Prima pagină » Școlile de afaceri franceze fură studenții străini afectați de restricțiile vizelor din SUA

Școlile de afaceri franceze fură studenții străini afectați de restricțiile vizelor din SUA

Școlile de afaceri franceze fură studenții străini afectați de restricțiile vizelor din SUA
Școlile de afaceri franceze fură studenții străini blocați de restricțiile vizelor din SUA. Foto: Shutterstock

În contextul în care administrația Trump a impus restricții mai dure asupra vizelor pentru studenții străini, mai multe școli de afaceri din Franța au început să grăbească procesul de admitere sau să prelungească termenele limită pentru înscrieri, încercând să atragă elitele academice care se tem să fie prinse în noile reguli stricte ale SUA.

Fouziya Bouzerda, directoarea Grenoble School of Management, a încurajat studenții care nu pot studia în Statele Unite să ia în considerare opțiunea studiilor în Alpii francezi.

„Dacă ești un student internațional afectat de suspendarea interviurilor pentru vize în SUA, suntem aici să te ajutăm să-ți continui parcursul academic fără întreruperi,” a scris ea pe LinkedIn. „Am decis să accelerăm procesul de admitere pentru studenții deja acceptați în școlile de afaceri americane.”

Miercuri, secretarul de stat american Marco Rubio a ordonat consulatatelor din străinătate să suspende programările pentru interviurile de viză destinate studenților, în timp ce guvernul lucrează la noi reguli de verificare mai stricte.

Inițiative comune ale universităților franceze

Léon Laulusa, directorul ESCP Business School din Paris, a declarat pentru Financial Times că aproximativ 100 de universități și instituții de elită din Franța discută măsuri coordonate pentru a sprijini studenții străini aflați deja în SUA sau care intenționează să studieze acolo, în cazul în care administrația Trump va închide efectiv porțile pentru aceștia.

„Ne gândim să amânăm termenele de înscriere, care de obicei sunt în luna mai, pentru a permite mai multor persoane să aplice,” a spus Laulusa, adăugând că ESCP „ar fi foarte bucuroasă să primească acei studenți care nu pot participa la universitățile din SUA.”

Grupul a fost în contact cu guvernul francez, iar anunțuri oficiale ar putea fi făcute în zilele următoare.

Aproximativ două treimi dintre studenții ESCP sunt internaționali, atrași de programele MBA și executive MBS oferite în Paris și în alte cinci capitale europene.

Presiuni politice și academice în SUA

Campania mai amplă a președintelui Donald Trump împotriva universităților americane a inclus reducerea finanțării cercetării și presiuni asupra oamenilor de știință care activează în domenii precum schimbările climatice și cercetarea vaccinurilor.

Trump și-a concentrat furia în special asupra instituțiilor de elită precum Harvard și Columbia, acuzându-le că limitează libertatea de exprimare și libertatea academică.

Administrația Trump a încercat să interzică admiterea studenților internaționali la Harvard, care constituie aproximativ un sfert din totalul studenților, însă universitatea contestă această măsură în instanță.

Reacția comunității academice franceze

Léon Laulusa a menționat că există o neînțelegere în comunitatea academică franceză față de abordarea Washingtonului.

„Priviți câți laureați ai Premiului Nobel din străinătate au fost atrași de SUA… Inovația științifică ar trebui să fie scopul, iar aceasta nu are granițe,” a spus el.

Țările europene încearcă să profite de exodul creierelor generate de reducerile federale de finanțare în SUA în domenii precum medicina, energia și științele sociale.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un pachet financiar de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025-2027 „pentru a face din Europa un magnet pentru cercetători.”

Președintele francez Emmanuel Macron a promis un fond de 100 de milioane de euro pentru astfel de stimulente, iar Marea Britanie a anunțat un program similar.

„Refuzăm un diktat prin care orice guvern să poată spune că nu poți cerceta acest sau acel lucru,” a afirmat Macron într-o conferință de presă comună cu von der Leyen luna aceasta.

Creșterea interesului pentru universitățile europene

La Sciences Po din Paris, numărul aplicațiilor din partea studenților străini a crescut semnificativ: universitatea a raportat o creștere de 26% a înscrierilor la programele de master și de 8% la cele de licență față de anul precedent. Sciences Po oferă cursuri în științe politice, politici publice, drept și jurnalism.

„Când aplici pentru studii, te angajezi pe patru-cinci ani, așa că, desigur, cauți cele mai sigure locuri,” a declarat Luis Vassy, directorul Sciences Po, pentru radio France Culture.

Alte articole importante
Hackerii ruși ajung să corupă modelele AI. Cum devin chatboții instrumente imprevizibile de propagandă
Tehnologie
Hackerii ruși ajung să corupă modelele AI. Cum devin chatboții instrumente imprevizibile de propagandă
Inteligența artificială conversațională acaparează rapid spațiul digital, devenind instrumentul preferat de milioane pentru accesul la informații, știri și opinii de ultim moment. Această ascensiune nu a trecut neobservată de experții în securitate, care semnalează că hackerii ruși caută modalități de a introduce materiale propagandistice direct în datele de antrenament ale acestor sisteme AI, cu scopul […]
Uber și Lucid Motors lansează robotaxiuri premium într-un parteneriat de 300 de milioane de dolari
Companii
Uber și Lucid Motors lansează robotaxiuri premium într-un parteneriat de 300 de milioane de dolari
Uber și Lucid Motors au anunțat un parteneriat strategic de sute de milioane de dolari prin care vor lansa o flotă de robotaxiuri premium. Această colaborare marchează un pas important în dezvoltarea mobilității autonome de lux pe piața americană. Robotaxiuri de lux: Uber investește în Lucid Motors 300 de milioane de dolari Uber a anunțat, […]
Netflix, profituri record și val de nemulțumiri după restricționarea partajării conturilor
Netflix, profituri record și val de nemulțumiri după restricționarea partajării conturilor
Netflix provoacă o undă de șoc în rândul utilizatorilor la nivel global, după ce a limitat drastic posibilitatea de a folosi același cont în mai multe locuințe. În timp ce compania raportează venituri record și mizează pe producții originale pentru a-și fideliza clienții, abonații reacționează vehement pe rețelele sociale, acuzând pierderea flexibilității și amenințând cu […]
Cel mai mare meteorit marțian a fost vândut la licitație pentru suma colosală de 5,3 milioane de dolari
Cel mai mare meteorit marțian a fost vândut la licitație pentru suma colosală de 5,3 milioane de dolari
Un obiect spațial rar, provenit direct de pe Marte, a stârnit senzație în lumea științei și a colecționarilor. Cel mai mare meteorit marțian cunoscut de pe Pământ, NWA 16788, a fost vândut la licitație pentru o sumă colosală de 5,3 milioane de dolari. Cu o greutate de 24,5 kilograme, meteoritul a fost adjudecat pentru o […]
Ultima zi de tranzacționare a săptămânii debutează cu creșteri la BVB pe aproape toți indicii principali
Ultima zi de tranzacționare a săptămânii debutează cu creșteri la BVB pe aproape toți indicii principali
BVB a încheiat săptămâna în forță, cu o deschidere pozitivă vineri dimineața, când aproape toți indicii principali au intrat pe verde. Cu un rulaj de 8,57 milioane de lei (aproximativ 1,69 milioane euro) în primele 40 de minute de tranzacționare, piața a arătat un apetit crescut pentru acțiuni. Indicii principali în creștere la BVB Ziua […]
Revolut domină piața financiară și primește titlul de „Cea mai bună bancă digitală din lume”, conform Euromoney 2025
Companii
Revolut domină piața financiară și primește titlul de „Cea mai bună bancă digitală din lume”, conform Euromoney 2025
Revolut, aplicația fintech devenită un fenomen global, a fost desemnată „Cea mai bună bancă digitală din lume” în 2025 de prestigioasa publicație Euromoney. De asemenea, a fost aleasă și cea mai bună bancă digitală din România, ceea ce confirmă faptul că utilizatorii de la noi sunt printre cei mai activi și receptivi la noile tendințe […]