România se confruntă, începând cu 1 august, cu presiuni suplimentare asupra economiei, odată cu intrarea în vigoare a noilor accize și a cotelor majorate de TVA, într-un moment în care inflația atinge maximele ultimilor ani. Specialiștii avertizează că impactul fiscal va fi imediat, iar prețurile la alimente, energie și servicii vor crește accelerat, accentuând riscul de recesiune și adâncind dezechilibrele economice deja resimțite de populație și mediul privat. Banca Națională și experții economici atrag atenția asupra unui posibil puseu inflaționist cu efecte severe asupra costului vieții și stabilității financiare a României.
România se pregătește de un nou val de scumpiri la început de august, când intră în vigoare creșterea accizelor și a TVA, pe fundalul unei inflații deja accelerate și a unui climat de incertitudine economică. În contextul unei inflații care a atins în iunie cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, specialiștii atrag atenția că impactul noilor taxe va accentua și mai mult presiunea pe costul vieții și va deteriora perspectivele de creștere economică.
Dinamică accelerată a prețurilor și efectul infației în piață
Datele Institutului Național de Statistică arată că rata anuală a inflației a crescut la 5,7% în iunie, de la 5,5% în luna anterioară. Creșteri semnificative de prețuri au fost consemnate la fructe proaspete (+33%), legume și conserve de legume (+16%), cafea (+13%) și energie termică (+14%). Majorarea accizelor și a TVA de la 1 august riscă să declanșeze o nouă undă de șoc, cu efecte imediate la raft și în zona serviciilor.
Analiștii avetizează existența unui risc major de accelerare a inflației
„Inflaţia va exploda. Vom avea un puseu puternic de inflaţie anul acesta, care probabil va atinge maximul în toamnă. Este posibil ca rata inflaţiei să ajungă chiar la 10% în acest an, ceea ce este foarte mult”, estimează analistul economic Bogdan Glăvan, citat de observatornews.ro.
Problemele nu se limitează la prețuri. Piața muncii resimte deja efectele climatului economic tensionat.
„Există o austeritate proastă, cum s-a făcut şi în timpul guvernului Boc în 2010 şi cum se imită şi acum, din păcate, pasează povara risipei şi a pierderilor din sectorul public pe umerii sectorului privat”, avertizează Adrian Codîrlașu, președintele CFA România.
În plus, strategiile fiscale adoptate riscă să transfere presiunea ajustărilor bugetare pe mediul privat: „Există o austeritate proastă, cum s-a făcut şi în timpul guvernului Boc în 2010 şi cum se imită şi acum, din păcate, pasează povara risipei şi a pierderilor din sectorul public pe umerii sectorului privat”, mai spune Bogdan Glăvan.
:format(webp):quality(80)/https://www.putereafinanciara.ro/wp-content/uploads/2025/07/preturi-scaled.jpg)
INS a publicat datele referitoare la evoluția inflației
BNR: Inflația va depăși prognoza, presiune pe economie
Banca Națională a României avertizează că rata anuală a inflației va crește semnificativ în următoarele luni, „sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, situându-se mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp”. În luna mai, BNR și-a revizuit în creștere prognoza privind inflația la finalul anului, de la 3,8% la 4,6%. Cu toate acestea, estimările curente arată că inflația ar putea depăși chiar pragul de 8% în 2025.
Cine resimte cel mai mult valul scumpirilor
- Alimente: Fructe proaspete (+33,47%), citrice (+18,37%), cafea (+11,59%), produse zaharoase și miere (+9,55%)
- Mărfuri nealimentare: Combustibili (+2,7%), tutun (+5,23%), produse electronice și culturale (+4,94%)
- Servicii: Îngrijire medicală (+10,54%), igienă și cosmetică (+14,3%), restaurante și cafenele (+8,39%), servicii de cazare (+5,87%)
- Rare ieftiniri: Zahărul (-3,76%), cartofii (-8,86%), serviciile de telefonie, gazele naturale, biletele de avion
Consum în scădere, investiții amânate, credite tot mai greu de obținut
Noile taxe și eliminarea plafonărilor la energie vin pe fondul unei cereri de consum în scădere și al unei încetiniri vizibile a investițiilor private, în contextul costurilor tot mai ridicate ale creditării. Impactul fiscal va fi resimțit pe termen scurt de întreaga economie, cu posibile efecte de propagare pe piața muncii și asupra competitivității firmelor locale.
România traversează una dintre cele mai dificile perioade economice din ultimii ani, cu presiuni inflaționiste accentuate și riscuri reale de recesiune. Creșterea accizelor și a TVA din 1 august va amplifica dezechilibrele economice deja existente, afectând sever bugetul populației și stabilitatea mediului de afaceri.