Banca spaniolă Sabadell a decis să vândă subsidiara sa britanică, TSB, către gigantul financiar Banco Santander, într-o tranzacție evaluată la 3,1 miliarde de euro. Această mișcare strategică vine într-un moment tensionat, în care Sabadell încearcă să blocheze oferta de preluare lansată de BBVA, consolidându-și, totodată, angajamentul pe piața din Regatul Unit.
După o perioadă de negocieri intense, Banco Santander a reușit să obțină drepturile asupra TSB, subsidiara britanică a Sabadell, pentru suma de 2,65 miliarde de lire sterline (aproximativ 3,1 miliarde de euro). Dacă se ia în calcul data estimată pentru finalizarea tranzacției, martie 2026, valoarea totală ar putea ajunge la circa 3,4 miliarde de lire sterline, scrie 20minutos.
Această achiziție confirmă angajamentul băncii conduse de Ana Botín față de piața britanică, în contextul speculațiilor privind o posibilă retragere a Santander din Regatul Unit. Vânzarea TSB, aprobată de consiliul de administrație al Sabadell, survine după ce BBVA a anunțat intenția de a continua oferta de preluare, în ciuda condițiilor stricte impuse de autoritățile guvernamentale.
Autoritățile britanice au impus condiții menite să împiedice fuziunea directă a celor două entități și să le oblige să opereze independent pentru o perioadă de trei ani, extensibilă până la cinci ani. Într-un comunicat adresat Comisiei Naționale a Pieței de Capital (CNMV), Sabadell a subliniat:
„Această tranzacție reprezintă o oportunitate strategică extraordinară, benefică pentru companie și acționarii săi, indiferent de oferta publică voluntară de preluare a tuturor acțiunilor Sabadell făcută de BBVA, care este în curs de analiză la CNMV.”
Cu două săptămâni înainte de anunț, Sabadell recunoștea că a primit oferte neangajante pentru vânzarea TSB, cu NatWest ca favorit inițial. Totuși, grupul britanic a decis să se retragă, lăsând în cursă doar Barclays și Banco Santander. Acum, conducerea Sabadell, reprezentată de Carlos Torres și Onur Genç, trebuie să detalieze impactul acestei vânzări în prospectul ce va fi depus la CNMV, un document care ar putea modifica estimarea valorii grupului, situată între 10 și 12 miliarde de euro.
Sabadell a achiziționat TSB în 2015, în urma unui acord cu Lloyds Bank, pentru 1,7 miliarde de euro (aproximativ 2 miliarde de euro la cursul valutar de atunci). De atunci, subsidiara britanică a înregistrat o creștere semnificativă: portofoliul de credite a urcat de la 26,4 miliarde la 36,4 miliarde de euro, iar eficiența operațională s-a îmbunătățit, rata scăzând de la 80% la 67%. Profitabilitatea a crescut de la 5,3% la 12,5%, iar Sabadell a primit dividende în valoare de 559 milioane de euro de la TSB.
Analiștii anticipau că Sabadell va folosi aceste fonduri pentru a majora dividendele sau pentru a căuta un „cavaler alb” care să oprească planurile de preluare ale BBVA. În acest sens, banca s-a angajat să mărească remunerația acționarilor la 3,8 miliarde de euro, sumă ce include 1,3 miliarde pentru anul 2025 și 2,5 miliarde ca plată extraordinară. Aceasta echivalează cu un dividend de 0,5 euro pe acțiune.
Sabadell a precizat că menținerea capitalului peste pragul de 13% este o prioritate, iar orice surplus va fi distribuit acționarilor. De asemenea, plata dividendelor nu va afecta raportul de schimb propus în oferta de preluare, deoarece doar plățile făcute în perioada ofertei vor fi ajustate.
Vânzarea TSB urmează să fie aprobată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor programată pentru 6 august. CEO-ul Sabadell, César González-Bueno, a declarat:
„Aceasta este o oportunitate strategică pe care nu am putut să o ratăm, având în vedere că vindem TSB la un multiplu foarte atractiv față de valoarea sa contabilă.”
El a adăugat că banca va concentra acum eforturile pe piața spaniolă, unde există un potențial semnificativ de creștere atât în afaceri, cât și în performanța bursieră.
Președintele neexecutiv Josep Oliu a subliniat:
„Banco Sabadell este o bancă puternic concentrată pe piața internă, cu cel mai mare randament al dividendelor dintre băncile spaniole și cu cea mai bună performanță bursieră din ultimii patru ani și jumătate.”
El a mai spus că tranzacția va fi realizată chiar dacă oferta BBVA nu va fi aprobată și că Sabadell nu va concura cu Santander în Regatul Unit timp de 24 de luni după finalizarea vânzării, păstrând însă relațiile cu clienții internaționali prin divizia sa de corporate banking.
Banco Santander estimează că achiziția TSB va genera sinergii de 400 milioane de lire sterline, echivalentul a 13% din costurile combinate ale entității rezultate. După integrare, Santander UK va deveni a treia cea mai mare bancă din Regatul Unit după solduri și a patra după credite ipotecare, cu o bază de clienți extinsă la 28 de milioane de persoane și companii.
Profitabilitatea, măsurată prin capitalul tangibil, ar putea crește de la 11% la 16% până în 2028, aliniindu-se astfel cu nivelul concurenților străini. Pentru a valorifica aceste sinergii, Santander prevede costuri de restructurare de aproximativ 520 milioane de lire sterline (606 milioane de euro), scutite de taxe, în perioada 2026-2027.
Această achiziție nu va afecta politica actuală de dividende și țintele financiare pentru 2025, care includ distribuirea a cel puțin 10 miliarde de lire sterline în răscumpărări de acțiuni în 2025 și 2026. Ana Botín a declarat că această tranzacție reprezintă o oportunitate financiară atractivă pentru acționari și consolidează prezența Santander într-una dintre piețele sale-cheie, adăugând o afacere complementară, cu risc scăzut, care susține diversificarea grupului.
Această mutare strategică marchează un moment important în peisajul bancar european, reflectând atât schimbările din sectorul financiar, cât și dinamica geopolitică a piețelor în care activează cele mai mari bănci spaniole.