Trei sferturi dintre antreprenorii români nu susțin creșterea cotelor actuale de TVA și atrag atenția asupra impactului negativ pe care îl va avea această schimbare.
Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (IMM).
Conform rezultatelor cercetării, 75% dintre respondenți se opun măririi TVA, iar 60% dintre aceștia estimează că o eventuală creștere a taxei pe valoarea adăugată va duce la scumpirea produselor și serviciilor, cu impact negativ asupra competitivității. În plus, unul din trei antreprenori se așteaptă la o scădere a vânzărilor, în special din cauza scumpirii carburanților, care ar genera efecte în lanț în economie.
De asemenea, 70% dintre antreprenorii intervievați consideră esențială reforma companiilor de stat pentru reducerea pierderilor bugetare. Mai mult, doi din trei sunt de părere că orice reformă fiscală ar trebui să fie dublată de reducerea cheltuielilor publice și a personalului din aparatul de stat, potrivit sondajului realizat de IMM.
IMM atrage atenția că, în lipsa unei reforme reale a sectorului bugetar, o eventuală majorare a TVA în mediul privat ar putea avea efecte negative semnificative. Printre acestea se numără restrângerea activității economice în sectoare precum HORECA, producție și servicii, scăderea veniturilor la bugetul de stat, dar și menținerea la același nivel a cheltuielilor publice.
Un alt risc invocat de mediul de afaceri este „demotivarea” antreprenorilor și a angajaților, în contextul în care povara fiscală a crizei bugetare ar fi transferată asupra lor, în ciuda faptului că nu au beneficiat direct de fondurile publice. Totodată, competitivitatea produselor și serviciilor românești ar putea avea de suferit în raport cu cele din alte țări.
Introducerea unei cote standard de TVA de 21% ar putea accelera fenomenul de închidere a firmelor, deja resimțit în 2025, caracterizat printr-un spor negativ între companiile nou-înființate și cele care ies de pe piață. Această tendință ar putea conduce inclusiv la o creștere a șomajului.
Pe lângă TVA, antreprenorii critică și intenția de a majora impozitul pe dividende la 16%, măsură care, potrivit sondajului, i-ar putea determina pe mulți să evite distribuirea dividendelor, diminuând astfel veniturile așteptate la buget din această sursă.
În plus, capitalul autohton riscă să migreze către economii mai stabile și cu regimuri fiscale mai previzibile. Pe termen mediu, scumpirea produselor ar putea duce la reducerea consumului și, implicit, a veniturilor publice.
Pentru echilibrarea bugetului de stat, Consiliul Național al IMM-urilor propune o serie de măsuri alternative. Între acestea se numără reducerea cheltuielilor de funcționare ale statului, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale, eficientizarea colectării veniturilor prin digitalizare și restructurarea personalului din instituțiile publice în funcție de performanță.
De asemenea, organizația solicită închiderea companiilor de stat cu pierderi semnificative și realizarea unei analize de impact pentru toate măsurile fiscale aplicate în vederea reducerii deficitului bugetar, o analiză care, în prezent, lipsește, potrivit sursei citate, preluată de Mediafax.
Experții economici recomandă Guvernului să reanalizeze efectele măsurilor de reformă fiscală la finalul anului și să evalueze oportunitatea menținerii acestora. Totodată, este propusă elaborarea unui pact fiscal pe termen lung, de minimum 10 ani, care să asigure un cadru predictibil și stabil pentru mediul de afaceri din România.
Cercetarea a fost realizată în zilele de miercuri și joi, la ea participând peste 2.700 de antreprenori din întreaga țară.