Prima pagină » Super-porcii modificați genetic, rezistenți la boli, ar putea ajunge pe mesele consumatorilor în 2026. Autoritățile au dat undă verde

Super-porcii modificați genetic, rezistenți la boli, ar putea ajunge pe mesele consumatorilor în 2026. Autoritățile au dat undă verde

Super-porcii modificați genetic, rezistenți la boli, ar putea ajunge pe mesele consumatorilor în 2026. Autoritățile au dat undă verde
Super-porcii modificați genetic, rezistenți la boli, ar putea ajunge pe mesele consumatorilor în 2026

Începând din 2026, carnea porcilor modificați genetic ar putea deveni un ingredient obișnuit în alimentația americană. Administrația pentru Alimentație și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat recent creșterea unui tip special de porc cu ADN modificat, iar alte țări ar putea urma exemplul în curând. Dar ce înseamnă acest lucru pentru siguranța alimentară și etica creșterii animalelor?

Editarea genetică nu înseamnă că porcii sunt creați în laborator, ci că sunt crescuți din animale al căror ADN a fost modificat în stadiul de celulă unică sau ou fertilizat pentru a le conferi trăsături benefice. Spre deosebire de a modifica gustul cărnii, această tehnologie urmărește protejarea porcilor împotriva bolilor, scrie BBC.

Combaterea sindromului respirator și reproductiv al porcilor (PRRS)

Compania britanică Genus a dezvoltat porci cu o modificare genetică ce îi face rezistenți la PRRS, un virus care atacă celulele imune ale porcilor. PRRS este o amenințare majoră: poate ucide purceii, provoca avorturi la scroafe și slăbi sistemul imunitar al animalelor, făcându-le vulnerabile la alte infecții.

În prezent nu există un vaccin eficient împotriva PRRS. Industria americană a pierdut aproximativ 1,2 miliarde de dolari anual din cauza acestei boli. În 2006, un focar major în China a infectat peste 2 milioane de porci și a cauzat 400.000 de decese.

Modificarea genetică: cât de profundă este și ce impact are asupra bunăstării animalelor?

Pentru a opri virusul PRRS, oamenii de știință au eliminat o mică secțiune din ADN-ul porcului – o parte din proteina CD163, folosită de virus pentru a pătrunde în celulele porcului. Porcii cu această modificare sunt rezistenți la aproape toate tulpinile cunoscute de PRRS, dar, în rest, sunt „la fel ca porcii convenționali”, susține Genus.

Dr. Christine Tait-Burkard, cercetător la Institutul Roslin din Edinburgh, care a colaborat la dezvoltarea acestor porci, explică că proteina CD163 este „ca niște mărgele pe o sfoară”, iar modificarea elimină doar a cincea mărgea. Această schimbare mică împiedică virusul să se atașeze, dar nu afectează alte funcții ale proteinei, cum ar fi eliminarea globulelor roșii deteriorate.

Tehnologia CRISPR: un instrument precis și rapid

Pentru modificare, cercetătorii au folosit CRISPR, o tehnologie premiată cu Nobel, recunoscută pentru precizia și costurile reduse. CRISPR folosește o secvență „ghid” pentru a tăia ADN-ul cu „foarfece” proteice naturale, descoperite inițial la bacterii. Eliminările mici, precum în cazul porcilor rezistenți la PRRS, dezactivează anumite gene.

Primii pași în consumul de carne modificată genetic

Porcii rezistenți la PRRS vor fi probabil primele animale modificate genetic care vor ajunge pe rafturile magazinelor. Aceștia nu sunt însă primii care intră în alimentația americană: în 2020 a fost aprobată carnea de porc „GAL-safe”, hipoalergenică, iar în 2022 FDA a autorizat creșterea vacilor „SLICK”, cu păr scurt și rezistență la căldură, modificate genetic. Somonul „AquAdvantage”, cu creștere rapidă, este de asemenea disponibil, dar mai ales în restaurante.

Reglementări și acceptare în Europa și SUA

În Uniunea Europeană, alimentele modificate genetic nu pot fi comercializate în prezent. În Anglia, Legea privind Tehnologia Genetică (Precision Breeding) oferă un cadru pentru cultivarea plantelor modificate genetic, dar este încă în faza de implementare.

În SUA, etichetarea cărnii modificate genetic nu este încă clară. Dr. Katie Sanders, specialistă în comunicarea sistemelor alimentare, observă că aceste produse au șanse mai mari de acceptare în rândul consumatorilor decât alimentele modificate genetic tradiționale, fiind considerate mai naturale.

Percepția consumatorilor și provocările marketingului

Un studiu recent realizat de Sanders și profesorul Jean Parrella pe peste 2.000 de americani arată că bărbații, locuitorii din zone urbane și persoanele cu niveluri mai scăzute de educație sunt mai predispuși să cumpere produse din carne editată genetic.

Parrella subliniază că producătorii trebuie să se concentreze pe „utilizarea responsabilă și aspectele etice ale aplicațiilor CRISPR” pentru a convinge mai mulți consumatori.

Beneficii pentru bunăstarea animalelor și mediu

Marketingul pentru porcii rezistenți la PRRS pune accent pe îmbunătățirea bunăstării animalelor, reducerea utilizării antibioticelor și impactul pozitiv asupra mediului. Cercetătorii de la Institutul Roslin lucrează și la editări pentru alte boli ale animalelor, precum virusul diareei bovine.

Limitările și perspectivele viitoare

Dr. Tait-Burkard explică că rezistența la anumite virusuri, cum ar fi gripa aviară, ar necesita prea multe modificări sau ar afecta negativ celulele animale. Proteina CD163 modificată este un „țintă perfectă”, greu de egalat.

Pentru alte caracteristici legate de productivitate, precum creșterea producției de lapte sau calitatea cărnii, metodele tradiționale de reproducere sunt deja eficiente, astfel încât editarea genetică nu va înlocui curând aceste tehnici.

Dacă editarea genetică poate proteja animalele, reduce antibioticele și diminua presiunea asupra mediului fără a afecta bunăstarea animalelor, această tehnologie ar putea deveni curând mai degrabă o practică obișnuită decât o noutate.

Alte articole importante
US Air Force a testat drona autonomă MightyFly Cento. Livrări rapide fără pilot
Tehnologie
US Air Force a testat drona autonomă MightyFly Cento. Livrări rapide fără pilot
Forțele Aeriene ale Statelor Unite (US Air Force) au încheiat cu succes testele cu noua dronă autonomă hibrid-electrică Cento. Produsă de compania californiană MightyFly, aceasta a realizat o demonstrație de zbor cargo complet autonom în cadrul unui program finanțat de Departamentul forțelor aeriene. MightyFly Cento – drona autonomă cargo testată de aviația militară americană Testul […]
MIT a creat un un panou tip fereastră, care extrage apă potabilă din aer uscat, fără electricitate
Tehnologie
MIT a creat un un panou tip fereastră, care extrage apă potabilă din aer uscat, fără electricitate
Inginerii de la MIT au creat un panou tip fereastră care extrage apă curată din aerul uscat, fără a folosi niciun tip de electricitate. Tehnologia, deja testată în deșertul din Arizona, promite o revoluție în domeniul supraviețuirii, sustenabilității și autonomiei energetice. MIT a creat un panou tip fereastră care extrage apă potabilă din aer: miracol […]
Teoria cuantică demonstrează: Conștiința noastră se mută într-un alt univers după moarte
Analize
Teoria cuantică demonstrează: Conștiința noastră se mută într-un alt univers după moarte
Un concept revoluționar care a luat cu asalt internetul susține că viața nu se sfârșește odată cu moartea corpului fizic, ci conștiința noastră continuă să existe, posibil pentru totdeauna, într-un alt univers. Această idee este susținută de Dr. Robert Lanza, un om de știință de renume, considerat al treilea cel mai important cercetător în viață […]
Noua piele robotică, capabilă să simtă orice stimul, a fost supusă la arsuri, înțepături și tăieturi de către cercetători
Tehnologie
Noua piele robotică, capabilă să simtă orice stimul, a fost supusă la arsuri, înțepături și tăieturi de către cercetători
O echipă de cercetători a creat un material, asemănător pielii umane, care permite roboților să simtă atingeri, tăieturi și temperaturi ca un om. Noul tip de piele robotică, realizată din gelatină conductivă, ar putea schimba radical modul în care roboții interacționează cu lumea. Cercetătorii au dezvoltat o piele robotică artificială care „simte” O nouă piele […]
Ce s-ar întâmpla dacă inteligența artificială ar duce la o creștere economică explozivă?
Ce s-ar întâmpla dacă inteligența artificială ar duce la o creștere economică explozivă?
Dacă înteligența artificială ar antrena o creștere economică masivă, piețele pentru bunuri, servicii, active financiare și forță de muncă ar fi profund perturbate, se arată într-o analiză The Economist. Într-o economie explozivă, bazată pe inteligența artificială, prețurile bunurilor s-ar prăbuși automat (produsele manufacturate ar deveni aproape gratuite, divertismentul digital ar fi aproape fără cost), în […]
De ce Tesla Cybertruck este considerat un eșec și ce n-a spus Elon Musk despre camioneta electrică
Companii
De ce Tesla Cybertruck este considerat un eșec și ce n-a spus Elon Musk despre camioneta electrică
În ciuda promisiunilor ambițioase făcute de Elon Musk, realitatea din piață arată că Tesla Cybertruck este în mod oficial un eșec. Lansat cu mare tam-tam la final de 2023, camioneta electrică se confruntă astăzi cu dificultăți majore de vânzare, probleme tehnice și un val de critici legate de design și de performanță. Tesla s-a împotmolit […]