Bursele europene au înregistrat creșteri semnificative, atingând maximul ultimelor patru luni, pe fondul încheierii unui acord comercial important între SUA și UE
Acordul, care reduce taxele vamale și îmbunătățește relațiile comerciale dintre cele două părți, a stimulat optimismul investitorilor și a adus un impuls puternic piețelor financiare europene.
Moneda europeană unică a scăzut cu 0,53% față de dolarul american, ajungând la 1,167 dolari, la ora 9:15, ora Londrei (11:15 în România), pe fondul câștigurilor generalizate ale dolarului determinate de anunțul acordului comercial dintre UE și SUA, parafat duminică, transmite CNBC.
Deși există încă incertitudini legate de unele sectoare, principalele puncte ale acordului, și anume un tarif de 15% aplicat exporturilor UE către SUA și angajamentul pentru creșterea cheltuielilor americane pe energie și alte bunuri, au fost în mare măsură conforme cu așteptările pieței. De asemenea, au sporit apetitul pentru risc luni, după cum a explicat Mohamad Al-Saraf, asociat în cercetarea piețelor de venit fix și valutare la Danske Bank.
Dolarul american este considerat în mod tradițional o monedă „refugiu” în perioadele de aversiune față de risc, când investitorii caută siguranță. Totuși, această dinamică s-a inversat adesea în acest an, deoarece multe dintre incertitudinile pieței au provenit direct din politicile SUA.
Strategii de la ING au declarat, luni, că, deși reacția pieței la acordul comercial SUA-UE a fost pozitivă, traderii valutari își vor îndrepta acum atenția către o serie de date economice americane ce vor fi publicate săptămâna aceasta. Între acestea se vor număra cifrele privind ocuparea forței de muncă, PIB-ul pe trimestrul al doilea și cheltuielile personale pentru consum, indicatorul preferat al Rezervei Federale pentru inflație.
În același timp, bursele europene au deschis în creștere luni, la o zi după semnarea acordului comercial între Statele Unite și UE, care stabilește taxele vamale americane asupra produselor europene la 15%, potrivit Reuters. Principalii indici europeni au înregistrat creșteri în debutul sesiunii, susținuți de un val de optimism. Acordul mult așteptat dintre Europa și SUA a liniștit investitorii. La primele tranzacții, bursa din Paris a urcat cu 1,12%, cea din Frankfurt cu 0,88%, cea din Milano cu 0,70%, iar cea de la Londra cu 0,51%.
Futures-urile acțiunilor americane au crescut în această dimineață pe măsură ce Wall Street se pregătește pentru o săptămână extrem de aglomerată, care va aduce rezultate financiare de la mai multe companii importante din sectorul tech, o reuniune-cheie a Rezervei Federale, termenul limită al tarifelor impuse de președintele Donald Trump pe 1 august și date importante privind inflația.
Futures-urile aferente indicelui Dow Jones Industrial Average au urcat cu 117 puncte, adică 0,26%. Cele pentru S&P 500 au crescut cu 0,32%, iar cele pentru Nasdaq 100 au adăugat 0,5%. Această evoluție vine după ce Donald Trump a anunțat că SUA au semnat acordul comercial cu Uniunea Europeană. Anterior, președintele american amenințase cu taxe de 30% pentru majoritatea bunurilor importate de la cel mai mare partener comercial al SUA.
Wall Street vine după o săptămână pozitivă, alimentată de rezultate financiare solide și de recente acorduri comerciale între SUA și alți parteneri, inclusiv Japonia și Indonezia. Peste 150 de companii din S&P 500 își vor publica rezultatele trimestriale, inclusiv cele din „Magnificent Seven”: Meta Platforms și Microsoft – miercuri, Amazon și Apple – joi, notează CNBC.