Cinci bănci belgiene vor oferi clienților lor posibilitatea să utilizeze de anul viitor portofelul digital Wero.
Aceste instituții bancare s-au alăturat Inițiativei Europene de Plăți (EPI) într-un proiect menit să ofere o alternativă europeană la giganții Visa și Mastercard.
Foto: Freepik
Cele cinci bănci belgiene care s-au alăturat acestui proiect sunt Argenta, Bank Van Breda, Beobank, Crelan și vdk bank. Acestea vor introduce în oferta pentru clienții lor portofelul digital Wero, un instrument dezvoltat pentru plăți rapide, sigure și direct din conturile bancare.
Proiectul EPI a fost lansat de marile bănci europene cu scopul de a reduce dependența regiunii de giganții americani din domeniu, Visa și Mastercard, și reprezintă un nou pas în direcția construirii unei alternative locale solide în industria serviciilor financiare. De-a lungul timpului, inițiativa a fost afectată de retragerea unor participanți, dar continuă să atragă noi susținători.
„Integrarea Wero în serviciile noastre din 2026 le va oferi clienților, în special antreprenorilor și profesioniștilor independenți, un mod sigur, rapid și intuitiv de a efectua plăți, adaptat perfect nevoilor lor de zi cu zi”, a declarat Dirk Wouters, directorul general al Bank Van Breda, citat de Reuters.
Lansat oficial anul trecut, portofelul digital Wero are deja aproximativ 40 de milioane de utilizatori înregistrați în țări precum Belgia, Franța și Germania. Utilizatorii vor putea accesa serviciile atât prin aplicația dedicată, cât și prin aplicațiile bancare ale instituțiilor participante.
Extinderea Wero vine într-un moment în care portofelele digitale se dovedesc promițătoare pentru companiile care se confruntă cu probleme legate de tarife, după cum relatează Pymnts.
Aplicația Wero își consolidează prezența în Europa Occidentală, fiind sprijinită de 16 bănci și procesatori de plăți importanți, printre care BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG și Worldline SA. Pe viitor, platforma va permite, spre exemplu, unui client din Germania să achite instant o notă de plată la un hotel din Franța direct din contul său bancar, fără a fi nevoit să utilizeze carduri Visa sau Mastercard.
„În timp ce conturile bancare dețin primul loc în preferințe, portofelele digitale devin o destinație pentru plăți instantanee. Utilizarea lor pentru plăți instantanee a crescut, 15% dintre destinatari folosindu-le cel mai des în ianuarie 2025 față de 7,8% cu un an înainte. Această creștere se datorează PayPal, care a fost folosit cel mai des de 7,4% dintre destinatari pentru plăți instantanee în aceeași perioadă a anului”, se precizează într-un raport Pymnts.
Visa și Mastercard, create inițial de bănci americane în anii ’50 și ’60 ca soluții alternative la numerar, domină și în prezent piața globală a plăților. Anul trecut, cele două companii au procesat tranzacții în valoare de aproximativ 14.800 de miliarde de dolari (Visa) și, respectiv 9.000 de miliarde de dolari (Mastercard), obținând venituri consistente din comisioane.
Conform unui raport realizat de Boston Consulting Group, industria plăților a cunoscut o rată medie de creștere anuală de 8,3% în perioada 2017-2022, atingând un volum de venituri globale de 1.600 de miliarde de dolari.