Prima pagină » Singurul portavion al Rusiei va ajunge la fier vechi, după o istorie zbuciumată și plină de eșecuri

Singurul portavion al Rusiei va ajunge la fier vechi, după o istorie zbuciumată și plină de eșecuri

Singurul portavion al Rusiei va ajunge la fier vechi, după o istorie zbuciumată și plină de eșecuri
Singurul portavion al Rusiei va ajunge la fier vechi. Foto: Wikipedia

Pe o faleza în zona Flotei de Nord a Rusiei, în apropiere de Murmansk, un uriaș vas de peste 300 de metri se degradează lent. Este vorba despre „Amiral Kuznețov”, singurul portavion de luptă al Rusiei, care, după o serie de nefericite evenimente, pare să fie trimis la fier vechi. Înaintea mutării sale în șantierul naval nr. 35, nava a fost marcată de o lungă serie de probleme și accidente. Situația actuală sugerează că armata rusă ar putea renunța definitiv la această navă problematică.

Reparările întrerupte și incertitudinea viitorului

Conform publicației rusești „Iswestija”, lucrările de reparație și modernizare ale portavionului au fost suspendate. Reprezentanții Marinei militare și ai United Shipbuilding Corporation, cea mai mare companie de construcții navale de stat, urmează să decidă soarta definitivă a „Amiral Kuznețov”. Deocamdată, autoritățile nu au dat detalii oficiale privind viitorul portavionului, dar există posibilitatea ca acesta să fie dezafectat și transformat în fier vechi.

Opinie militară critică: un model depășit

Sergei Avakianț, fost comandant al Flotei Pacificului a Rusiei, retras din funcție în 2023, crede că Marina rusă nu mai are nevoie de portavioane în forma clasică. El susține că „Amiral Kuznețov” este un model depășit, costisitor și ineficient, suscepbil la distrugere rapidă cu arme moderne. Potrivit lui Avakianț, viitorul aparține platformelor cu sisteme robotizate și drone.

Sarah Kirchberger, directoarea Institutului pentru Politică de Securitate al Universității din Kiel, a declarat într-un interviu pentru Der Spiegel că finalul „Amiral Kuznețov” nu reprezintă o surpriză, ci este o consecință logică a „dificultăților tehnice și costurilor mari de reparație cu rezultate incerte”. Experiența Flotei Ruse din Marea Neagră privind vulnerabilitatea navelor mari la atacuri cu sisteme fără pilot și rachete întărește această viziune.

Simbolism fără putere strategică majoră

În afară de valoarea simbolică, „Amiral Kuznețov” nu a jucat un rol semnificativ în capacitățile militare ale Rusiei. Comparativ cu flota de submarine nucleare, portavionul nu a oferit un avantaj notabil în proiecția puterii militare. În plus, în cadrul propriilor forțe armate ruse, serviciul pe această navă nu era perceput ca o onoare, ci mai degrabă ca o pedeapsă, cel puțin din prespectiva observatorilor occidentali.

O istorie zbuciumată și plină de schimbări de nume

„Amiral Kuznețov” are o poveste tumultoasă și marcată de eșecuri. Ia naștere în anii ’80, pe șantierul naval din Ucraina, după ce fusese pusă la cale inițial cu numele „Riga”. Scopul său era să apere echipamentele sovietice aeriene și subacvatice împotriva amenințărilor aeriene și navale. Ulterior, nava a fost redenumită „Leonid Brejnev”, apoi la lansarea în apă în 1985 a primit numele „Tbilisi”. În ultimele luni ale Uniunii Sovietice, a fost botezată după amiralul sovietic Nikolai Kusnezow.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a confiscat nava, împiedicând Ucraina să o revendice. Președintele ucrainean Leonid Krawciuk o declarase proprietate ucraineană, dar rușii au mutat-o rapid în portul Vidiajewo, lângă Murmansk. Un vas soră, neterminat, a fost vândut Chinei.

Operațiuni și incidente notabile

Portavionul a intrat în primul său exercițiu militar în 1996, în Marea Mediterană, dar a avut nevoie apoi de reparații la sistemul de propulsie. În 2000, a sprijinit operațiuni de recuperare a submarinului „Kursk” în Arctica. În 2003, 2004 și 2008 a participat la manevre navale în Atlantic și Mediterană. Incidentele nu au lipsit: în 2009, un incendiu pe bord a dus la moartea a cel puțin unei persoane.

În toamna anului 2016, „Amiral Kuznețov” a fost trimis pentru singura sa misiune de luptă în Mediterană, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad în războiul civil sirian. Din cauza lipsei catapultelor de la bord, avioanele de la bord trebuiau să decoleze de pe o rampă, fapt ce limita încărcătura de armament. După prăbușiri ale unor aeronave MiG-29K și Su-33, cele rămase au fost transferate pe o bază aeriană terestră.

O analiză rusă a calificat această campanie drept „un eșec total”. La întoarcere, nava a fost ușor de recunoscut după benzi groase de fum negru, generate de combustibilul greu „Masut”, folosit probabil necorespunzător.

Tentative eșuate de reparație și alte incidente

Planurile de modernizare la Murmansk, programate pentru finalizarea în 2021, au fost date peste cap când, în octombrie 2018, un doc plutitor mare s-a scufundat, iar o macara de 70 de tone a căzut pe vas. Înlăturarea pagubelor a dus la alte accidente: un incendiu grav în decembrie 2019 – cauzat probabil de sudură – a ucis doi lucrători, iar în decembrie 2022 a izbucnit un alt incendiu mai mic.

În martie 2024, serviciile ruse de informații au susținut că Ucraina a planificat un atentat la portavion, în timp ce aproximativ 2000 de membri ai echipajului erau mobilizați în războiul din Ucraina, mai degrabă pe uscat.

Ultima apariție: Star de cinema pentru câteva secunde

Probabil ultima misiune notabilă a „Admiral Kusnezow” a fost în filme. În anul 2025, în filmul „Mission: Impossible – The Final Reckoning” cu Tom Cruise, nava face o apariție scurtă de câteva secunde.

Astfel se încheie povestea unei nave care a marcat o epocă, deși marcată de ghinioane, eșecuri și momente dramatice la apă.

Alte articole importante
ASF face schimbări importante în sectorul financiar nebancar: noi mandate și modificări statutare aprobate
ASF face schimbări importante în sectorul financiar nebancar: noi mandate și modificări statutare aprobate
În ședința desfășurată în data de 16 iulie 2025, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat o serie de măsuri esențiale în sectorul financiar nebancar, cu impact în domeniul asigurărilor, pieței de capital și pensiilor private. Mandate și autorizări pentru conducerea societăților Autoritatea a aprobat continuarea activității în poziții-cheie a unor persoane cu experiență […]
Reducerea burselor și creșterea taxelor împing aproape 8.000 de elevi și studenți să își caute un loc de muncă
Reducerea burselor și creșterea taxelor împing aproape 8.000 de elevi și studenți să își caute un loc de muncă
Un val tot mai mare de îngrijorare îi obligă pe elevi și studenți să își găsească un loc de muncă, după reducerea burselor și creșterea taxelor. Un nou studiu publicat de platforma Delucru.ro arată că în jur de 8000 de tineri au început să își caut un loc de muncă în sectoare precum livrări, construcții […]
CEO Mercedes: „Peste 40% dintre furnizorii europeni de componente și tehnologii auto ar putea deveni neprofitabili în 2025”
CEO Mercedes: „Peste 40% dintre furnizorii europeni de componente și tehnologii auto ar putea deveni neprofitabili în 2025”
Pactul verde european era menit să devină, pentru Europa, ceva comparabil cu momentul în care „omul a pășit pe Lună”. Obiectivul declarat al acestui pact este un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, țintă ce ar putea fi atinsă prin reconcilierea între provocarea uriașă de a menține o economie competitivă și […]
Investitorii străini se întorc în forță pe piața imobiliară din România: tranzacții de sute de milioane și semne clare de redresare
Investitorii străini se întorc în forță pe piața imobiliară din România: tranzacții de sute de milioane și semne clare de redresare
După o perioadă de incertitudini economice, piața imobiliară din România dă din nou semne de revenire. În primele șase luni ale anului 2025, investitorii străini și-au intensificat activitatea și au contribuit cu peste 70% la tranzacțiile de pe segmentul proprietăților generatoare de venituri. Deși se înregistrează o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului […]
Tarifele la feribot în Grecia, printre cele mai mari din Europa. Cât plătesc românii care călătoresc în insulele grecești?
Tarifele la feribot în Grecia, printre cele mai mari din Europa. Cât plătesc românii care călătoresc în insulele grecești?
Românii care aleg insulele din Grecia ca destinație de vacanță vor scoate mai mulți bani din buzunar din cauză că tarifele la feribot sunt mai mari în 2025. Mai exact, prețurile la traversările maritime sunt printre cele mai mari din Europa, mai ales pe rutele scurte și rapide din Marea Egee. Tarifele la biletele de […]
Focus Media Outdoor capitalizează traficul record de la Aeroportul Otopeni: „Estimările indică o depășire a pragului de 17 milioane de pasageri”
Companii
FOTOFocus Media Outdoor capitalizează traficul record de la Aeroportul Otopeni: „Estimările indică o depășire a pragului de 17 milioane de pasageri”
Într-o eră în care vizibilitatea brandului face diferența dintre notorietate și anonimat, Focus Media Outdoor se impune ca un jucător strategic în piața de publicitate OOH (out-of-home), prin poziționarea sa de excepție în cadrul celui mai important nod aerian al României: Aeroportul Henri Coandă – Otopeni. Cu cinci spații publicitare amplasate în puncte-cheie din aeroport, […]