Prima pagină » Un mesaj către Washington: Europa vrea respect, nu amenințări!

Un mesaj către Washington: Europa vrea respect, nu amenințări!

Un mesaj către Washington: Europa vrea respect, nu amenințări!
Shutterstock

Comisia Europeană a transmis, la sfârșitul săptămânii, un mesaj ferm către Washington, prin care a cerut ca negocierile comerciale să fie ghidate de respect reciproc, nu de amenințări. Mesajul vine după ce fostul președinte american Donald Trump a propus impunerea unui tarif de 50% asupra bunurilor importate din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie, transmite Reuters.

În prezent, UE este deja vizată de tarife de 25% pentru oțel, aluminiu și automobile, precum și de o taxă „reciprocă” de 10% aplicabilă aproape tuturor celorlalte bunuri. Acest din urmă tarif ar urma să urce la 20% după expirarea unei perioade de pauză de 90 de zile, pe 8 iulie. Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a discutat vineri cu reprezentantul pentru Comerț al SUA, Jamieson Greer, și cu secretarul Comerțului, Howard Lutnick, încercând să detensioneze situația.

„Comerțul transatlantic este fără egal și trebuie să fie ghidat de respect reciproc, nu de amenințări. Suntem pregătiți să ne apărăm interesele”, a scris Šefčovič pe platforma X.

Anunțul lui Trump privind tarifele a provocat deja turbulențe în piețele financiare: bursele au scăzut, dolarul s-a depreciat, iar euro și-a pierdut din câștigurile recente. Donald Trump își continuă, însă, ofensiva, iar printre țintele menționate se numără și un posibil tarif de 25% asupra iPhone-urilor produse în afara SUA.

„Cu Trump nu poți fi niciodată sigur, dar aceasta ar fi o escaladare majoră”, a comentat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg. „UE ar fi obligată să răspundă, iar o astfel de confruntare ar afecta grav atât economia americană, cât și pe cea europeană”.

Negocieri tensionate și liste divergente

Dincolo de amenințări, comentează sursa citată, discuțiile comerciale dintre Bruxelles și Washington rămân blocate. Potrivit unor surse familiare cu negocierile, SUA insistă să ca Uniunea Europeană să facă unele concesii unilaterale – inclusiv adoptarea standardelor americane de siguranță alimentară și renunțarea la taxele naționale pe serviciile digitale. De cealaltă parte, Uniunea Europeană dorește un acord echitabil, care să includă eliminarea tarifelor industriale de ambele părți, importuri suplimentare de gaze naturale lichefiate și soia din SUA, precum și cooperare în domenii strategice, precum supracapacitatea globală de producție a oțelului, în special în China.

Comisia Europeană subliniază că este pregătită să continue dialogul și că următoarea întâlnire ar putea avea loc la Paris, la începutul lunii iunie.

„Propunerea de tarif de 50% ar crea premisele unei recesiuni în Europa. Dar mă îndoiesc că va fi aplicată efectiv”, a spus Robert Sockin, economist global senior la Citigroup. El consideră că Trump folosește amenințarea ca instrument de presiune.

Sprijin politic pentru linia UE

Mai mulți lideri și miniștri europeni au susținut public poziția Comisiei. Ministrul adjunct al economiei din Polonia, Michal Baranowski, a declarat că amenințarea tarifară este probabil o manevră, pentru a pune presiune pe negocieri. La rândul său, premierul olandez Dick Schoof a reiterat că UE „va rămâne pe drumul ales”.

Franța și Italia au transmis mesaje similare: ministrul francez al Comerțului, Laurent Saint-Martin, a pledat pentru detensionarea relațiilor, dar a avertizat că UE este pregătită să riposteze. Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a reafirmat obiectivul Bruxellesului: „tarife zero de ambele părți”.

UE pregătește contramăsuri de amploare

Executivul european anunța anterior că a pregătit contra-măsuri în cazul escaladării conflictului comercial. În trecut, Bruxellesul a suspendat o serie de tarife în valoare de 21 de miliarde de euro pe importuri americane. În plus, Comisia a întocmit o listă suplimentară de bunuri din SUA, în valoare de 95 de miliarde de euro, care ar putea fi taxate, dacă Washingtonul aplică noile tarife propuse.

Potrivit Eurostat, deficitul comercial al SUA cu UE pe segmentul de bunuri a fost de aproape 200 de miliarde de euro în 2024. Cu toate acestea, SUA înregistrează un excedent consistent în comerțul de servicii cu blocul comunitar.

„Preferăm o soluție negociată, dar suntem gata să acționăm dacă va fi nevoie”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Alte articole importante
Dacia rămâne motorul exporturilor auto din România. 92% din producție pleacă „afară”
Companii
Dacia rămâne motorul exporturilor auto din România. 92% din producție pleacă „afară”
Dacia continuă să fie pilonul principal al industriei auto autohtone, remarcându-se la nivel internațional printr-o strategie de vânzări solidă. Cu peste 92% din producție livrată pe piețele externe, brandul românesc consolidează poziția României în lanțul global al producătorilor din acest sector, într-un moment în care tranziția către vehicule moderne și sustenabile devine tot mai importantă. […]
Sondaj: 54% dintre antreprenorii români spun că instabilitatea politică le afectează direct afacerile. Ce măsuri urgente cer de la viitorul Guvern
Sondaj: 54% dintre antreprenorii români spun că instabilitatea politică le afectează direct afacerile. Ce măsuri urgente cer de la viitorul Guvern
Un sondaj recent realizat de IMM România dezvăluie o realitate îngrijorătoare pentru mediul de afaceri din țară. Peste o jumătate dintre antreprenori afirmă că instabilitatea politică le afectează direct activitatea, iar devalorizarea leului și lipsa resurselor financiare pentru investiții se numără printre principalele probleme semnalate. Antreprenorii propun măsuri concrete pe care viitorul Guvern ar trebui […]
PwC: Vânzările de vehicule electrice în România s-au prăbușit, pe fondul întârzierilor programului Rabla
PwC: Vânzările de vehicule electrice în România s-au prăbușit, pe fondul întârzierilor programului Rabla
Piața auto din România se confruntă cu un recul semnificativ al vânzărilor de vehicule electrice în 2025, într-o perioadă în care principalele economii europene apasă pedala de accelerație în direcția mobilității electrice.  Potrivit unei analize realizată de PwC România, întârzierile prelungite în lansarea programului Rabla au provocat o scădere abruptă a înmatriculărilor de automobile cu […]
Vânzările de ceasuri elvețiene pe piața din SUA explodează, sub amenințarea tarifelor lui Trump. Americanii își fac adevărate „stocuri”
Vânzările de ceasuri elvețiene pe piața din SUA explodează, sub amenințarea tarifelor lui Trump. Americanii își fac adevărate „stocuri”
Exporturile de ceasuri elvețiene au atins în aprilie un nivel record, cu o creștere de aproape 150% spre Statele Unite. Această explozie de vânzări a venit pe fondul anunțului Administrației Trump privind impunerea de tarife vamale de 31% la bunurile elvețiene,  suspendate temporar, dar cu impact masiv asupra strategiei producătorilor de ceasuri. Exporturile de ceasuri […]
AFM a publicat ghidul complet Rabla 2025. Cum te înscrii în program? (VIDEO)
AFM a publicat ghidul complet Rabla 2025. Cum te înscrii în program? (VIDEO)
Din acest an, programul Rabla destinat reînnoirii parcului auto național vine cu o serie de actualizări importante, inclusiv un ghid nou pentru operatorii economici și persoanele juridice de drept privat. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat un ghid video informativ menit să simplifice procesul de înscriere și completare a cererii de finanțare în cadrul […]
Discursul la ceremonia de absolvire la Harvard: Medicul și scriitorul Abraham Verghese, o pledoarie pentru umanitate în era tehnologiei
Discursul la ceremonia de absolvire la Harvard: Medicul și scriitorul Abraham Verghese, o pledoarie pentru umanitate în era tehnologiei
La 374 de ani de la prima ceremonie de absolvire, Harvard își deschide porțile pentru un vorbitor cu totul special: medicul și scriitorul Abraham Verghese. Într-o eră dominată de tehnologie și dezbateri despre libertatea academică, el aduce în prim-plan importanța atingerii umane și legătura unică dintre medic și pacient. Empatia, arma secretă a medicinei moderne […]