Prima pagină » Țara care are de câștigat din instabilitatea economică actuală a României. „Ar spori atractivitatea pentru investitori”

Țara care are de câștigat din instabilitatea economică actuală a României. „Ar spori atractivitatea pentru investitori”

Țara care are de câștigat din instabilitatea economică actuală a României. „Ar spori atractivitatea pentru investitori”
Țara care are de câștigat din instabilitatea economică actuală a României.

În contextul regional actual, anumite țări profită de pe urma situației actuale din țara noastră, marcată de instabilitatea politică și economică, capitalizând pe vulnerabilitățile și incertitudinile generate de situația internă. Această dinamică creează oportunități pentru actori externi de a-și extinde influența, de a atrage investiții sau de a-și consolida poziția economică și geopolitică în regiune.

Conform economiștilor de la PKO BP, citați de Bloomberg, amplificarea incertitudinii legate de planurile fiscale ale României ar putea spori atractivitatea comparativă a Poloniei pentru investitori.

Investitorii sunt preocupați de posibilitatea unei crize politice prelungite în România, care ar putea întârzia măsurile esențiale de consolidare fiscală, fapt ce s-a manifestat prin deprecierea leului și prin temerile exprimate de Standard & Poor’s.

„Creșterea incertitudinii poate spori atractivitatea Poloniei în ochii investitorilor care doresc să își investească fondurile în ECE”, spun economiștii celei mai mari bănci din Polonia, condusă de Piotr Bujak.

Instabilitatea economică și politică din România, comparată cu situația țărilor din Europa de Est

Traiectoriile economice ale țărilor din Europa Centrală și de Est (ECE) încep să se îndepărteze, pe măsură ce inflația și direcția politicilor economice demonstrează divergențe tot mai mari. Conform unui comentariu recent al ING, citat de Intellinews, Polonia și Republica Cehă depășesc așteptările, în timp ce Ungaria și România continuă să rămână în urmă, creând o perspectivă regională fragmentată.

Polonia

Polonia rămâne cea mai puternică economie din regiune, cu o scădere a inflației și cu o politică monetară în schimbare.

„Inflația IPC mai mică decât se aștepta în primul trimestru al anului, încetinirea inflației de bază, relaxarea presiunii salariale și probabil o creștere anuală mai lentă a PIB-ului, toate acestea susțin argumentul pentru ajustare”, au declarat analiștii ING.

Având în vedere că IPC a scăzut la 4,2% în aprilie și se preconizează că va ajunge la aproximativ 3% până în iulie, Banca Națională a Poloniei este așteptată să reducă ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază în mai.

De asemenea, factorii de decizie politică amână aprobările tarifelor energetice pentru locuințe până la sfârșitul anului 2025, cu scopul de a asigura prețuri mai mici, pe fondul scăderii costurilor angro ale energiei electrice. ING preconizează că rata dobânzii de politică monetară va scădea la 3,75% până la sfârșitul anului 2026, cu un ritm mai gradual al reducerilor după o ajustare inițială. „Piețele au prevăzut reduceri agresive și concentrate în avans – așadar o posibilă pauză în iunie… ar putea declanșa o revenire a randamentelor PLN”, a menționat banca.

Cehia

În Republica Cehă, cheltuielile de consum continuă să stimuleze redresarea. „Consumatorii sunt încă regi, bugetele lor beneficiind de inflația temperată și de creșterile salariale nominale”, au declarat economiștii băncii olandeze. Construcțiile rezidențiale sunt în plină expansiune, dar încrederea în industrie rămâne fragilă din cauza cererii slabe din Germania și a tensiunilor comerciale globale. Se așteaptă ca Banca Națională Cehă să reducă rata dobânzii de politică monetară la 3,25% până în vară, deși inflația de bază ridicată ar putea limita relaxarea ulterioară.

Ungaria 

„Ungaria se confruntă cu perspectiva unei alte recesiuni tehnice”, marcând al treilea an de dezamăgire economică repetată. Banca indică o scădere bruscă a PIB-ului în primul trimestru și slăbiciuni structurale, inclusiv prăbușirea investițiilor și cererea externă slabă. Deși consumul oferă un anumit sprijin, inflația a scăzut din cauza controalelor guvernamentale asupra prețurilor și a prețurilor mai mici ale petrolului. ING anticipează acum o creștere a PIB-ului în 2025 de doar 1,2%, în scădere de la 1,9%. Nu se preconizează alte reduceri ale ratelor dobânzii în acest an, dar avertizează că o inflație sau o creștere mai slabă decât se aștepta ar putea aduce o relaxare. Se așteaptă ca forintul maghiar să slăbească, ING anticipând o revenire la intervalul EUR/HUF 410–420.

România

România este pregătită pentru o redresare modestă, cu o creștere a PIB-ului prognozată la 1,2% în 2025, ajutată de investiții, consum sănătos și îmbunătățiri ale infrastructurii. Cu toate acestea, mediul politic post-electoral introduce noi incertitudini. „Riscurile la adresa perspectivelor provin din scenariile unui consum mai slab decât se aștepta și a unor condiții de finanțare potențial mai dificile”, a avertizat ING.

Deși se preconizează că Banca Națională a României va menține o poziție prudentă pe termen scurt, reduceri ale ratelor dobânzii ar putea avea loc în a doua jumătate a anului. ING anticipează un deficit fiscal de 7,0% în 2025, în scădere față de 8,6% în 2024, dar avertizează că această perspectivă depinde de o mai bună colectare a veniturilor și de stabilitatea politică.

„Am observat o creștere a divergenței în Europa Centrală și de Est”, au declarat reprezentanții băncii. „Există o divergență și mai mare în direcția inflației, precum și în politica monetară și fiscală.”

 

Alte articole importante
Ce este Xanthorox și cum poate fi folosită inteligența artificială în scopuri criminale
Companii
Ce este Xanthorox și cum poate fi folosită inteligența artificială în scopuri criminale
Pe măsură ce AI-ul devine tot mai accesibil și mai puternic, companiile și utilizatorii obișnuiți beneficiază de progresele rapide în generarea de conținut, automatizarea sarcinilor sau analiza datelor. Cu toate acestea, apar și riscuri tot mai mari, iar lumea infracțională digitală descoperă un uriaș potențial în noile tehnologii. Xanthorox, instrument de criminalitate cibernetică Un exemplu […]
Chatbot-urile „halucinează” mai des atunci când li se cer răspunsuri concise. Studiul care pune sub semnul întrebării fiabilitatea utilizării AI
Companii
Chatbot-urile „halucinează” mai des atunci când li se cer răspunsuri concise. Studiul care pune sub semnul întrebării fiabilitatea utilizării AI
La nivel mondial, chatbot-urile bazate pe inteligența artificială sunt integrate tot mai des în aplicații comerciale, educaționale și instituționale. Totuși, o nouă cercetare realizată de compania franceză Giskard, specializată în testarea modelelor AI, ridică semne de întrebare cu privire la impactul comenzilor de scurtare a răspunsurilor asupra calității informației generate. Unele modele de chatbot devin […]
Selfie-ul care îți va spune totul despre sănătatea ta (VIDEO)
Selfie-ul care îți va spune totul despre sănătatea ta (VIDEO)
Într-o eră în care inteligența artificială redefinește limitele medicinei, un nou algoritm bazat pe un banal selfie, dezvoltat în SUA, va transforma modul de evaluare a stării de sănătate a pacienților. Printr-o simplă fotografie a feței, sistemul poate estima vârsta biologică și chiar șansele de supraviețuire în cazul bolnavilor de cancer. Un selfie, mai eficient […]
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Prețurile la energie zguduie industria chimică în Europa. Marii jucători caută alternative mai ieftine
Tot mai multe companii multinaționale din industria chimică iau în calcul vânzarea sau restructurarea operațiunilor din Europa, pe fondul unui climat economic nefavorabil. Motivul? Prețurile mari la energie și competiția acerbă venită din Asia și Orientul Mijlociu, acolo unde noile unități de producție dispun de costuri mai mici și reglementări mai permisive. Prețuri de 4-5 […]
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Te poate da afară angajatorul când ești bolnav? Adevărul legal pe care mulți români nu-l știu
Ești bolnav și te întrebi dacă ești protejat în cazul unei viitoare concedieri? Răspunsul te-ar putea surprinde. Codul Muncii prevede o protecție strictă pentru angajații bolnavi, însă există câteva excepții periculoase, de care trebuie să fii conștient.  Legea te apără când ești bolnav: ce spune Codul Muncii despre concedierea în timpul concediului medical Concediul medical […]
Economiștii germani propun anularea unor sărbători legale pentru a stimula economia și investițiile militare
Economiștii germani propun anularea unor sărbători legale pentru a stimula economia și investițiile militare
Întreaga societate germană trebuie să muncească mai mult și să renunțe la cel puțin o sărbătoare legală pentru a susține eforturile de modernizare a unor domenii strategice, respectiv apărare și infrastructură, recomandă Clemens Fuest, președintele institutului economic ifo. Germania se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, ceea ce-i subminează eforturile de a-și […]