AirAsia a ajuns la un acord preliminar cu Airbus pentru achiziționarea a până la 70 de avioane A321XLR, într-o tranzacție estimată la 12,3 miliarde de dolari.
Noile aeronave cu autonomie extinsă vor sprijini compania aeriană low-cost cu sediul în Malaezia să se extindă în Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și Europa începând cu 2028.
Foto: X / AviationSource
Memorandumul de înțelegere include 50 de avioane A321XLR, cu opțiunea de a comanda încă 20, potrivit unui comunicat, preluat de Bloomberg. Aceste aeronave au cea mai mare autonomie dintre toate avioanele cu un singur culoar, iar livrările ar urma să înceapă în 2028, a declarat Tony Fernandes, directorul executiv al companiei-mamă Capital A Bhd.
„Un avion cu un singur culoar implică evident mai puține riscuri când lansăm rute noi. Această comandă ne permite să avem o flotă de avioane narrowbody care poate acoperi întreaga lume”, a declarat Tony Fernandes.
Diplomația aeronautică a fost în centrul atenției în ultima etapă a călătoriei prim-ministrului malaezian Anwar Ibrahim, care a inclus vizite în Franța și Italia. Potrivit agenției Bernama, Malaezia intenționează să achiziționeze două avioane de patrulare maritimă pentru Marina Regală Malaeziană, 28 de elicoptere Leonardo SpA AW149 și mai multe nave navale din Italia, pentru a-și consolida securitatea.
Aceste achiziții, în special cele de aeronave comerciale, vine într-un moment în care atât Airbus, cât și rivalii de la Boeing profită de pe urma vizitelor comerciale și a negocierilor bilaterale privind tarifele vamale.
Contractul de 96 de miliarde de dolari al companiei americane pentru 210 aeronave destinate Qatar Airways a fost anunțat în timpul turneului întreprins de Donald Trump în Orientul Mijlociu, în luna mai. De asemenea, o comandă pentru 32 de avioane 787 Dreamliner din partea companiei-mamă a British Airways, IAG SA, a fost inclusă într-un nou acord comercial între SUA și Regatul Unit.
AirAsia va folosi avioanele A321XLR pentru a deschide rute către China, India și alte zone din regiunea Asia-Pacific, care nu ar fi profitabile cu aeronave mai mari, care necesită mai mult combustibil. Tony Fernandes dorește să extindă acoperirea globală a companiei asiatice și a declarat că modelele cu rază lungă de acțiune ale Airbus sunt o parte importantă a acestei viziuni.
De asemenea, AirAsia plănuiește să deschidă un hub în zona Golfului în acest an și să-și extindă rețeaua de zboruri către anumite destinații europene, transmite Reuters. Capital A are, de asemenea, în vedere o listare secundară la bursa din Hong Kong.
AirAsia are în plan să comande până la 150 de avioane suplimentare pentru a-și finaliza strategia de dezvoltare pe 15 ani, a mai spus Fernandes. Acesta a mai precizat că societatea se află în discuții cu Airbus privind o comandă anterioară de aeronave widebody A330, un tip de avion la care asiaticii ar prefera să renunțe.
Franța este unul dintre cei mai importanți cinci parteneri comerciali ai Malaeziei din Uniunea Europeană și o sursă importantă de investiții străine directe în sectoarele strategic și de înaltă tehnologie. În 2024, volumul total al comerțului între cele două țări s-a ridicat la 15,95 miliarde de ringgit (aproximativ 3,77 miliarde de dolari). În perioada ianuarie-mai 2025, comerțul bilateral a fost de 6,26 miliarde de ringgit (aproximativ 1,48 miliarde de dolari).