România ocupă locul al cincilea în clasamentul celor mai mari producători de pepeni din Uniunea Europeană, deși a pierdut circa două treimi din producție în ultimii şase ani.
În același timp, aproape jumătate din pepenii consumați pe plan intern provin din import, reflectând dezechilibre tot mai vizibile în sectorul agricol autohton.
Într-o perioadă marcată de scumpiri, dezechilibre comerciale și presiuni asupra producătorilor locali, declinul producției naționale de pepeni reprezintă un exemplu elocvent al fragilității agriculturii naționale. Astfel, între 2018 și 2024, producția internă de pepeni s-a prăbușit de la 584.000 de tone la doar 157.300 de tone, în timp ce consumul s-a menținut relativ constant, la circa 370.000 de tone anual. Cu alte cuvinte, aproape jumătate dintre pepenii consumați în România provin din import, conform unei analize realizată de BCR Social Finance.
Această situație generează un dezechilibru economic major. Concret, țara noastră cheltuie anual peste 24 de milioane de euro pentru a importa pepeni din țări precum Grecia, Turcia, Germania, Olanda sau Bulgaria. În schimb, exporturile abia dacă ating trei milioane de euro, având ca destinații piețe ca Polonia, Ucraina sau Republica Moldova. În aceste condiții, balanta comercială în domeniu este serios afectată, într-un context în care deficitul de cont curent al României se află deja sub atenția instituțiilor internaționale.
În același timp, diminuarea producției interne de pepeni este direct legată de scăderea dramatică a suprafeței cultivate, de la 22.000 de hectare în 2018 la doar 10.200 de hectare anul trecut. Mulți agricultori au renunțat la culturile de pepeni, confruntați cu un val de dificultăți, precum costuri ridicate la inputuri (semințe, îngrășăminte, combustibili, etc.), lipsa infrastructurii de irigații, lipsa forței de muncă și impactul tot mai vizibil al schimbărilor climatice.
Un caz deosebit este cel al localității doljene Dăbuleni, cunoscută drept „patria pepenilor” din România, a cărei producție de pepeni este de aproximativ 16%. Cu alte cuvinte, 1 din 6 pepeni consumați la nivel național provin din culturile de la Dăbuleni.
Solul nisipos și climatul cald permit recoltarea timpurie, însă avantajele naturale nu mai sunt suficiente. Suprafața cultivată în zonă a scăzut de la 1.400 de hectare în urmă cu un deceniu la mai puțin de 900 de hectare în prezent, iar randamentele suferă vizibil. În plus, trebuie spus că, în anii secetoși, producția abia atinge 85-90 tone/hectar, în condițiile în care potențialul maxim este de peste 110 tone/hectar, potrivit aceluiași raport BCR Social Finance.
Unitatea BCR Social Finance din Dăbuleni sprijină comunitatea locală prin microcredite, expertiză financiară și consiliere adaptată nevoilor producătorilor, contribuind la menținerea competitivității agricole și la prosperitatea regiunii. În prezent, unitatea din Dăbuleni deserveşte peste 300 de clienţi activi, iar numai în ultimii trei ani, finanțările acordate aici au depășit 26 de milioane de lei.