În România, sezonul nunților nu mai înseamnă doar petreceri și bucurie. Pentru mulți, acest tip de eveniment a devenit un test de rezistență pentru portofel. Un sondaj Revolut arată cât de mare e, de fapt, presiunea financiară pusă pe invitați și cum tinerii simt cel mai tare impactul acestor cheltuieli tot mai extravagante.
Într-un context în care România conduce în Uniunea Europeană la rata căsătoriilor, cu 5,8 căsătorii la mia de locuitori în 2023, participarea la nunți a devenit o parte inevitabilă din viața socială a românilor. Însă, potrivit unui sondaj realizat de Revolut în iunie 2025, tot mai mulți români se confruntă cu costul la care se ridică întreaga pregătire pentru eveniment: a merge la nuntă în 2025 înseamnă să cheltui între 300 și 1.000 de euro – și nu vorbim doar de dar.
Ținuta, transportul, cazarea, petrecerile dinaintea nunții și alte cheltuieli adiacente transformă un răspuns afirmativ la invitație, într-o decizie bugetară grea. Concret, 29% dintre respondenți au declarat că bugetul lor pentru participarea la o nuntă variază între 301-500 de euro, iar 27% ajung chiar la sume între 501-1.000 de euro. Iar asta într-un singur weekend.
Sondajul relevă că 70% dintre români simt o presiune de neimaginat și vor să cheltuiască mai mult decât își permit. Pentru 20% dintre aceștia, presiunea este resimțită frecvent, iar pentru 11% este o constantă. Tinerii sunt cei mai afectați: 19% dintre cei cu vârsta între 18-24 de ani și 17% dintre cei între 25-34 de ani simt presiunea financiară ca fiind constantă.
Totul pornește de la așteptările sociale (28%) și dorința autentică de a sărbători un moment special (27%). În plus, rețelele sociale amplifică și mai tare anxietatea: 6% spun că Instagram și TikTok influențează decisiv cheltuielile, iar procentul urcă la 15% în rândul tinerilor de 18-24 de ani.
Fiecare fotografie perfectă postată pe rețelele sociale pare să ridice standardele a ceea ce înseamnă „prezență la nuntă”. De la outfit-uri de designer până la locații spectaculoase și petreceri tematice, invitații se simt obligați să țină pasul, chiar și cu prețul unor sacrificii financiare pe care nu le-ar face pentru ei înșiși. Totul merge pe ideea: „dacă mergem noi, vor veni și ei”.
Un aspect important evidențiat de studiul Revolut este regretul de după eveniment: 3 din 10 români spun că au regretat participarea la o nuntă din cauza costurilor implicate. Femeile resimt mai puternic acest aspect – 32% dintre ele afirmă că au avut regrete financiare, comparativ cu 24% dintre bărbați.
Printre elementele considerate exagerate de respondenți se numără codul vestimentar strict (29%), petrecerile de burlaci/burlăcițe organizate în străinătate (27%) și așteptările legate de cadouri scumpe (22%). Toate aceste tendințe transformă nunta dintr-un moment de celebrare într-o ocazie de „etalat statutul”, ceea ce amplifică frustrarea invitaților și le scade entuziasmul.