Visa a lansat în România programul ePOSibil, care va sprijini procesul de digitalizare a plăților în rândul micilor comercianți.
Programul vizează peste o sută de mii de afaceri mici și mijlocii și promite să contribuie la modernizarea economiei locale.
Visa, lider global în plăți digitale, lansează în România programul ePOSibil, o inițiativă care vizează digitalizarea și extinderea acceptării plăților electronice în rândul afacerilor mici și mijlocii.
Programul, care se va desfășura pe o perioadă de trei ani, este implementat în parteneriat cu mai multe bănci, cu IMM România și cu furnizori de soluții digitale, precum Gomag și ContentSpeed. Obiectivul principal este sprijinirea comercianților în adoptarea de soluții moderne de plată, care să le consolideze și să le dezvolte afacerea.
Aproximativ 135.000 de comercianți mici și mijlocii (IMM), care generează în total o cifră de afaceri anuală de peste 175 de miliarde de lei, ar putea începe imediat să accepte plăți cu cardul prin înscrierea în programul ePOSibil.
„Din peste un milion de companii din România care ar putea adopta plățile digitale, aproximativ 135.000 de IMM-uri ar putea accepta imediat plata cu cardul și se pot alătura programului ePOSibil. Domeniile în care este cea mai mare nevoie de digitalizarea plăților includ magazinele alimentare mici, service-urile auto, frizeriile și saloanele de înfrumusețare, firmele de transport, restaurantele și barurile, sectoare orientate spre servicii, unde sub 33% dintre companii acceptă plăți electronice”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa România, citată de Agerpres.
Visa a derulat inițiative similare în alte șase țări din Europa Centrală și de Est, contribuind la creșterea nivelului de adopție a plăților digitale, cu efecte benefice asupra afacerilor, consumatorilor și economiei. În cadrul programului ePOSibil se pot înscrie toți comercianții din România care nu au acceptat plăți cu cardul în ultimele 12 luni, inclusiv magazinele online.
Reprezentanții Visa atrag atenția asupra faptului că este nevoie urgentă de un program național care să accelereze digitalizarea și utilizarea plăților electronice, în condițiile în care infrastructura de POS-uri este încă deficitară. Un studiu realizat de firma de consultanță Kearney arată că România are doar 22 de terminale POS active la mia de locuitori, mult sub media Uniunii Europene, care este de 39.
Această lipsă de infrastructură contrastează cu preferințele consumatorilor. Doi din trei români preferă să achite cu cardul la POS în magazinele fizice, iar trei din patru folosesc această metodă și pentru cumpărăturile online. De asemenea, 76% dintre clienți doresc să aibă opțiunea de a alege metoda de plată, iar 24% renunță la achiziție dacă magazinul nu acceptă plata cu cardul, mai precizează sursa citată.
Studiile Visa indică faptul că 42% dintre antreprenorii români au raportat o creștere medie a vânzărilor de 11% după introducerea opțiunii de plată cu cardul. Conform datelor Visa, cele mai mari oportunități de extindere a plăților digitale se regăsesc în regiunile din nord-estul țării, sudul Munteniei și sud-vestul Olteniei, unde numărul terminalelor POS active variază între 8 și 20 la mia de locuitori, însă există un număr ridicat de afaceri eligibile pentru digitalizare.