Vietnamul a decis recent să blocheze aplicația de mesagerie Telegram, în contextul intensificării măsurilor de securitate cibernetică la nivel global.
Autoritățile locale acuză lipsa de cooperare în investigarea unor presupuse activități ilegale desfășurate de utilizatori.
Fotografii: Shutterstock
Conform unui document oficial emis de Ministerul Tehnologiei și Inovației din Vietnam, semnat la data de 21 mai 2025, furnizorii locali de telecomunicații au fost instruiți să implementeze măsuri de restricționare a accesului la Telegram și să raporteze progresele până cel târziu pe data de 2 iunie.
Măsura a fost luată la solicitarea directă a departamentului național pentru securitate cibernetică, în urma unui raport al poliției. Documentul semnalează faptul că aproximativ 68% dintre cele 9.600 de grupuri și canale Telegram din Vietnam ar fi implicate în activități ilegale, precum fraude financiare, trafic de stupefiante și posibile acțiuni cu tentă teroristă.
De asemenea, se presupune că mai multe grupuri, cu zeci de mii de participanți, au fost create de persoane antiguvernamentale și subversive pentru a răspândi materiale împotriva statului, a facilita escrocherii și a vinde date ale utilizatorilor și droguri, potrivit News.Tuoitre.
Conform Statista, Vietnamul s-a numărat printre primele zece piețe care au favorizat Telegram, cu 12 milioane de descărcări în 2022. Statisticile Digital Report de la începutul anului 2023 au indicat că 31,5% dintre utilizatorii vietnamezi de internet cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani foloseau aplicația de chat.
Furnizorii de servicii transfrontaliere, precum Telegram, trebuie să respecte legislația vietnameză, să notifice organismelor de reglementare informațiile de contact, să monitorizeze și să elimine conținutul sau serviciile ilegale la cererea autorităților.
În cazul în care organizațiile sau persoanele străine furnizează informații care încalcă reglementările statului vietnamez și nu cooperează cu autoritățile în punerea în aplicare a măsurilor tehnice de prevenire a utilizării abuzive a internetului care amenință securitatea națională, ordinea publică, moralitatea, obiceiurile tradiționale și legea, trebuie luate măsuri.
Totodată, conform cu reglementările privind telecomunicațiile în vigoare de la 1 ianuarie 2025, societățile care furnizează servicii de telecomunicații de bază pe internet trebuie să îndeplinească procedurile de notificare înainte de a oferi serviciile.
Oficiali din cadrul ministerului au confirmat veridicitatea documentului pentru agenția Reuters, subliniind că decizia a fost determinată de refuzul companiei Telegram de a furniza date despre utilizatorii săi în cadrul unor anchete penale în desfășurare.
Platforma de chat, care are aproape un miliard de utilizatori la nivel mondial, a fost implicată în diverse controverse privind securitatea și încălcările de date, inclusiv în Franța, acolo unde fondatorul său, Pavel Durov, a fost reținut pentru scurt timp anul trecut.