Luni dimineață se dă startul înscrierilor în Programul „Rabla pentru tractoare”, o linie de finanțare prin care fermierii români pot obține sprijin de până la 44.000 de euro pentru achiziția de utilaje noi, moderne și mai puțin poluante, dar și pentru accesoriile necesare, cu ajutorul cărora producătorii agricoli vor putea să cultive mai ecologic și mai sustenabil. Pentru accesarea fondului nu este permisă utilizarea aplicațiilor sau a extensiilor neautorizate și poate duce la probleme legale sau la pierderea finanțării. Într-un mesaj video, ministrul Mircea Fechet a anunțat că va lua măsuri împotriva tentativelor de fraudă și că face plângere penală împotriva celor care încearcă să-i înșele pe potențialii beneficiari cu promisiuni de sprijin prin aplicații care le-ar putea asigura prioritate la înscriere.
Starul oficial al înscrierilor în programul „Rabla pentru Tractoare” va fi dat pe 12 mai, la ora 10.00, această etapă urmând să se încheie pe 19 mai, la ora 23.59. Programul propune o finanțare de 65% din valoarea tractorului nou, respectiv una de 80% care poate fi obținută de tinerii fermieri, cu vârsta până în 40 de ani.
Ministrul a subliniat că a promis transparență și a avertizat că a semnat o plângere penală împotriva celor care încearcă să-i înșele pe beneficiari. Plângerea, subliniază sursa citată, include infracțiuni precum înșelăciune, fraudă informatică și perturbarea funcționării sistemelor informatice, toate prevăzute în Codul Penal. De asemenea, le-a cerut aplicanților să fie corecți, bine pregătiți și să aibă toate documentele necesare.
„Am promis corectitudine şi transparenţă şi din acest motiv semnez plângerea penală pe care o voi adresa procurorului şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împotriva celor care încearcă să înşele potenţialii beneficiari promiţându-le că îi pot băga în faţa celorlalţi aplicanţi de bună credinţă. (…) Luni dimineaţă, să avem pregătite toate cele patru documente – buletin, certificat de producător şi cele două certificate fiscale – şi să nu umblăm cu prostii. Fără aplicaţii, fără extensii la browser, fără să ne băgăm unii în faţa celorlalţi, pentru că acest lucru este ilegal şi nu doar că vă poate crea probleme legale, dar vă poate lăsa fără finanţare. Mult succes luni”, a transmis ministrul într-un mesaj video.
„Toți cei care doresc să își înlocuiască tractorul uzat cu unul mai performant, cu valoarea maximă de 55.000 euro (cu TVA inclus), se pot înscrie direct în aplicația informatică de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), nu la dealerii de tractoare”, a precizat anterior ministrul Mediului.
Monitorizarea investițiilor va fi făcută de Administrația Fondului pentru Mediu, pe o perioadă de 5 ani de la data achiziționării tractoarelor și accesoriilor aferente.
În program nu sunt eligibile ATV-uri, UTV-uri sau drone agricole, iar beneficiarii programului trebuie să caseze tractorul vechi.
Bugetul pe care l-am alocat acestui program-pilot este de 500 milioane lei, iar în funcție de modul în care se va derula această ediție Ministerul va decide dacă el va mai fi derulat și în viitor.
„Îi vom ajuta pe fermieri să achiziționeze tractoare de până la 55.000 de euro. Plătim de la 65% la 80% din valoarea echipamentului, asta înseamnă că vom putea primi maxim 44.000 de euro. Așadar, nu uitați, trebuie să vă înscrieți direct în aplicația AFM, în curând, nu prin intermediul dealerilor. Atenție la cei binevoitori care vă garantează un loc în aplicație. Nu există așa ceva, trebuie să vă înscrieți, trebuie să vă asigurați că sunteți în fața calculatorului atunci când deschidem programul și sunt convins că veți beneficia de această finanțare”, a declarat ministrul la anun’area acestui program.