Regula clasică a celor 30% din venit alocat pentru o locuință a devenit aproape imposibil de respectat în majoritatea orașelor din SUA, unde prețurile au explodat. Cu toate acestea, există încă speranță pentru cei care vor să devină proprietari fără să își destabilizeze finanțele.
Cumpărarea unei locuințe în SUA înseamnă astăzi un efort financiar considerabil. Potrivit unei analize recente realizate de Realtor.com, prețul median al unei locuințe în luna mai a fost de 440.000 de dolari. Pentru a-și permite o astfel de achiziție, o gospodărie americană medie ar trebui să aloce 44,6% din venitul său lunar pentru costuri legate de locuință, un procent cu mult peste pragul recomandat de 30% de experți în finanțe.
Această regulă de 30% a fost stabilită încă din anii ’80 de Departamentul pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană (HUD), cu scopul de a permite gospodăriilor să își acopere și alte nevoi esențiale cum ar fi – alimente, utilități, îngrijire a copiilor sau urgențe medicale. Însă în prezent, din cauza creșterii rapide a prețurilor la case și a stagnării salariilor, acest prag devine imposibil de respectat pentru o mare parte a populației.
Conform calculelor Realtor.com, un cumpărător care achită un avans de 20% pentru o locuință medie și contractează un credit ipotecar cu o dobândă de 6,82%, ar mai avea de acoperit și o rată anuală de impozite și asigurări de 1,72%.
Deși venitul mediu al gospodăriilor din SUA a crescut ușor în 2023, acest lucru nu a ținut pasul cu creșterea explozivă a prețurilor locuințelor. Din primul trimestru al lui 2019 și până acum, prețul mediu al unei case în SUA a crescut cu 33%, o cifră care eclipsează cu mult evoluția veniturilor.
De altfel, această realitate se reflectă și în percepțiile publice. Potrivit sondajului lunar al Fannie Mae, realizat pe un eșantion de 1.000 de americani, 74% dintre respondenți au declarat în mai că nu este un moment bun pentru a cumpăra o casă.
Într-un context atât de nefavorabil, există totuși și vești bune. Potrivit Realtor.com, doar trei din cele mai mari 50 de zone metropolitane ale SUA oferă locuințe care se încadrează în regula de 30% din venit:
Pittsburgh, Pennsylvania – este orașul cel mai accesibil, unde o gospodărie medie trebuie să aloce doar 27,4% din venit pentru achiziția unei locuințe.
Detroit, Michigan – cu un procent de 29,8%, Detroit reușește să se mențină sub pragul de sustenabilitate.
St. Louis, Missouri – înregistrează un preț mediu de listare de 299.900 dolari, ceea ce se traduce într-un procent exact de 30% din venitul mediu al unei familii.
Midwest-ul rămâne astfel singura regiune din SUA unde marile orașe încă oferă acces la locuințe pentru clasa medie. Este o zonă care, deși deseori ignorată în favoarea coastelor, oferă stabilitate economică, costuri mai mici și un echilibru mai bun între venit și cheltuieli.