Prima pagină » Telegram, blocat în Vietnam pentru lipsa cooperării în stoparea activităților ilegale

Telegram, blocat în Vietnam pentru lipsa cooperării în stoparea activităților ilegale

Telegram, blocat în Vietnam pentru lipsa cooperării în stoparea activităților ilegale

Vietnamul a decis recent să blocheze aplicația de mesagerie Telegram, în contextul intensificării măsurilor de securitate cibernetică la nivel global.

Autoritățile locale acuză lipsa de cooperare în investigarea unor presupuse activități ilegale desfășurate de utilizatori.

68% dintre grupurile și canalele Telegram din Vietnam ar fi implicate în activități ilegale

Telegram

Fotografii: Shutterstock

Conform unui document oficial emis de Ministerul Tehnologiei și Inovației din Vietnam, semnat la data de 21 mai 2025, furnizorii locali de telecomunicații au fost instruiți să implementeze măsuri de restricționare a accesului la Telegram și să raporteze progresele până cel târziu pe data de 2 iunie.

Măsura a fost luată la solicitarea directă a departamentului național pentru securitate cibernetică, în urma unui raport al poliției. Documentul semnalează faptul că aproximativ 68% dintre cele 9.600 de grupuri și canale Telegram din Vietnam ar fi implicate în activități ilegale, precum fraude financiare, trafic de stupefiante și posibile acțiuni cu tentă teroristă.

De asemenea, se presupune că mai multe grupuri, cu zeci de mii de participanți, au fost create de persoane antiguvernamentale și subversive pentru a răspândi materiale împotriva statului, a facilita escrocherii și a vinde date ale utilizatorilor și droguri, potrivit News.Tuoitre.

Conform Statista, Vietnamul s-a numărat printre primele zece piețe care au favorizat Telegram, cu 12 milioane de descărcări în 2022. Statisticile Digital Report de la începutul anului 2023 au indicat că 31,5% dintre utilizatorii vietnamezi de internet cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani foloseau aplicația de chat.

Controverse privind securitatea

Furnizorii de servicii transfrontaliere, precum Telegram, trebuie să respecte legislația vietnameză, să notifice organismelor de reglementare informațiile de contact, să monitorizeze și să elimine conținutul sau serviciile ilegale la cererea autorităților.

În cazul în care organizațiile sau persoanele străine furnizează informații care încalcă reglementările statului vietnamez și nu cooperează cu autoritățile în punerea în aplicare a măsurilor tehnice de prevenire a utilizării abuzive a internetului care amenință securitatea națională, ordinea publică, moralitatea, obiceiurile tradiționale și legea, trebuie luate măsuri.

Totodată, conform cu reglementările privind telecomunicațiile în vigoare de la 1 ianuarie 2025, societățile care furnizează servicii de telecomunicații de bază pe internet trebuie să îndeplinească procedurile de notificare înainte de a oferi serviciile.

Oficiali din cadrul ministerului au confirmat veridicitatea documentului pentru agenția Reuters, subliniind că decizia a fost determinată de refuzul companiei Telegram de a furniza date despre utilizatorii săi în cadrul unor anchete penale în desfășurare.

Platforma de chat, care are aproape un miliard de utilizatori la nivel mondial, a fost implicată în diverse controverse privind securitatea și încălcările de date, inclusiv în Franța, acolo unde fondatorul său, Pavel Durov, a fost reținut pentru scurt timp anul trecut.

Alte articole importante
China va lansa un „portavion aerian” pentru drone kamikaze
China va lansa un „portavion aerian” pentru drone kamikaze
China a anunțat că va demara în iunie testele de zbor cu o dronă strategică de tip HALE (High-Altitude Long-Endurance), denumită SS-UAV, într-un moment în care competiția globală pentru supremație tehnologică militară devine tot mai acerbă. Platforma, dezvoltată de compania privată Jiu Tian, va acționa ca un veritabil „portavion aerian” și va putea controla și […]
Cercetătorii descoperă microbi extrem de rezistenți care au înconjurat un robot NASA înainte de lansarea spre Marte
Tehnologie
Cercetătorii descoperă microbi extrem de rezistenți care au înconjurat un robot NASA înainte de lansarea spre Marte
O descoperire uluitoare scoate la iveală că, înainte ca robotul Phoenix să fie lansat spre Marte, NASA a fost înconjurată de bacterii extreme necunoscute până acum. Analiza ADN-ului dintr-o cameră sterilă a dezvăluit prezența a 26 de specii noi, capabile să supraviețuiască în spațiu. Camerele „sterile” ale NASA, invadate viață microscopică necunoscută Un studiu recent […]
Luxul european, sub asediu. Anunțul lui Trump referitor la tarifele vamale de 50% a dus deja la scăderi pe burse
Luxul european, sub asediu. Anunțul lui Trump referitor la tarifele vamale de 50% a dus deja la scăderi pe burse
Acțiunile companiilor europene din sectorul produselor de lux au înregistrat scăderi semnificative vineri, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că recomandă impunerea unor tarife vamale de 50% asupra bunurilor provenite din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie 2025, scrie Reuters. Această măsură ar lovi puternic industria europeană a luxului, care include producători renumiți […]
Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză
Țările cu cele mai performante piețe de acțiuni în mai 2025. Pe primul loc e o adevărată surpriză
Piețele de acțiuni la nivel global au înregistrat evoluții diverse în primele luni ale anului 2025, iar unele țări s-au remarcat prin performanțe remarcabile. În acest context, analiza celor mai performante piețe de acțiuni oferă o perspectivă clară asupra regiunilor care au atras atenția investitorilor prin randamentele lor superioare. Performanța piețelor de acțiuni la nivel […]
Estimări Visa: peste 80% din comeț va fi online până în 2029. Vom plăti cu recunoaștere facială
Estimări Visa: peste 80% din comeț va fi online până în 2029. Vom plăti cu recunoaștere facială
Eliminarea parolelor, alături de recunoașterea facială – într-o serie de alte date biometrice – urmează să devină principalele garanții pentru plăți, într-un interval mediu de timp. Într-o economie în care tranzacțiile digitale sunt omniprezente și atenția consumatorilor – tot mai distrasă, plățile devin o promisiune de securitate și, tot mai des, un test de încredere. […]
Bill Ackman investește 2,8 miliarde de dolari în Uber
Tehnologie
Bill Ackman investește 2,8 miliarde de dolari în Uber
Bill Ackman, miliardarul inspirat de Warren Buffett, face o mutare îndrăzneață, care ar putea schimba peisajul investițiilor globale. Cu un pariu de 2,8 miliarde de dolari pe acțiunile Uber și planuri de a crea un nou „imperiu de investiții” în stil Berkshire Hathaway, Ackman vizează companii pe termen lung, cu un potențial uriaș în tehnologie […]