În ultimele luni, mai multe organizații europene de protecție a consumatorilor au intensificat presiunile asupra Uniunii Europene pentru a reglementa și elimina taxele suplimentare pe care companiile aeriene le aplică pasagerilor pentru bagajele de mână. Aceste costuri ascunse au devenit o sursă majoră de nemulțumire pentru călători, iar grupurile de consumatori solicită autorităților europene să ia măsuri ferme pentru a proteja drepturile pasagerilor.
Șaisprezece grupuri europene de consumatori au cerut Uniunii Europene să ia măsuri împotriva a șapte companii aeriene low-cost. Cererea este legată de taxele suplimentare pe care le suportă consumatorii pentru taxele de bagaj.
Conform BEUC, organizația europeană care a coordonat această inițiativă, politicile diferite și neclare ale companiilor aeriene creează confuzie și stres la check-in, afectând în mod direct drepturile pasagerilor.
„BEUC și 16 organizații membre din 12 țări au denunțat autorităților practicile neloiale ale companiilor aeriene privind bagajul de mână”, începea declarația. „Printre companiile aeriene vizate se numără Easyjet (Marea Britanie/Austria), Norwegian Airlines (Norvegia), Ryanair (Irlanda), Volotea (Spania), Vueling (Spania), Transavia (Franța) și Wizzair (Ungaria). Analiza noastră juridică concluzionează că astfel de practici reprezintă o încălcare a legislației UE privind consumatorii”, spune organizația într-un comunicat, consultat de DW.
Pasagerii pot plăti până la 280 EUR (315 USD) în plus pentru a lua un bagaj, potrivit grupurilor de consumatori. BEUC susține că o cotă standard de bagaj ar trebui să fie inclusă în prețul biletului de avion, eliminând astfel costurile ascunse.
Ryanair a declarat că „primește cu bine” reclamația și este încrezătoare că aceasta va confirma conformitatea politicii sale privind bagajele cu legislația UE, care permite companiilor aeriene să stabilească prețurile pentru serviciile opționale. Norwegian a afirmat că politica sa de bagaje este în conformitate cu reglementările europene și este esențială pentru gestionarea greutății și spațiului limitat la bord, asigurând siguranța pasagerilor și punctualitatea zborurilor.
Transavia și Volotea au făcut trimitere la poziția organizației Airlines for Europe, care susține că măsurile propuse de consumatori ar reduce opțiunile pentru clienți și ar obliga toți pasagerii să plătească pentru servicii suplimentare de care nu toți au nevoie.
Acțiunea consumatorilor vine la câteva luni după ce autoritățile spaniole au aplicat amenzi în valoare totală de 179 de milioane de euro unor companii low-cost, inclusiv Wizz Air și Transavia, pentru practici considerate abuzive, printre care și taxele pentru bagajele de mână. Ryanair a primit cea mai mare amendă, de 107 milioane de euro.
Un raport recent a evidențiat că multe companii aeriene europene impun numeroase taxe suplimentare, aparent opționale, dar adesea inevitabile, cum ar fi taxele pentru bagaje, rezervări online sau taxe de asistență în caz de zbor ratat. Wizz Air conduce acest clasament, cu taxe suplimentare totale de aproximativ 245 de euro, urmată de Ryanair și easyJet.