Compania chineză ByteDance, proprietara TikTok, lucrează la lansarea unei aplicații alternative dedicate exclusiv utilizatorilor din Statele Unite, potrivit unui raport publicat de The Information, care citează surse apropiate proiectului. Această mutare vine pe fondul amenințării unei posibile interdicții a aplicației pe teritoriul american și după ce președintele Trump a anunțat un acord „aproape finalizat” pentru populara aplicație.
Președintele Donald Trump a declarat vineri, în timpul unei conferințe de presă pe Air Force One, că intenționează să discute soarta TikTok cu oficialii chinezi în cursul zilelor de luni sau marți. Trump a afirmat că Statele Unite au „aproape” încheiat un acord pentru vânzarea operațiunilor TikTok din SUA către un cumpărător american. În schimb, oficialii chinezi nu au confirmat existența unui astfel de acord, conform CNN.
Conform The Information, noua versiune a aplicației ar putea fi disponibilă în magazinele de aplicații americane începând cu data de 5 septembrie, cu condiția ca TikTok să-și vândă operațiunile din SUA unui grup de investitori non-chinezi.
Congresul american a adoptat în 2024 o lege care interzice practic funcționarea TikTok în SUA, legislație semnată de fostul președinte Joe Biden. Aceasta impune ca TikTok să cedeze controlul operațiunilor sale către o entitate din SUA sau aliată până pe 20 ianuarie. În lipsa unei astfel de cesiuni, furnizorii americani de servicii cloud, precum Oracle, și magazinele de aplicații ale Apple și Google sunt obligați să nu mai găzduiască serviciul, scrie YahooFinance.
Trump a folosit ordine executive pentru a amâna de trei ori termenul limită, după ce TikTok a fost temporar indisponibil chiar înainte ca Trump să preia oficial mandatul. Administrația Trump a asigurat companiile cloud și magazinele de aplicații că nu vor fi sancționate în această perioadă de prelungire.
Ultima prelungire a interdicției a fost decretată pe 19 iunie, oferind o nouă amânare de 90 de zile, astfel că termenul a fost mutat pe 17 septembrie.
Într-o intervenție de vineri pe Air Force One, Trump a reiterat că TikTok are autoritatea de a-și cesiona operațiunile americane și a menționat că președintele chinez Xi Jinping ar trebui să aprobe un astfel de acord. „Nu sunt sigur, dar cred că da”, a spus Trump când a fost întrebat dacă un acord va fi încheiat.
Mai multe grupuri de investitori și companii au manifestat interes pentru preluarea TikTok, estimându-se că valoarea aplicației poate ajunge până la 50 de miliarde de dolari. Printre potențialii cumpărători se numără miliardarul Frank McCourt Jr., Microsoft, personalitatea online Mr. Beast, cofondatorul Oracle Larry Ellison și dezvoltatorul chatbotului AI, Perplexity AI.
Eforturile continue ale SUA pentru cesionarea TikTok vin în contextul negocierilor comerciale cu China, după creșterea tarifelor impuse de Trump și o pauză ulterioară în aplicarea acestora.
Anterior, TikTok a contestat legea Biden privind interdicția în fața Curții Supreme, dar aceasta a susținut poziția guvernului, argumentând că aplicația poate reprezenta o amenințare la adresa securității naționale.
Oficialii americani susțin de ani de zile că guvernul chinez ar putea folosi TikTok pentru propagandă sau pentru a colecta informații despre utilizatorii americani, care ulterior ar putea fi folosite pentru șantaj. Până în prezent, nu au fost prezentate dovezi publice în acest sens.
Potrivit Associated Press, China ar fi fost dispusă să accepte un acord privind TikTok, însă a renunțat după ce Trump a anunțat tarifele în aprilie. Trump a afirmat că orice vânzare va avea loc probabil după ce cele două țări vor ajunge la un acord comercial.
Inițial, Trump a cerut interzicerea TikTok în primul său mandat, dar și-a schimbat poziția în timpul campaniei electorale din 2024, susținând că aplicația poate reprezenta o contrapondere față de dominația rețelelor sociale controlate de Meta.