Într-un moment în care conflictele globale forțează Occidentul să-și regândească lanțurile de aprovizionare pentru industria de apărare, fostul dealer internațional de armament Will Somerindyke pariază pe tehnologie de vârf pentru a transforma producția de muniție. Noul său startup, Union, promite să revoluționeze fabricile de obuze prin robotică autonomă și prelucrare de înaltă precizie. Propunerea atrage deja investiții de zeci de milioane de dolari din partea fondurilor de risc din Silicon Valley, scrie Forbes. Într-un moment în care Departamentul Apărării american investește miliarde pentru a mări producția de obuze de 155 mm (dar este în întârziere de luni de zile față de țintele pe care și le-a propus), Union vizează producția a 9 milioane de obuze pe an până în 2030, cu venituri estimate la 3,5 miliarde de dolari.
O dată cu această propunere, lumea capitalului de risc din Silicon Valley pare să fi găsit o nouă frontieră: modernizarea războiului. Cu planuri ambițioase și investitori de calibru, startupul condus de foști militari și experți în logistică militară își propune să redefinească modul în care sunt produse armele în Occident, de data aceasta și cu software, nu doar cu oțel. Fondatorul companiei Regulus Global — cunoscută pentru livrări de grenade rebelilor sprijiniți de SUA în Siria, comentează sursa citată, și cunoscut pentru că a livrat obuze armatei ucrainene — pare decis să mute accentul de la intermediere, către producție integrată. Cu o rundă de finanțare seed de 50 milioane dolari în aprilie, condusă de fondul Bravo Victor Venture Capital (BVVC), Union deschide în această lună prima fabrică în Texas, urmând ca, în 2026, să producă peste 300.000 de obuze.
Contractul inaugural, în valoare potențială de 225 milioane dolari, a fost deja semnat – iar primul client este chiar Regulus, compania fondată anterior de Somerindyke, al cărei președinte rămâne. Situația ridică semne de întrebare privind un posibil conflict de interese, însă fondatorul afirmă că “au fost stabiliți toți parametrii pentru a-l evita”. Regulus este și investitor în Union, precizează Forbes.
Partenerul său strategic este Joe Musselman, managing partner la BVVC și președinte al Union, care consideră proiectul o piesă esențială în efortul de reindustrializare a SUA. Într-un moment în care Departamentul Apărării american investește miliarde pentru a mări producția de obuze de 155 mm, Union vine cu o propunere care l-ar putea diferenția: automatizare completă și know-how, asigurată de companii precum Tesla, SpaceX și Anduril.
„Suntem într-un deficit global de tot ce face boom”, a spus Musselman. „Adversarii noștri vor exploata această vulnerabilitate”, adaugă el.
Boom-ul investițional din apărare atrage tot mai multe startupuri: compania Hadrian automatizează fabrici pentru sectorul aerospatial, iar Re:Build achiziționează și modernizează uzine vechi. Toate aceste companii concurează pentru o felie din bugetele colosale ale guvernelor occidentale, care investesc, pentru că se tem de escaladarea tensiunilor geopolitice — de la Ucraina, la Orientul Mijlociu și Pacificul de Sud. Totuși, umbrele planează asupra trecutului lui Somerindyke. Regulus este implicată într-un proces arbitral de 1,7 miliarde dolari în Londra, privind livrări către Ucraina. El a demisionat din funcția de CEO în ianuarie, în același timp cu înființarea Union, dar rămâne în poziția de control strategic, precizează Forbes.