Prima pagină » Țările G7 poartă discuții pe tema tarifelor pentru produsele chinezești cu valoare mică. Temu și Shein, luați în vizor

Țările G7 poartă discuții pe tema tarifelor pentru produsele chinezești cu valoare mică. Temu și Shein, luați în vizor

Țările G7 poartă discuții pe tema tarifelor pentru produsele chinezești cu valoare mică. Temu și Shein, luați în vizor
Țările G7 poartă discuții pe tema tarifelor pentru produsele chinezești cu valoare mică. Foto: Shutterstock

Ministrul canadian al finanțelor, François-Philippe Champagne, a anunțat că statele membre ale Grupului celor Șapte (G7) au început să dezbată posibilitatea aplicării unor tarife pentru produsele chinezești cu valoare mică și care sunt în exces pe piață.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate marți, la deschiderea reuniunii miniștrilor de finanțe din G7, care are loc în Banff, Alberta, Champagne a menționat că pe agenda discuțiilor se află coordonarea acțiunilor comune pentru a combate supraproducția și practicile comerciale neloiale, indicând astfel pași suplimentari pentru limitarea surplusului de produse provenite din China, scrie Bloomberg.

Mai multe țări au acuzat platforme chineze de comerț online, precum Temu și Shein, că inundă piețele lor cu bunuri ieftine și de valoare redusă. Președintele american Donald Trump a vizat deja aceste produse prin eliminarea excepției „de minimis” în cadrul tarifelor impuse Chinei. Această excepție, eliminată la începutul lunii mai, permitea acestor platforme să trimită colete mici cu produse ieftine către SUA fără taxe vamale.

SUA reprezintă cea mai mare piață pentru astfel de colete cu valoare mică, absorbând aproximativ un sfert din exporturile chinezești în valoare de 94 de miliarde de dolari în acest segment, conform unei analize Bloomberg bazate pe datele chinezilor. În luna aprilie, livrările către SUA au crescut cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul eforturilor cumpărătorilor de a profita înaintea aplicării noilor taxe, însă această tendință este așteptată să se tempereze.

Îngrijorarea în unele țări este că exportatorii chinezi vor redirecționa acum aceste colete către alte piețe, ceea ce ar putea afecta producătorii și comercianții locali prin concurență neloială.

Uniunea Europeană analizează impunerea unei taxe fixe pentru coletele mici care intră pe teritoriul blocului comunitar, potrivit publicației Financial Times. Franța susține deja introducerea unor astfel de taxe, iar Marea Britanie și Japonia iau în calcul măsuri similare.

Alte teme importante pe agenda G7

Pe lângă discuțiile privind tarifele, țările din G7 vor examina și propunerea unei acțiuni coordonate pentru modificarea plafonului de preț impus petrolului rusesc.

„Este o oportunitate bună pentru a revizui plafonul actual,” a afirmat ministrul ucrainean al finanțelor, Serhiy Marchenko, prezent la conferința de presă și la reuniuni. El consideră că o schimbare a plafonului ar ajuta la „a face economia Rusiei să sufere.”

În timp ce țările europene au susținut reducerea plafonului de preț, care în prezent este stabilit la 60 de dolari pe baril (nivel fixat în decembrie 2022), poziția Statelor Unite rămâne neclară după convorbirea telefonică dintre președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, desfășurată luni.

Trump a descris tonul convorbirii ca fiind „excelent” și a ridicat posibilitatea unui comerț pe scară largă cu Rusia în cazul încheierii conflictului, ceea ce a stârnit nemulțumirea liderilor europeni, care au perceput apelul ca pe o victorie propagandistică pentru Putin.

În paralel, Uniunea Europeană a aprobat recent un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând flota clandestină de petroliere care ajută la transportul și vânzarea petrolului rusesc. Totuși, reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc necesită un acord comun în cadrul G7.

Astfel, reuniunea G7 de la Banff se anunță a fi una cu teme complexe, care includ atât măsuri pentru contracararea practicilor comerciale chinezești, cât și strategii pentru intensificarea presiunilor economice asupra Rusiei, în contextul geopolitic actual tensionat.

Alte articole importante
SUA revizuiesc standardele de consum auto. Vehiculele electrice ar putea fi excluse din calcul
Companii
SUA revizuiesc standardele de consum auto. Vehiculele electrice ar putea fi excluse din calcul
Departamentul Transporturilor al Statelor Unite se pregătește să anunțe că standardele de eficiență în ceea ce privește consumul de combustibil, adoptate în timpul administrației Joe Biden, au depășit cadrul legal. Principala critică vizează includerea vehiculelor electrice în metodologia de calcul a obiectivelor de consum. Potrivit contestatarilor, asta ar fi distorsionat rezultatele și ar fi contribuit […]
O universitate renumită se dezice de un studiu privind AI și descoperirile științifice
O universitate renumită se dezice de un studiu privind AI și descoperirile științifice
Inteligența artificială (AI) este văzută din ce în ce mai mult un catalizator al progresului științific, însă un episod petrecut la o renumită universitate din Statele Unite arată cât mică este distanța dintre entuziasmul academic și rigoarea științifică. Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT), una dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare din lume, a cerut […]
Premieră istorică în domeniul eVTOL: o firmă canadiană reușește primul zbor cu portanță pe aripi
Companii
Premieră istorică în domeniul eVTOL: o firmă canadiană reușește primul zbor cu portanță pe aripi
Compania canadiană de inginerie aerospațială Horizon Aircraft a atins o etapă crucială în procesul evolutiv al tehnologiei eVTOL, devenind primul dezvoltator din lume care realizează cu succes tranziția stabilă de la zbor vertical la zbor orizontal bazat pe portanță. Performanța a fost obținută folosind un prototip funcțional la scară mare, denumit Cavorite X7, care a […]
Americanii vor să investească în industria de armament din România. Discuții la guvern cu reprezentanții SIG Sauer
Americanii vor să investească în industria de armament din România. Discuții la guvern cu reprezentanții SIG Sauer
România continuă să atragă interesul investitorilor americani, iar cel mai recent exemplu este compania SIG Sauer, unul dintre cei mai importanți producători de armament la nivel mondial. Miercuri, 21 mai, reprezentanții SIG Sauer au fost primiți la Palatul Victoria de premierul interimar Cătălin Predoiu, în cadrul unor discuții care vizează inițierea unor proiecte de investiții […]
Aplicația duolingo a depășit 46 de milioane de utilizatori activi zilnic. Șeful tehnic: „Noul leadership înseamnă: fă reduceri, automatizează, delegă”
Aplicația duolingo a depășit 46 de milioane de utilizatori activi zilnic. Șeful tehnic: „Noul leadership înseamnă: fă reduceri, automatizează, delegă”
În condiții de incertitudine economică, într-o perioadă profund marcată de expansiunea tehnologică și de schimbări de mentalitate, în special în relație cu munca, liderii se orientează către eficiență, management inspirațional și cooptarea angajaților în procesul de decizie. Severin Hacker, cofondatorul și CTO-ul Duolingo, declară că activitățile zilnice ar putea fi copleșitoare pentru un manager dintr-o […]
Declinul industriei de lux prăbușește profitul Chanel. Compania compensează prin investiții majore în marketing
Declinul industriei de lux prăbușește profitul Chanel. Compania compensează prin investiții majore în marketing
Profitul Chanel Ltd. a scăzut drastic anul trecut, dinamică pe care compania încearcă să o atenueze majorând cheltuielile de marketing. Efortul este gândit să mențină marca vizibilă, în contextul unui declin generalizat al industriei de lux, comentează Bloomberg. În total, Chanel a cheltuit aproximativ 2,4 miliarde de dolari pentru activități de susținere a brandului, ceea […]