Automatizarea este tot mai prezentă în mediul de afaceri din România, unde un sfert dintre companiile existente utilizează deja roboți.
Această tendință reflectă dorința firmelor de a crește eficiența, de a îmbunătăți calitatea produselor și de a face față provocărilor legate de forța de muncă.
Conform rezultatelor studiului „EY Emerging Technology Investment in Romania”, citat într-un articol de specialitate, 21,3% dintre companiile din România au integrat deja soluții de robotică și automatizare în activitățile lor. În plus, 28,1% dintre organizații declară că se află în faza de adoptare a acestor tehnologii, în timp ce procente egale, de câte 14,6%, sunt înregistrate pentru companiile aflate fie în etapa de planificare a investițiilor, fie în cea de testare a soluțiilor automatizate.
Potrivit datelor din aceeași cercetare, cele mai importante motive pentru care firmele românești aleg să investească în robotică sunt îmbunătățirea calității produselor și serviciilor, dar și creșterea capacității de producție. Aceste obiective sunt menționate de 82%, respectiv 81% dintre respondenți, a explicat Daniela Pampu, senior manager în cadrul diviziei AI Enabled Transformations de la EY România.
Cu toate că și provocările legate de forța de muncă joacă un rol important, acestea sunt considerate de companii drept motive secundare. Automatizarea este văzută tot mai mult ca un mijloc de optimizare a performanței și de furnizare a unei valori sporite către client.
Percepția asupra automatizării diferă, însă, în funcție de dimensiunea firmelor. Organizațiile cu venituri anuale sub 10 milioane de euro, precum și cele care depășesc pragul de 50 de milioane, sunt aliniate în privința importanței eficienței și calității producției, înregistrând peste 80% în ceea ce privește aceste priorități. În schimb, companiile de dimensiuni medii se concentrează mai mult pe aspecte precum stabilitatea forței de muncă, reducerea fluctuației de personal și scăderea costurilor cu resursele umane.
Pe lângă soluțiile fizice, automatizarea software cunoaște o dezvoltare rapidă, fiind privită ca o soluție strategică. Roboții software preiau sarcinile repetitive cu o precizie ridicată, reduc erorile și permit angajaților umani să se implice în activități cu valoare adăugată. În același timp, aceste soluții contribuie la respectarea reglementărilor legale și ajută la reducerea timpilor de execuție și a costurilor operaționale.
La nivel internațional, datele arată o creștere spectaculoasă a utilizării roboților industriali în perioada 2012-2023. Astfel, numărul acestora a ajuns la 4,28 milioane de unități, cu 245% mai mult față de începutul perioadei analizate. Liderii globali ai automatizării sunt China, Germania, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite.
China se remarcă printr-un avans impresionant, crescând de la 23.000 de unități instalate anual în 2012, la aproximativ 276.000 în 2023. Germania, singura țară din Uniunea Europeană care este prezentă în top 5, a înregistrat o creștere de 56% în același interval, consolidându-și poziția de lider regional în domeniul roboticii industriale.