După un început de săptămână marcat de declin, piața de capital din România a reușit să își redreseze cursul și să încheie ziua pe verde, oferind investitorilor o oază de optimism. Prin această evoluție, Bursa de Valori București (BVB) a demonstrat că, chiar și în perioadele de incertitudine, există motive de încredere și speranță pentru evoluții pozitive.
Indicele de referință BET al Bursei de Valori București a crescut cu 0,31% miercuri, după o scădere de 0,45% luni și o diminuare de 2,88% marți, influențată de rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale și de volatilitatea de pe piața valutară.
Piața valutară rămâne tensionată pentru a treia zi consecutiv, în urma rezultatului din primul tur al alegerilor prezidențiale, și în contextul incertitudinii care s-a instaurat mai ales după demisia premierului Marcel Ciolacu.
Performerii din BET ai şedinţei de miercuri au fost Fondul Proprietatea (2,6%), Premier Energy (2%), Nuclearelectrica (1,3%), OMV Petrom (1,3%) şi MedLife (1%). La polul opus, au scăzut Purcari (-2,3%), Antibiotice (-1%), Transelectrica şi Transport Trade Services (-0,8%).
Tranzacţiile totale s-au ridicat la 171 mil. lei, din care 146 mil. lei au fost tranzacţii cu acţiuni, 23 de milioane de lei au fost cu obligaţiuni şi titluri de stat, 1,5 mil. lei au fost tranzacţii cu ETF-uri, iar cele cu certificate au fost de 802.000 de lei.
Investitorii au realizat miercuri tranzacții cu acțiuni Hidroelectrica (H2O) în valoare de 79 de milioane de lei, reprezentând peste jumătate din lichiditatea totală pe segmentul de acțiuni, în condițiile în care la ora 11:15 a avut loc o singură tranzacție de 75,3 milioane de lei, conform datelor de la BVB.
Deși tranzacția a fost semnificativă, aceasta nu a avut loc pe segmentul DEALS și s-a încheiat la un preț de 116,5 lei pe acțiune, egal cu prețul de închidere din sesiunea anterioară. În cursul zilei, prețul acțiunilor H2O a crescut până la 1,2%, însă la finalul ședinței a rămas la 116,5 lei.
La Banca Transilvania, s-a evidențiat prezența investitorilor importanți, precum fonduri mutuale și fonduri de pensii, tranzacțiile atingând miercuri valoarea de 24 de milioane de lei, după rulaje de 30 de milioane de lei marți și 50 de milioane de lei în ședința de luni.