Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancțiuni care va ținti sectorul financiar al Rusiei, în cel mai recent efort al aliaților Ucrainei de a pune presiune asupra președintelui Vladimir Putin. Măsurile, comentează Bloomberg, ar viza accelerarea negocierilor pentru un acord de pace. Blocul comunitar pregătește, de asemenea, măsuri împotriva băncilor din țări terțe care sprijină efortul de război al Moscovei, scrie Bloomberg, citând surse apropiate acestui proces de decizie, dar care au dorit să rămână anonime.
„Vrem pace și tocmai de aceea trebuie să intensificăm presiunea asupra președintelui Putin, până când va fi pregătit și el pentru pace”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri, în Tirana. „Din acest motiv, lucrăm la un nou pachet de sancțiuni”, a spus von den Leyen, citată de Politico.
Sancționarea sectorului energetic și bancar al Rusiei ar avea „un impact real” asupra Kremlinului, însă punerea în aplicare a acestor măsuri este dificilă din cauza opoziției Ungariei, a declarat pentru Politico un diplomat european, sub protecția anonimatului.
Întrebată dacă Statele Unite susțin noul pachet de sancțiuni, von der Leyen a spus că se află „în contact strâns cu senatorul [Lindsey] Graham”, un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin. Graham a propus un pachet de tarife punitive de 500% împotriva Rusiei.
„Suntem absolut aliniați în privința domeniilor în care trebui aplicate sancțiuni,” a spus von der Leyen.
Echipe de negociatori din Kiev și Moscova s-au întâlnit la Istanbul, pentru prima oară după mai bine de trei ani. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a contestat echipa rusă de negociere, pe care a caracterizat-o drept „o farsă”, după ce Putin a anunțat că va trimite la discuții o delegație de nivel inferior.
Comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, a declarat că Rusia pare că „se joacă” și că devine clar că nu este angajată cu adevărat într-un proces de pace. Tocmai de aceea, comentează Bloomberg, este nevoie de un nou pachet de măsuri, mai dure.
„Este nevoie de mai multă presiune”, a spus Dombrovskis, într-un interviu. „Este important ca acest nou pachet de sancțiuni să fie mai puternic și mai ambițios, astfel încât să exercite presiunea necesară”.
Statele membre UE au aprobat deja, săptămâna aceasta, al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează în principal flota paralelă (shadow fleet) de petroliere a Rusiei, precum și persoane și entități care ajută Moscova să ocolească restricțiile energetice. Sancțiunile europene necesită unanimitate din partea celor 27 de state membre.
Potrivit Ursulei von der Leyen, noul pachet propus va include:
Von der Leyen l-a criticat dur pe Putin pentru că nu s-a prezentat personal la întâlnire pentru negocieri.
„Acest lucru arată adevărata intenție a președintelui Putin: el nu dorește pacea”, a spus ea. „Așadar, trebuie să creștem presiunea.”
În cadrul summitului Comunității Politice Europene, von der Leyen a mai declarat că Ucraina și puterile europene i-au cerut lui Putin să accepte un armistițiu necondiționat pentru 30 de zile, care să creeze spațiu pentru negocieri de pace. Putin nu a fost de acord, dar a propus reluarea negocierilor directe cu Ucraina în Turcia.