Damasc, cel mai mare oraș din Siria, rămâne, în mare, parte în beznă. Singurele surse de lumină provin de la gospodăriile care și-au permis să cumpere panouri solare, baterii sau generatoare private. De ani buni, sirienii au avut acces la cel mult patru ore de electricitate pe zi, o consecință directă a războiului civil, care a durat aproape 14 ani și s-a încheiat în decembrie 2024, odată cu înlăturarea președintelui Bashar al-Assad. Odată cu ridicarea sancțiunilor americane, anunțată de fostul președinte Donald Trump în luna mai 2025, investițiile încep să revină, treptat, iar țara mizează, mai ales, pe cele din energia solară. Uniunea Europeană a decis, de asemenea, să ridice sancțiunile economice rămase împotriva Siriei.
Orașele siriene sunt devastate: case arse, centrale electrice distruse, străzi acoperite de moloz. După mai bine de un deceniu de război civil, infrastructura energetică a fost aproape complet distrusă.
Noua conducere siriană speră ca energia regenerabilă să devină mai mult decât o soluție temporară. Sunt planificate proiecte energetice pe scară largă, inclusiv o fermă solară industrială care ar putea asigura aproximativ o zecime din necesarul energetic al țării.
„Soluția problemei nu este să punem panouri solare pe acoperișuri,” a declarat ministrul interimar al Energiei, Mohammed al-Bashir, pentru agenția AP. „Este vorba despre asigurarea unui volum suficient de electricitate pentru familii prin intermediul rețelelor noastre din Siria. Asta încercăm să facem.”
Unele eforturi vizează repararea infrastructurii avariate în război. Banca Mondială a aprobat recent un grant de 146 de milioane de dolari (124 milioane euro) pentru reparația liniilor electrice și a stațiilor de transformare. Ministrul al-Bashir a menționat că infrastructura reparată ar putea furniza 5.000 megawați, adică aproximativ jumătate din necesarul țării, însă lipsa combustibilului și a gazelor a împiedicat generarea energiei. Odată cu ridicarea sancțiunilor, aceste livrări ar putea începe în curândș, scrie RND.
Mai semnificativ este faptul că Siria a semnat recent un acord energetic de 7 miliarde de dolari cu un consorțiu format din companii din Qatar, Turcia și Statele Unite. Programul prevede dezvoltarea a patru turbine cu ciclu combinat pe gaz, cu o capacitate totală estimată la 4.000 megawați, și o fermă solară de 1.000 megawați în următorii trei ani și jumătate.
„Acest lucru va asigura în mare măsură nevoile poporului sirian,” a spus al-Bashir.
Deși Siria se concentrează inițial pe repararea infrastructurii fosile pentru a îmbunătăți calitatea vieții, a restabili economia și a atrage investitori, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a anunțat în mai 2025 că va elabora anul viitor un plan pentru energia regenerabilă. Acesta va analiza nevoile energetice proiectate ale țării și va stabili cât dintre acestea pot fi acoperite prin surse regenerabile.
„Având în vedere rolul critic al energiei în redresarea Siriei, trebuie să abordăm rapid penuria de energie și să accelerăm treptat accesul la energia regenerabilă,” a declarat Sudipto Mukerjee, reprezentantul PNUD în Siria.
Războiul a provocat daune uriașe infrastructurii siriene, iar sancțiunile occidentale impuse pe durata domniei din decenii a familiei Assad au făcut imposibilă obținerea combustibilului și a pieselor de schimb necesare producției de energie.
Chiar și cu unele excepții pentru programe umanitare, resursele și materialele pentru repararea infrastructurii critice au fost greu de accesat, agravând suferințele majorității populației care trăiește în sărăcie. În timpul unei vizite în Turcia în mai 2025, ministrul al-Bashir a declarat că Siria poate furniza doar circa 1.700 megawați de electricitate, adică sub 20% din necesarul său.
Printr-o serie de ordine executive, fostul președinte Donald Trump a ridicat numeroase sancțiuni împotriva Siriei, punând capăt izolării țării față de sistemul bancar global și permițând redobândirea viabilității economice și începutul reconstrucției. Războiul civil a cauzat pierderi economice și daune estimate la sute de miliarde de dolari, iar aproximativ 90% din populație trăiește în sărăcie. Pentru majoritatea sirienilor, achiziționarea de panouri solare, generatoare private sau alte mijloace de producere a energiei proprii a fost inaccesibilă.
„Orice fel de redresare economică necesită un sector energetic funcțional,” spune economistul și cercetătorul siriano-elvețian Joseph Daher. El subliniază că soluțiile temporare, precum panourile solare și generatoarele private, sunt un lux pentru cei puțini care și le pot permite. „Mai mult, costurile energiei electrice în Siria, care sunt printre cele mai ridicate din regiune, trebuie reduse.”
Prețurile la electricitate au crescut vertiginos în ultimii ani, pe fondul inflației și al reducerii subvențiilor în perioada guvernării anterioare. Noile autorități au afirmat că ridicarea sancțiunilor va contribui la rezolvarea problemelor financiare și economice ale țării și la furnizarea de energie suficientă și accesibilă cât mai curând posibil.
„Decretul lui Trump elimină majoritatea barierelor pentru investițiile politice și economice în Siria,” afirmă Kutaiba Idlibi, director pentru America în cadrul Departamentului de Stat al SUA.
Ridicarea sancțiunilor este un semnal clar pentru companiile americane că Trump susține cu adevărat redresarea Siriei, adaugă Idlibi.