Prima pagină » Creșterea TVA: 7 din 10 antreprenori avertizează asupra impactului negativ

Creșterea TVA: 7 din 10 antreprenori avertizează asupra impactului negativ

Creșterea TVA: 7 din 10 antreprenori avertizează asupra impactului negativ
Fotografii: Shutterstock

Trei sferturi dintre antreprenorii români nu susțin creșterea cotelor actuale de TVA și atrag atenția asupra impactului negativ pe care îl va avea această schimbare.

Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (IMM).

Creșterea cotelor TVA, o măsură riscantă? Ce spun antreprenorii

Conform rezultatelor cercetării, 75% dintre respondenți se opun măririi TVA, iar 60% dintre aceștia estimează că o eventuală creștere a taxei pe valoarea adăugată va duce la scumpirea produselor și serviciilor, cu impact negativ asupra competitivității. În plus, unul din trei antreprenori se așteaptă la o scădere a vânzărilor, în special din cauza scumpirii carburanților, care ar genera efecte în lanț în economie.

De asemenea, 70% dintre antreprenorii intervievați consideră esențială reforma companiilor de stat pentru reducerea pierderilor bugetare. Mai mult, doi din trei sunt de părere că orice reformă fiscală ar trebui să fie dublată de reducerea cheltuielilor publice și a personalului din aparatul de stat, potrivit sondajului realizat de IMM.

IMM atrage atenția că, în lipsa unei reforme reale a sectorului bugetar, o eventuală majorare a TVA în mediul privat ar putea avea efecte negative semnificative. Printre acestea se numără restrângerea activității economice în sectoare precum HORECA, producție și servicii, scăderea veniturilor la bugetul de stat, dar și menținerea la același nivel a cheltuielilor publice.

Un alt risc invocat de mediul de afaceri este „demotivarea” antreprenorilor și a angajaților, în contextul în care povara fiscală a crizei bugetare ar fi transferată asupra lor, în ciuda faptului că nu au beneficiat direct de fondurile publice. Totodată, competitivitatea produselor și serviciilor românești ar putea avea de suferit în raport cu cele din alte țări.

Efectele creșterii TVA-ului

Introducerea unei cote standard de TVA de 21% ar putea accelera fenomenul de închidere a firmelor, deja resimțit în 2025, caracterizat printr-un spor negativ între companiile nou-înființate și cele care ies de pe piață. Această tendință ar putea conduce inclusiv la o creștere a șomajului.

Pe lângă TVA, antreprenorii critică și intenția de a majora impozitul pe dividende la 16%, măsură care, potrivit sondajului, i-ar putea determina pe mulți să evite distribuirea dividendelor, diminuând astfel veniturile așteptate la buget din această sursă.

În plus, capitalul autohton riscă să migreze către economii mai stabile și cu regimuri fiscale mai previzibile. Pe termen mediu, scumpirea produselor ar putea duce la reducerea consumului și, implicit, a veniturilor publice.

Ce soluții propune mediul de afaceri

Pentru echilibrarea bugetului de stat, Consiliul Național al IMM-urilor propune o serie de măsuri alternative. Între acestea se numără reducerea cheltuielilor de funcționare ale statului, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale, eficientizarea colectării veniturilor prin digitalizare și restructurarea personalului din instituțiile publice în funcție de performanță.

De asemenea, organizația solicită închiderea companiilor de stat cu pierderi semnificative și realizarea unei analize de impact pentru toate măsurile fiscale aplicate în vederea reducerii deficitului bugetar, o analiză care, în prezent, lipsește, potrivit sursei citate, preluată de Mediafax.

Experții economici recomandă Guvernului să reanalizeze efectele măsurilor de reformă fiscală la finalul anului și să evalueze oportunitatea menținerii acestora. Totodată, este propusă elaborarea unui pact fiscal pe termen lung, de minimum 10 ani, care să asigure un cadru predictibil și stabil pentru mediul de afaceri din România.

Cercetarea a fost realizată în zilele de miercuri și joi, la ea participând peste 2.700 de antreprenori din întreaga țară.

Alte articole importante
UE investește 2,8 miliarde de euro în rețelele de transport din Europa, inclusiv în România
UE investește 2,8 miliarde de euro în rețelele de transport din Europa, inclusiv în România
Comisia Europeană, organul executiv al UE, a selectat 94 de proiecte de transport, inclusiv din România, în care se vor investi 2,8 miliarde de euro, sub formă de granturi din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE). Scopul acestor investiții îl reprezintă modernizarea infrastructurii europene de transport feroviar, naval și rutier pentru a îmbunătăți mobilitatea durabilă […]
Un gigant auto ar putea închide unele fabrici europene din cauza amenzilor pentru emisiile de CO2
Companii
Un gigant auto ar putea închide unele fabrici europene din cauza amenzilor pentru emisiile de CO2
Un gigant auto european ar putea închide unele fabrici din Europa din cauza unor amenzi uriașe pentru neîndeplinirea obiectivelor privind emisiile de CO2. Anunțul a fost făcut chiar de directorul subsidiarei europene, în cadrul unei audieri în Parlamentul Italiei. Impactul amenzilor pentru CO2: gigantul auto Stellantis ar putea închide fabrici europene Constructorii europeni din industria […]
România va fabrica împreună cu Northrop sistemul radar G/ATOR pentru apărarea aeriană pe flancul estic
România va fabrica împreună cu Northrop sistemul radar G/ATOR pentru apărarea aeriană pe flancul estic
România va colabora cu gigantul american Northrop Grumman pentru producția sistemului radar terestru G/ATOR, care poate redefini capacitatea defensivă a țării noastre în regiunea Mării Negre. Astfel, țara noastră face un pas strategic major în domeniul apărării, printr-un parteneriat industrial de anvergură cu un lider global al tehnologiei militare. România și Northrop vor produce sistemul […]
Topul celor mai bune universități din lume pentru 2026. Cine sunt elitele academice mondiale care modelează viitorul
Topul celor mai bune universități din lume pentru 2026. Cine sunt elitele academice mondiale care modelează viitorul
 QS World University Rankings a publicat Topul Celor Mai Bune Universități din lume în 2026, un clasament care reflectă elitele învățământului superior la nivel global. Acesta include peste 1.500 de universități din mai mult de 100 de țări, oferind o imagine completă asupra performanțelor academice, cercetării, angajabilității absolvenților și internaționalizării instituțiilor. Acest top este un reper […]
Revolut introduce o actualizare. Ce faci dacă rămâi fără bani în cont și vrei să faci o plată
Revolut introduce o actualizare. Ce faci dacă rămâi fără bani în cont și vrei să faci o plată
Revolut a anunțat o actualizare importantă, în ceea ce privește modul în care sunt procesate plățile în aplicația sa. Modificarea vizează atât procesarea automată a plăților din conturi multiple, cât și clarificări privind relația cu autoritățile. Noile reguli vor intra în vigoare din toamnă și urmăresc să ofere mai multă flexibilitate și transparență utilizatorilor. Actualizare […]
Ryanair mărește dimensiunile bagajelor de mână gratuite. Ce înseamnă asta pentru pasageri?
Ryanair mărește dimensiunile bagajelor de mână gratuite. Ce înseamnă asta pentru pasageri?
Compania aeriană low-cost Ryanair anunță o schimbare importantă: dimensiunile bagajelor personale de mână vor crește cu 20%, conform unui nou standard european. Astfel, pasagerii vor putea lua în cabină un obiect precum o geantă de mână sau laptop cu dimensiunile maxime de 40 cm x 30 cm x 20 cm, fără costuri suplimentare. Greutatea maximă […]