Prima pagină » Victorie pentru Trump. Bruxelles-ul retrage discret planul de taxare a giganților tech

Victorie pentru Trump. Bruxelles-ul retrage discret planul de taxare a giganților tech

Victorie pentru Trump. Bruxelles-ul retrage discret planul de taxare a giganților tech
Bruxelles-ul retrage discret planul de taxare a giganților tech. Foto: Freepik

Uniunea Europeană a făcut un pas surprinzător, eliminând din planurile sale viitoare taxa digitală, care viza companii precum Apple și Meta. Decizia, care aduce un avantaj clar administrației Trump și giganților trech americani, vine într-un context tensionat de negocieri comerciale între UE și Statele Unite.

Potrivit unui document consultat de Politico, Comisia Europeană a scos taxa digitală de pe lista propunerilor de noi surse de venit pentru următorul program bugetar de șapte ani, care va începe în 2028. Deși lista poate suferi modificări înainte de publicarea oficială, aceasta marchează o schimbare de strategie față de luna mai, când Comisia sugera taxarea giganților tech pentru a acoperi datoria blocului comunitar.

Negocieri intense înainte de anunțarea bugetului

Cu doar câteva zile înainte de prezentarea planului bugetar, oficialii de top ai UE poartă negocieri decisive privind taxele ce vor fi incluse în propunerea Comisiei, programată pentru lansare miercuri. Documentul consultat nu precizează sumele pe care fiecare taxă le-ar putea aduce, dar evidențiază o schimbare de direcție față de planurile anterioare.

Renunțarea la taxa digitală reprezintă o răsturnare de situație, având în vedere că, în luna mai, această idee era discutată la nivelul celor 27 de comisari europeni ca o modalitate de rambursare a datoriilor UE.

Această mișcare ar putea avea o motivație strategică, în contextul în care UE caută să obțină condiții comerciale favorabile din partea SUA. Președintele Donald Trump a amenințat anterior cu impunerea de tarife asupra Canadei ca răspuns la taxele digitale introduse de aceasta.

Noile taxe propuse de Comisia Europeană

Subiectul taxelor proprii ale UE a fost mereu delicat, statele membre fiind reticente în a acorda Bruxelles-ului prea multă autonomie financiară. Majoritatea fondurilor UE provin din contribuțiile guvernelor naționale, însă presiunile politice cresc pentru ca Bruxelles-ul să găsească surse noi de venituri.

Conform documentului de vineri, Comisia intenționează să propună trei taxe noi, care să înlocuiască taxa digitală:

  • O taxă pe deșeurile electrice

  • O taxă pe produsele din tutun

  • O taxă pentru companiile mari din UE cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro

Scopul acestor taxe este de a genera între 25 și 30 de miliarde de euro anual, sumă ce va fi folosită pentru rambursarea datoriei comune a UE, acumulată în urma finanțării redresării post-pandemie.

Tutunul și deșeurile electrice, în vizorul Bruxelles-ului

Comisia va propune o taxă la nivelul întregii Uniuni pentru produsele din tutun, precum țigările și trabucurile, care în prezent sunt taxate individual de fiecare stat membru. Propunerea vine în contextul în care se discută și introducerea de taxe noi pentru țigările electronice și vape-uri, măsuri contestate de Italia, Grecia și România.

Suedia, deși nu se opune noilor taxe, a transmis că transferul unei părți din veniturile naționale către bugetul UE este „complet inacceptabil”.

Totodată, Comisia propune taxarea echipamentelor electrice aruncate, ca parte a eforturilor de a găsi surse suplimentare de venit.

Taxa pe carbon și schema de comercializare a emisiilor

Propunerea de miercuri va confirma și planurile din 2021 privind introducerea unei taxe la frontieră pentru carbon, o măsură populară printre statele membre, precum și colectarea unei părți din veniturile generate de schema de comercializare a emisiilor (ETS).

Această idee este sensibilă politic în rândul țărilor din Europa de Est, care sunt cele mai afectate de ETS. Ca răspuns la criticile primite, Comisia a propus ca doar o mică parte din veniturile ETS să ajungă la bugetul UE, restul rămânând la guvernele naționale. De asemenea, planul controversat de extindere a schemei la clădiri și transport rutier (ETS2), care va intra în vigoare în 2027, nu va alimenta bugetul UE.

Urmează doi ani de negocieri intense între statele membre

Noile taxe propuse vor trebui aprobate în unanimitate de guvernele naționale, într-un proces de negocieri care se anunță dificil și care va începe imediat după prezentarea oficială a propunerii de către Comisie.

Alte articole importante
Singapore este cel mai scump oraș din lume, pentru al treilea an consecutiv
Singapore este cel mai scump oraș din lume, pentru al treilea an consecutiv
Pentru al treilea an consecutiv, Singapore devine cel mai scump oraș din lume, pentru persoanele cu averi mari (HNWI – high-net-worth individuals). Deși costurile pentru un stil de viață premium ating cote amețitoare, orașul-stat rămâne în topul preferințelor elitelor globale. Singapore, cel mai scump oraș din lume și în fruntea cheltuielilor de lux Un nou […]
Câți bani au încasat echipele de la Cupa Mondială a Cluburilor la fotbal
Câți bani au încasat echipele de la Cupa Mondială a Cluburilor la fotbal
Cupa Mondială a Cluburilor la fotbal a adus nu doar glorie echipelor participante, ci și sume de bani uriașe, premiile totale fiind de un miliard de dolari. Competiția s-a dovedit extrem de profitabilă nu doar pentru câștigătoarea turneului, Chelsea Londra, ci pentru toate formațiile participante, care au încasat sume considerabile, indiferent de performanța realizată. Clasamentul […]
Azilanții. De la cei care voiau să scape din blocul comunist, la milioanele de migranți dintr-o lume globalizată
Azilanții. De la cei care voiau să scape din blocul comunist, la milioanele de migranți dintr-o lume globalizată
Regulile internaționale privind refugiații au apărut absolut întâmplător și nicidecum printr-un proiect coerent, așa cum și-ar putea imagina cei mai tineri. Convenția ONU privind statutul refugiaților, semnată în 1951, se referea, inițial, doar la Europa și avea ca scop protejarea celor care reușeau să fugă de regimul stalinist. Legea interzicea returnarea către țările de origine […]
Trump investește masiv în ofensiva cibernetică: un miliard de dolari în 4 ani
Trump investește masiv în ofensiva cibernetică: un miliard de dolari în 4 ani
Administrația Trump va aloca un miliard de dolari în următorii patru ani în ceea ce numește ofensivă cibernetică, prin intermediul Departamentului Apărării. Această prevedere face parte din pachetul legislativ considerat de președintele american drept unul de referință, intitulat sugestiv One Big Beautiful Bill. Administrația Trump, investiție record în ofensiva cibernetică Legea americană nu oferă detalii […]
Apetit crescut pentru călătorii: românii au cheltuit peste 3 miliarde de euro pe călătorii în afara țării / Până la finalul anului se estimează depășirea pragului de 11 miliarde
Apetit crescut pentru călătorii: românii au cheltuit peste 3 miliarde de euro pe călătorii în afara țării / Până la finalul anului se estimează depășirea pragului de 11 miliarde
În primele patru luni ale anului, românii au cheltuit peste 3 miliarde de euro pe călătorii în afara țării – o sumă record, care ar putea trece pragul de 11 miliarde de euro până la sfârșitul lui 2025. Potrivit unei analize Colliers, acest comportament reflectă o schimbare profundă în felul în care românii consumă, investesc […]
Cum se pot investi eficient 10.000 de euro: Opțiuni, riscuri și randamente
Cum se pot investi eficient 10.000 de euro: Opțiuni, riscuri și randamente
Mulți români se întreabă cum se pot investi eficient sume moderate de bani. Investirea inteligentă a 10.000 de euro, într-un climat economic instabil, presupune o strategie bine gândită, scrie ziarul Puterea. Această strategie trebuie, adaptată la obiectivele personale ale fiecărui cetățean, nivelului de risc acceptat și orizontului de timp vizat. Ghid complet de cum se […]