga, Spania. Un aspect semnificativ al studiului este că efectul s-a menținut indiferent de formatul reclamei – fie că a fost vorba de clipuri video, postări pe rețelele sociale, podcasturi sau afișe publicitare – și indiferent dacă reclama promova un produs specific sau doar o marcă generală de fast food.
Studiul, realizat pe un lot de 240 de copii cu vârste între 7 și 15 ani din Marea Britanie, a analizat comportamentul alimentar al participanților după expunerea la reclame pentru junk food, în comparație cu datele obținute de la un grup de control care a vizionat reclame neutre (non-alimentare). După vizionarea spoturilor, copiii au primit gustări, printre care struguri sau ciocolată, urmate de un prânz variat. Rezultatul: în medie, copiii expuși la reclame alimentare au consumat 58 de calorii în plus la gustare și 73 la prânz.
„Este primul studiu care arată că inclusiv reclamele de tip brand-only influențează cât mănâncă un copil”, a explicat Emma Boyland, autoare principală a studiului citat și profesoară la Universitatea din Liverpool. „Copiii nu au fost influențați să mănânce produsul din reclamă, ci pur și simplu au fost stimulați să mănânce ce aveau la dispoziție”, a declarat ea, citată de The Guardian.
Descoperirile readuc în dezbatere problema legislativă: deși Marea Britanie va introduce, în octombrie 2025, o interdicție asupra reclamelor pentru alimente nesănătoase (televiziunile nu le mai pot difuza înainte de 21:00, iar în online nu mai pot fi difuzate deloc), există în continuare unele „scăpări”, comentează The Guardian.
„Măsurile actuale nu acoperă alte situații, cum ar fi afișajul din spațiile publice sau reclamele în care apare doar marca lanțului de restaurante, fără produs. Copiii, în special cei care deja au obezitate, sunt extrem de vulnerabili. Dacă guvernul vrea cu adevărat să protejeze copiii, trebuie să închidă aceste portițe”, avertizează Katharine Jenner, directoarea Obesity Health Alliance.
Dr. Helen Stewart, de la Royal College of Paediatrics and Child Health, a atras atenția asupra dimensiunii sociale a fenomenului: „În zonele defavorizate, rata obezității infantile este de peste două ori mai mare decât în celelalte regiuni. Nu putem combate criza fără reglementări clare asupra industriei alimentare.”
În replică, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie a declarat: „Guvernul a luat măsuri curajoase pentru a limita reclamele la junk food adresate copiilor. Estimăm că aceste măsuri vor reduce cu 20.000 numărul copiilor afectați de obezitate și vor aduce economiei un beneficiu de 2 miliarde de lire sterline.”