Dacă UE va renunța la obiectivul de a stopa emisiile de carbon în 2035 ar putea pierde un milion de locuri de muncă în sectorul auto.
Însă, dacă Uniunea Europeană va menține acest angajament, alături de politici industriale clare, ar putea revitaliza producția auto și ar stimula crearea a sute de mii de joburi.
Fotografii: Shutterstock
Potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Transport & Environment (T&E), industria auto europeană ar putea reveni la un nivel de producție de 16,8 milioane de autoturisme anual, același ca în perioada de vârf de după criza din 2008. Principala condiție este ca Uniunea Europeană să păstreze obiectivul ca din 2035 să fie vândute doar mașini cu emisii zero. De asemenea, aplicarea unor politici care să sprijine tranziția ar fi la fel de benefice.
În caz contrar, industria auto riscă să piardă un milion de locuri de muncă și două treimi din investițiile planificate în fabrici de baterii, avertizează T&E.
Deja confruntați cu costuri ridicate în Europa și cu o concurență tot mai puternică din partea Chinei și a Statelor Unite pe piața vehiculelor electrice, producătorii europeni sunt acum afectați și de intenția președintelui american Donald Trump de a introduce tarife vamale suplimentare de 25% pentru mașinile importate. În aceste condiții, mulți constructori au fost nevoiți să-și revizuiască estimările pentru anul curent.
„Este un moment decisiv pentru industria auto europeană, într-o competiție globală intensă pentru a deveni lideri în domeniul electric: de la vehicule și baterii până la infrastructura de încărcare”, a declarat Julia Poliscanova, director pe piața auto la T&E,, citată de Reuters.
Studiul T&E arată că, în cazul în care Uniunea va rămâne fermă în atingerea obiectivului pentru 2035 și va susține extinderea producției interne de vehicule electrice, industria auto ar putea contribui cu 11% mai mult la economia europeană până la jumătatea deceniului următor.
În plus, pierderea unor locuri de muncă din asamblarea automobilelor convenționale ar putea fi compensată prin crearea a peste 100.000 de locuri de muncă în sectorul bateriilor până în 2030 și încă 120.000 în producția de stații de încărcare până în 2035.
În scenariul negativ, renunțarea la obiectivul climatic, combinată cu lipsa unor politici coerente, ar putea diminua contribuția sectorului auto european la PIB cu aproximativ 90 de miliarde de euro până în 2035, se mai precizează în raportul T&E.